Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Türkiye’nin AB'ye karşı B planı şöyle:

        AB’nin müzakereler konusundaki kararını bekleyen Türkiye, bütün seçenekleri mercek altına aldı. Kararın Türkiye’nin kabul edemeyeceği olumsuzlukta çıkması halinde izlenecek strateji belirlenmeye çalışılıyor.

        İLİŞKİLER KORUNACAK

        Şu ana kadar yapılan değerlendirmelerde varılan ortak sonuç, hiç bir şekilde Avrupa Birliği ile ilişkilerin koparılmaması ve reform sürecinin devam ettirilmesi.

        Ankara, Avrupa Birliği’yle siyasal ilişkilerini, 1997 yılında yaptığı gibi askıya almayı planlamıyor. Diplomatik kaynaklar, bunu “Avrupalı gibi hareket etmek” şeklinde açıklıyor.

        Ancak her şeye rağmen tepki gösterilmemesi de söz konusu değil. İşbirliğinin tüm alanlarda minimum seviyeye çekilmesi öngörülüyor.

        TÜRKİYE SERİN DURACAK

        Bu çerçevede, Türkiye’nin Ortadoğu ve Kafkaslar gibi stratejik bölgesel ve uluslararası konularda AB ile görüşme, tecrübelerini paylaşma ve işbirliği yapmakta istekli olmayabileceği belirtiliyor.

        GÜVENLİK İŞBİRLİĞİ

        Türkiye’nin, istihbarat paylaşımı, uluslararası terör, yasadışı göç ve uyuşturucuyla mücadele gibi konularda da bugüne gösterdiği anlayışı göstermeyebileceği kaydediliyor.

        ENERJİ İŞBİRLİĞİ

        Türkiye’nin müzakere sürecinde yaşanacak olumsuzlukların, enerji alanındaki işbirliğine de olumsuz yansımaları olabileceği de kulislerde ifade ediliyor.

        Özellikle doğalgazda Rusya’ya bağımlılıktan rahatsız olan Avrupa’ya alternatif hatların Türkiye üzerinden geçtiği hatırlatılıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ