Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Kuzey Kore lideri Kim'in 10 yılı
        1

        Kuzey Kore lideri Kim Jong un 10 yıl önce iktidara geldiğinden beri, ülkeyi izole ederek mutlak güçle yönetti, nükleer kapasitesini önemli ölçüde genişletti ve o dönem görevdeki ABD başkanıyla görüşme gerçekleştiren ilk lider oldu.

        2

        Ancak şimdi, pandemi ile getirilen kapatmalar, BM yaptırımları, ve kötü yönetilen ekonomiyi canlandırmak için mücadele ediyor.

        3

        Kim Jong Un, babasının ve uzun süredir hükümdar olan Kim Jong Il'in ölümü üzerine iktidarı devraldığında, Kuzey Kore'nin geleceği hakkında sorular vardı.

        4

        Ailesinin hanedan yönetimini üçüncü nesile taşıyan 27 yaşındaki oğlu hakkında çok az şey biliniyordu.

        5

        Ancak Kim Jong Un, kendi güçlü amcası da dahil olmak üzere potansiyel rakiplerini ortadan kaldırarak gücünü hızla pekiştirdi.

        6

        Gücü sıkı bir şekilde kavrayan Kim, ailesinin nükleer hedeflerini sürdürdü ve
        ülkesinin kaynaklarının çoğu ABD'ye ulaşabilecek nükleer uçlu füzeler inşa etme
        programlarına yönlendirdi.

        7

        2016-17'deki nükleer ve füze testleri, Kuzey Kore'yi balistik füzelere sahip olma hedefine bir adım daha yaklaştırdı, ancak aynı zamanda Kuzey Kore'yi daha katı BM yaptırımlarıyla karşı karşıya bıraktı.

        8

        2018'e girerken Kim, rakip Güney Kore'de düzenlenen Kış Olimpiyatları'na bir heyet göndererek ve konuk Güney Koreli elçilere nükleer programını müzakere masasına koymaya istekli olduğunu söyleyerek aniden uzlaştırıcı yaklaşımda bulundu.

        9

        ABD Başkan Donald Trump, Kim'in iki ülke liderleri arasında eşi benzeri görülmemiş zirve görüşmeleri teklifini kabul etti.

        10

        2018-19'da Kim, Trump ile üç kez bir araya geldi, Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ile görüştü

        11

        Kim, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin
        dahil olmak üzere diğer dünya liderleriyle zirveler gerçekleştirdi.

        12

        Bu toplantılar, Kim'e hükümetinin uzun zamandır arzuladığı diplomatik meşruiyeti verdi.

        13

        Olimpiyatların açılış töreninde birlikte yürüyen rakip Koreli sporcular, birbirlerinin topraklarında performans sergileyen şarkıcılar Kore Yarımadası'nda nadir görülen bir yakınlaşma ruh halini tetikledi.

        14

        Kuzey Kore ayrıca nükleer test sahasını yıktı ve Amerikalı tutukluları serbest bıraktı, ABD ve Güney Koreli ordular düzenli tatbikatlarından bazılarını askıya aldı veya iptal etti.

        15

        Ancak bu tür hamleler kısa ömürlü oldu, çünkü Kim-Trump diplomasisi 2019'da yaptırımlar konusundaki çekişmeler nedeniyle sonlandı.

        16

        Associated Press'in aktardığı habere göre, geçen yılın başındanuzmanlar Kim'in zaten sorunlu ekonomisine ağır bir zarar verdiğini söylüyor. Pandemi sebebiyle de getirilen kısıtlamaların ardından "şimdiye kadarki en kötü" kriz olarak adlandırıldı.

        17

        Kim'in yakın zamanda ABD ile müzakerelere geri döneceğine dair bir işaret yok. Ayrıca Kuzey Kore, ABD düşmanca tavrını bırakmadıkça nükleer kapasitesini güçlendireceği konusunda uyardı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ