Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Sigara filmleri hastaların ruh halini bozuyor mu?

        PINAR DUMLUPINAR / HABERTURK.COM

        pdumlupinar@haberturk.com

        Sigara kutuları üzerine yerleştirilen fotoğrafların ardından, televizyonlarda yayınlanmaya başlayan reklam filmleri sigaraya karşı uyarı niteliği taşısa da bazı kesimler tarafından bu etkiler olumsuz karşılanıyor.

        İlk olarak CHP Manisa milletvekili Özgür Özel'in gündeme getirdiği konu hakkında Özel, televizyonlarda yayınlanan sigara aleyhtarı kısa filmlerin hastaların tedaviye olan güvenini sarstığını öne sürerek "Milyonlarca hastanın ve yakınlarının haklarını, moralini ve ruh halini hiçe sayan bu filmler yayından kaldırılmalı" dedi.

        Bir sigara filmi reklamında KOAH hastası kadının 'KOAH hastalığını öğrendiğim zaman dünya başıma yıkıldı, ömrüm dört duvarının arasında, bir hortuma bağlı, oksijene bağlı yaşamakla geçiyor, bir nefes için neleri feda etmezdim ama çok geç kaldım, çok çok geç kaldım' diyerek KOAH'a yakalanan insanların tedavi süreçlerinin sanki boşa bir çaba olduğu izlenimi mi yaratıyor?

        Ya da gırtlak ve akciğer kanserine yakalanan yaşlı bir adamın rol aldığı filmde, pişmanlık vurgusu yapılmaya çalışılırken umutsuzluk ve kötümserlik baskın duyguları ölümün kaçınılmaz son olduğunun ön plana mı çıkarıyor?

        Bu reklamların kişiler üzerindeki etkilerini araştırdık.

        Televizyondaki sigara filmleri hastaların ruh halini mi bozuyor?.. İçmeyen insanları koruyalım derken, içen ve hasta olanları unuttuk mu?... Zarar mı veriyor?.. umutsuzluk ve kötümserlik mi pompalıyor?...

        ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ PROF. DR. KADİRHAN SUNGUROĞLU

        "Bu reklamlar gerekli"

        "Bu reklamların sigara içenler üzerindeki etkilerini gözlemliyorum ve reklamların etkili olduğuna inanıyorum. Türkiye'de milyonlarca insan sigara içiyor. Birçok kanser baştan erken tanıyla önlenebileceği gibi sigara kanserlerin baş nedenleri arasında yer alıyor. Bu reklamlar ile sigara kullanımı baştan önlenirse ve az içiltiliebilirse kanser hastalığı için de en baştan önlem alınmış olur. Bu reklamlardan ne kadar etkilenirsek kardır.

        PSİKİYATRİST DOÇ. DR. ÖZKAN PEKTAŞ

        "Reklamlar umutsuzluk yaratıyor"

        "Bağımlılığın önlenmesinde bilgilendirme son derece önemli. Bunu yaparken karşımızdaki insanın umutlarını, beklentilerin yok etmemek gerekiyor. Bağımlı insan, zaten zararlarını bilerek bunu kullanıyor. Burada eğer hedef olarak onları yakalamak (Rahatsızlığı olanları) kurtulabileceklerini, yeter ki karar vermeleri gerektiği anlatılmalı. Diğer türlü bağımlı hastayı kaybedersiniz. Bence bu reklamlar bu umutsuzluğu yaratıyor. Kurtulabileceklerine dair umut verebilmek önemli. Bilgilenme ile çok ciddi adımlar atılabilir"

        PSİKİYATRİST DOÇ. DR. ARMAĞAN SAMANCI

        "Bireyler ne kadar gerçeğe yakın mesaj alırsa o kadar etkilenirler"

        "Hayattaki herşey insanı etkiler. Burada önemli olan etkinin derecesi. Bireyler ne kadar gerçeğe yakın mesajlar alırsa o kadar etkilenirler. Bireyler zaten sigaranın olumsuz etkilerini biliyorlar. Bu tarz mesajlar hatırlatma ve pekiştirme yoluyla da birey üzerindeki etkiyi artırır. Hasta doktoruyla ilişki içerisinde olduğu için hasta zaten bireysel olarak hastalığının düzeyini biliyordur ve bu reklam onu etkilemiyor olabilir. Bu hastalıkla yaşamaya alışmıştır, bu nedenle reklamlar olumsuz etkiliyor diyemeyiz Kaygı taşıyan olumsuz düşünceye sahip kişiler olumsuz etkilenebilir"

        PSİKİYATRİ UZMANI DR. BARIŞ ÖNEN ÜNSALVER

        "Duygular istismar ediliyor"

        "Reklamların olumsuz etkileri var. Çocuklar üzerinde korku yaratıyor. Çocuklar etraflarında sigara içenlerin öleceğini düşünüyorlar. Çocukların ruh sağlığını olumsuz etkiliyor. KOAH hastalığının konu olduğu reklamını izleyen bir hastam panik atak nöbeti geçiriyor. Sigaranın zararları anlatılırken suçluluk duyguları tetikleniyor, duygular istismar ediliyor. İnsanlar korkutularak bir şeyler öğretilmeye çalışıyor. Hastaların morali hiçe sayılıyor. Kanser hastaları kendilerini suçlu hissediyorlardır. İnsanların damgalanmasına neden olabilir. Ayrımcılığa neden olabilecek şeyler yaratılıyor"

        DOÇ. DR. OSMAN ABALI

        "Çocuk korkutur gibi uzaklaştıramazsınız"

        "Şu anki reklamlar bana göre gençlerde sigara içimini artırıyor, gençlerin ''başkaldırı'' psikolojisine ve ''tehlike bana dokunmaz'' fikrine uygun reklamlarbu açıdan TAPDK ve Sağlık Bakanlığı'nın stratejisini tamamen değiştirmesi gerekli, sigaradan çocuk korkutur gibi uzaklaştıramazsınız... En uç örnekleri sigara paketlerine koymak sigara tiryakiliğine karşı duyarsız hale getirir"

        PSİKOLOG AYSIN TURPOĞLU ÇELİK

        "İstenilen sonuca ulaşılamıyor"

        "İlk başta korku ve kaygı yaratsada Bir zaman sonra bu tür reklamlar duyarsızlaşma getiriyor. Bence istenilen sonuca ulaşılmıyor. Bir çok içici biliyorum sigara paketlerinin üzerini kapatıyorlar bu tür fotoğrafları görmemek için. Çok acite eden, kaygı veren reklamları yapmamak gerekiyor. "

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ