Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Özel Röportajlar Can Güngör: ‘İnsanlar artık gerçek şarkılara ihtiyaç duyuyor’

        Solo kariyerinin başlarında olsa da müzik dünyasının oldukça içinde bir isim Can Güngör. Bateri performanslarına aldığı övgüler o kadar çok ki solo kariyerinde bunu geçmek için sıkı çalışması gerekecek. Alternatif müziğin yükselen isimlerinden Güngör’le hem müzikal kariyerini hem de müzik piyasasını konuştuk.

        Uzun yıllardır müzik dünyasının içindesiniz. Albüm yapmaya ne zaman karar verdiniz?

        Üniversitede kendi şarkılarımla devam etme fikri oluştu. Sonra birçok sanatçıyla çalıştım. Yasemin Mori, Öztürk, Teoman ve Göksel’le çaldım. Sahne deneyimim oldu. Sonrasında şarkıları bir albümde buluşturma kararı aldım ve ‘Silik Düşler’ albümüm çıktı. Bir solist arayışım vardı ancak çok kişisel şarkılar olduğu için başka birine emanet edemedim. Şarkılarımı ben söylemek istedim.

        REKLAM

        ‘MÜZİK YAPMAK ÇOK KİŞİSEL BİR ŞEY’

        Şarkılarınızı bu kadar kişisel yapan nedir?

        Şarkılarım günlük gibi, belli dönemlerdeki hallerimi anlatıyor. Kendimi deştiğim için şarkılarımın çok kişisel olduğunu düşünüyorum. İlk albümümde geri vokal yapan biri de yok. Bütün şarkıları ben çaldım. Kendimi müzisyen olarak görmüyorum, düzenlemeler yapıyorum ama aranjör olarak da görmüyorum. Kendimi tanımlamakla ilgili sıkıntılarım var. O yüzden müzik yapmak çok kişisel bir şey.

        ‘Yalnız Ölmek’ şarkısı nasıl ortaya çıktı?

        İlk albümün kayıtları sırasında stüdyodan eve yürürken ‘yalnız ölmek’ lafı geldi. O kaygıyı düşündüm. Yalnızlığı çok tercih eden ama tamamen yalnızlaşmaktan da korkan biriyim. Şarkıdaki, hayatı paylaşacak birinin olmamasından doğan bir yalnızlık.

        REKLAM

        ‘ALTERNATİF MÜZİK BİR İHTİYACIN ÜRÜNÜ’

        Alternatif müzik popüler olabilir mi?

        Popüler olmaya başladı bile. İnsanlar artık gerçek duygulara, gerçek şarkılara ihtiyaç duyuyor. Uzun zamandır böyle bir açık vardı. Pop müzik bunu 90’larda yaptı. İnsanlara hitap etmeyi ve samimi olmayı başardı ama sonra ipin ucu kaçtı. Çok yüzeysel ve insanların hayatlarına alamayacakları şarkılar çıktı. O yüzden alternatif müzik bir ihtiyacın ürünü. Kendi evlerinde samimi şarkılar yapan insanların yazdıkları şarkılar bu zamanın gençleri için bir şeyler ifade ediyor. Bir sürü örneği de var zaten. Ortam değişiyor, sahici tarafa yönelme olduğunu düşünüyorum.

        İnsanların alternatif müziğe yönelmesi ticari kaygıyı da getirmez mi?

        Müzik sahici olduğu sürece korkacak bir şey yok. Kişi şarkısını sahici bir şekilde yazıp söylüyorsa nerede, nasıl oluğunun hiç önemi olmuyor. Bu pastada haksız bir paylaşım vardı. Şimdi o paylaşım değişmeye başladı. Kendim için değil, bildiğim örnekler için konuşuyorum. Taşlar yerine oturmaya başladı.

        REKLAM

        ‘Melankoliyi seviyorum’

        Hakkınızda “Şarkıları aşırı melankoli içerir” gibi yorumlar okudum. Sürekli melankolik misiniz?

        Melankoliyi seviyorum ama sürekli melankolik değilim. İnsanlar beni soğuk bulur ama yakınıma aldığım insanlarla gülmeyi de çok severim. Bir şarkıyla 1-2 gün yaşayabilirim. Üzülürüm, ağlarım o şarkının halini kendimde yaşarım. O duyguların abartılmasını seviyorum. Şarkılar o yoğunluktan çıkıyor.

        Neziha KARTAL / HT MAGAZİN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ