Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Noel Baba figürü nasıl doğdu? İşte Noel Baba'nın ilginç hikâyesi
        1

        Noel Baba, tüm dünyada ikon haline gelen bir simge. Her sene çocuklara hediyeler dağıtan, tatlı ve şirin bir baba figürü olarak tanınıyor.

        Noel Baba'nın ilginç bir hikâyesi var. Noel Baba olarak adlandırdığımız kişi aslında 4. yüzyılda yaşayan ve bir Hıristiyan azizi olan Aziz Nikolaos.

        2

        Aziz Nikolas hakkında çok az şey biliyoruz ancak kendisi herkese yardım eden, "kutsal" bir adam olarak tasvir ediliyor.

        Aziz Nikolaos'ı anmak için hayatını kaybettiği 6 Aralık günü bayram olarak kutlanıyor. Bayram süresince çocuklara hediyeler dağıtılıyor.

        3

        Bu efsane ilk kez Hollandalı göçmenler vasıtasıyla Amerika Birleşik Devletleri'ndeki New Amsterdam'a yani günümüz New York'una ulaştı.

        Bu efsane giderek yaygınlaştı ve Noel zamanında çocuklara hediye veren, iyi kalpli ve yaşlı bir adam olan Noel Baba figürüne dönüştü.

        4

        Noel Baba'nın ilk tasviri 1863 yılında Harper's Weekly için çizilen bir karikatürdü. Çizer Thomas Nast 1823 “A Visit from St. Nicholas” (Noelden Önceki Gece) isimli şiirden etkilenerek, hayalindeki figürü çizdi.

        5

        Ancak bugünkü ikonik Noel Baba tasvirinin yaratıcısı Coca-Cola oldu. 1931 yılında Haddon Sundblum, şirket için bir çizim hazırladı ve şirketin baskın rengi olan kırmızıyı çiziminde kullandı.

        6

        Sundblum'un Noel Baba'sı, şişman, beyaz sakallı, uçları beyaz kürklü kırmızı bir kıyafet giyen, siyah kemerli, siyah çizmeli, yumuşak kırmızı şapkalıydı.

        Bu imaj, tüm dünyada o kadar çok sevildi ve benimsendi ki günümüzde Noel Baba dendiği zaman herkesin aklında tek bir görüntü oluşuyor.