Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Magazin Metin Hara hakkında zorla getirme kararı çıkarıldı - Magazin haberleri

        İstanbul 16. Asliye ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuksuz sanık Metin Hara katılmazken, avukatı hazır bulundu.

        Hara'nın avukatı, yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle duruşmaya katılmak istemeyen müvekkilini bir sonraki celsede hazır edeceklerini söyledi.

        Mahkeme, çağrıldığı halde ilk duruşmaya da katılmadığını dikkate alarak Hara hakkında zorla getirme kararı çıkarılmasına hükmetti.

        Duruşma ertelendi.

        HARA CEPHESİNDEN AÇIKLAMA

        Yaşananlardan sonra Metin Hara'nın avukatı açıklama yaptı:

        Müvekkilim Metin Hara hakkında 22 Haziran 2020 tarihinde basında yer alan haberler tamamen asılsız olup gerçeklikten uzaktır.

        Müvekkilim Metin Hara seçkin okullardan Üsküdar Amerikan Koleji'nden mezun olduktan sonra Türkiye'nin ileri gelen üniversitelerinden İstanbul Üniversitesi Çapa Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümünü başarı ile tamamlamıştır. Eğitim hayatının akabinde kendi paylaştığı konularda birçok eğitim almıştır. Bu alanda yaklaşık 10 yıl eğitimini ve çalışmalarını tamamlayan müvekkilim profesyonel anlamda yanında danışanlarına bilgi ve tecrübesi ile yardımcı olmaya başlamıştır. Pek çok projede yer alan müvekkilim Dünyanın çeşitli yerlerinde seminer ve konferanslar vermiş olup ödüller ve sertifikalar almıştır. Dünyada ve Türkiye'de, farkındalık oluşturan insanların yer aldığı TEDX'de konuşmacı olarak katılmıştır. Sayısız kurumsal firma ve sağlık kuruluşuna hizmet vermiştir.

        Bugüne kadar yapmış olduğu çalışmalar neticesinde kısa sürede tanınan müvekkilim, 2010 yılında kendisini yetiştiren hocalarının teklifiyle Çapa Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümünde doktora öğrencilerine dersler vermiştir. Bunun dışında sağlık alanında birçok üniversite ile işbirliği yapmıştır. Yardımcı olduğu yüzlerce insanın hayatını değiştiren, tekniklerini binlerce insanla paylaşan müvekkilim hakkında asılsız ihbarda bulunan şahıs/şahıslar hakkında ayrıca hukuki ve cezai yollara başvurulacaktır.

        Tekniklerini ve tecrübelerini basın-yayın kuruluşları aracılığı ile milyonlara duyuran müvekkilim şimdi aynı basın-yayın kuruluşlarında çıkan asılsız haberler ile karalanmaktadır.

        Müvekkilimin iş yerinin Sağlık Bakanlığı tarafından "mesleki yetersizliği" nedeni ile mühürlendiği iddiası kesinlikle doğru değildir. 2017 yılında iş yerinin teknik sorunları nedeni ile ruhsat alınamaması üzerine müvekkilim söz konusu iş yerinden taşınmıştır. Bahsi geçen idari para cezası müvekkilin ayrıldığı iş yerine ilişkindir. Günümüz itibariyle mühür durumu söz konusu değildir. İdari para cezasının müvekkilimin kişisel faaliyetleri ile uzaktan yakından ilgisi yoktur.

        Haberlerin basında yer alması üzerine iş yerine gelen basın mensuplara mühürlemenin olmadığı gösterilmiştir. Bu nedenle konunun dürüstlük ve basın etiğine aykırı bir şekilde gündeme getirilmesinin doğru olmadığını düşünmekteyiz.

        Müvekkilim Metin Hara’nın kendi alanında her yerde Fizyoterapist olarak kendini tanıtmış, bu konuda birçok üniversitede, kongrelerinde, hastanelerde alanında konuşma yapmıştır. Fizyoterapistlik mesleği gizlenecek, saklanacak, bir meslek değildir. Yüksek başarı ile üniversitesine girilen saygın bir sıfatı olan müvekkilimin bu sıfatının yok sayılması adil değildir.

        Bu meslek sağlık bakanlığının tanımları içerisinde sağlık ekibinin önemli, değerli gurur duyulan bir görevidir.

        Haberlerde iddia edildiği gibi müvekkilin “diploması yok” olarak nitelendirilmesi yaşamını insanlığa yardımcı olmaya adamış ve bu uğurda birçok eğitim ve ödüller almış, seminerler vermiş, 4 kitap yazmış müvekkilime hakaret ve haksızlıktır.

        Herkesçe malum olduğu üzere Covid salgını nedeni ile faaliyetlerine ara verilen adliyeler 15 Haziran itibari ile açılmış ve açıldığı ilk günden beri yoğun vatandaş akınına uğramıştır. Yoğunluktan dolayı İstanbul adliyesindeki çeşitli mahkemeler ve icra daireleri basında yer aldığı gibi covid-19 nedeni ile yeniden kapatılmış, çalışanlar karantinaya alınmıştır.

        Yardımcı olduğu yüzlerce insanın hayatını değiştiren, tekniklerini binlerce insanla paylaşan müvekkil, icra ettiği meslek gereği insanlarla devamlı sosyal iletişim halindedir. Ayrıca annesinin görmekte olduğu kanser tedavileri nedeniyle risk faktörü oluşturabilecek hareketlerden kaçınmaya özen göstermektedir.

        Tamamen asılsız, içi boş, somut hiçbir iddiaya dayandırılmayan bir şikayet üzerine savunması dahi alınmadan henüz hukuki süreç devam ederken bu tarz itibar zedeleyici ve gerçeği yansıtmayan haberlerin konusu olmaktan müvekkilim, derin bir üzüntü duymaktadır. Bu yanlış anlaşılmanın giderilmesi ve adaletin gerçekleri açığa çıkarması en büyük temennimizdir.

        METİN HARA

        VEKİLİ

        Av. SERDAR ÖKTEM

        OLAYIN GEÇMİŞİ

        İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 13 Temmuz 2017'de Hara hakkında BİMER'e şikayette bulunulduğu, tıp eğitimi almamasına rağmen kurmuş olduğu sistemle danışmanlık adı altında yüksek paralar karşılığı umut tacirliği yaptığının bildirildiği anlatılıyor.

        REKLAM

        İddianamede, BİMER ihbarı üzerine Hara'nın sahibi olduğu "İnsanagüven" isimli danışmanlık şirketini inceleyen Beşiktaş Kaymakamlığının, şirketin faaliyet izninin bulunmadığını, Hara'nın hekim diploması olmadığını, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği kapsamında bulunan uygulamaları yapabileceğine dair herhangi bir sertifikası olmadığı halde "Tamamlayıcı Tıp Uzmanı" unvanını kullandığını tespit ettiği aktarılıyor.

        İş yerini mühürleyen kaymakamlığın Hara hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduğu ifade edilen iddianamede, İstanbul Üniversitesi Fizik Tedavi Rehabilitasyon Yüksek Okulu mezunu olan Hara'nın, "Tamamlayıcı Tıp Uzmanı" unvanını kullanabileceği bir belgesi ve diplomasının bulunmadığı kaydediliyor.

        İddianamede, Hara'nın, Tababet ve Şuabatı San'atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'un 25. maddesindeki "diploması olmadığı halde hasta tedavi etmek" suçundan 2 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ