İran’da 11 Şubat 1979’da gerçekleştirilen İslam Devrimi sonrasında, ülke yönetimin şeklinin belirlenmesi için 30-31 Mart 1979’da yapılan ve sonuçları 1 Nisan’da ilan edilen referandumda halkın yüzde 98,2’sinin "evet" oyu vermesiyle ülkenin yönetim şekli "İslam Cumhuriyeti" olarak belirlenmişti. Bu nedenle ülkede 1 Nisan, "İran İslam Cumhuriyeti Günü" olarak kutlanıyor.
İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ve Dışişleri Bakanı Arakçi Tahran'daki gösterilere katıldı
Tahran'da "İslam Cumhuriyeti Günü" dolayısıyla meydanlarda toplanan kalabalıklara İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ile Dışişleri Bakanı Arakçi de katıldı. Gösteriler sırasında gazetecilere açıklamada bulunan Arakçi, halkın yoğun katılımına dikkat çekerek, "Buraya moral almak için geldim. Bu insanları görmek gerçekten herkese büyük bir moral veriyor" dedi
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, başkent Tahran'da düzenlenen "İslam Cumhuriyeti Günü" kutlamalarına katıldı.
Tahran halkı hem İran yönetime destek olmak hem de İslam Cumhuriyeti Günü'nü kutlamaları için kentin önemli meydanlarında toplandı.
Özellikle İnkılab Meydanı'nda toplanan başkent sakinleri, ellerinde İran bayrakları ile İslam Cumhuriyeti Günü’nü kutlarken ABD ve İsrail aleyhine sloganlar attı.
"MORAL ALMAK İÇİN GELDİM"
Gösteriler sırasında gazetecilere açıklamada bulunan Arakçi, halkın yoğun katılımına dikkat çekerek, "Buraya moral almak için geldim. Bu insanları görmek gerçekten herkese büyük bir moral veriyor. Ben de bu halkın bir parçası olarak aralarına katılarak hem moral almak hem de bu birlik ve toplumsal dayanışmadan keyif almak istedim" ifadelerini kullandı.
"Bu birliktelik gerçekten etkileyici" Arakçi, meydanlardaki atmosferin dikkat çekici olduğunu belirterek, "Gerçekten çok etkileyici. İnsan, bu kadar motive, bu kadar istekli ve yüksek moralle ülkesi için fedakarlık yapan, koruyan, direnen ve toplumsal birlikteliği sürdüren bu insanları görünce duygulanıyor. Hepsine güç kuvvet diliyorum" şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ve Dışişleri Bakanı Arakçi'nin de katıldığı kutlamalar, yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleştirildi.