Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

 Dünyanın dört bir yanından hac için yüz binlerce Müslüman kutsal topraklara gelmeye devam ederken, Mekke'de, Ecyad Kalesi'nin yerine yapılacak, 7 gökdelenden oluşacak Ehli Beyt Kulelerinden Zemzem Kulesi'nin inşaatının bir bölümü tamamlanarak, hizmete açıldı.
      Zemzem Kulesi işletmecilerinden alınan bilgiye göre, devre mülk olarak satışı yapılan Zemzem Kulesi'ndeki Kral Dairesinin kira bedeli 160 bin dolar.
      Zemzem suyu kaynağına 120 metre mesafede bulunan ve Fransız Accor grubu tarafından işletilen Zemzem Kulesi'ndeki daireler devre mülk olarak 24 yıllığına kiralanıyor. Devre mülk sahibi bu süre içinde bir kez hac için ve her yıl bir hafta umre için daireyi kullanabiliyor.
      Bir katta yaklaşık 45 dairenin bulunduğu kulede, normal, stüdyo ve kral daireleri yer alıyor. Standart odaların devre mülk fiyatı 7500 Amerikan doları.Kral dairesi ise 160 bin dolara kiralanabiliyor.
      Bu yılın Eylül ayına kadar 700 Türk'ün devre mülk aldığı bilgisi verilen Zemzem Kulesi'nin henüz 13 katı hizmete açıldı. Toplam daire sayısının 1302 olacağı belirtiliyor. Her katta yaklaşık 45 dairenin bulunduğu kulede misafirlerin kullanımı için 36 asansör yer alıyor.
      Dört kattan oluşan alışveriş bölümünde ise 76 restoran bulunuyor.
      Zemzem Kulesi'nin misafirleri için dünyanın en büyük resepsiyonlarından biri de hizmete girdi. Binada bulunan resepsiyon bölümünde aynı anda 14 kişi giriş işlemlerini yaptırabiliyor.
      Suudi Bin Ladin Grup tarafından yapımı süren devre mülkleri satın alanların, yıllık 173 dolar bakım gideri ödeyeceği belirtiliyor.
      Yetkililer, Zemzem Kulesi özellikle devre mülk ve otel olarak hizmet verirken, daha yüksek ücretle satılan Merve Kulesi'nin Kuveytliler ve Bahreynliler tarafından büyük ilgi gördüğünü ifade ediyor.
       Ehli Beyt Kuleleri, 24 yıl süresince Bin Ladin Grup tarafından yapılıp işletmeye verildikten sonra, Kabe Vakfı'na devredilecek.
      Proje bütünüyle tamamlandığında komplekste 4 bin 668 daire yer alacak ve mescidinde 5 bin kişi aynı anda namaz kılabilecek.
     
     ECYAD KALESİ'NİN YIKILMASINA TÜRKİYE TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

      Ecyad Kalesi, Kabe'nin asi kabilelerden savunmasına yardımcı olmak üzere 1781 yılında yapıldı. Birinci Dünya Savaşı'nda da Türk Garnizonu olarak kullanıldı. Kale, Ocak 2002'de Suudi Arabistan hükümeti tarafından yerine otel yapmak için yıkılmıştı.
      Kalenin yıkılmasıyla Mekke'deki 500 yıllık Türk hakimiyetinden geriye Sultan Abdülaziz ve II. Abdülhamit tarafından Kabe'nin etrafında inşa edilen revaklar dışında eser kalmadı. Kalenin yıkılması Türkiye'de tepkilere yol açmıştı.

Eyüp Coşkun / AA

BAKMADAN GEÇME