Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik İki öğrenciden biri tacize maruz kalıyor!

        ABD eğitim sistemi, köklerine işleyen öğrenciler arasındaki ezici aşağılama ve taciz vakalarının genç-çocuk intiharlarını artırmasıyla alarm veriyor

        Ülkede okul çağındaki gençlerin neredeyse yarısı en az 1 kere tacize maruz kalıyor, öğrencilerin yüzde 10'u ise okul hayatı boyunca aşağılama ve tacizlere dayanmaya çalışıyor.

        Ülkede bu tacizlere maruz kalan çocukların sonu, peri masallarını aratmayan Hollywood filmlerindeki kadar parlak değil... Ekonomi ve siyasetteki gücünün ötesinde, günlük hayattaki ABD, özellikle son yıllarda okullardaki şiddet ve kabadayılığın intiharla sonuçlanan acı bedelleri ve çocuklardaki ağır psikolojik yaralarıyla boğuşuyor.

        ACI SON

        ABD eğitim sisteminin belki de en büyük çıkmazından biri haline gelen okullardaki ezici aşağılama, taciz ve hatta şiddet vakaları, özellikle son yıllarda arka arkaya gelen intiharlarla artık deprem etkisi yaratmaya başladı.

        Geçen ay, New York'ta yaşayan 14 yaşındaki Jamey Rodemeyer'in, cinsel tercihi nedeniyle maruz kaldığı aşağılamalara dayanamayarak intihar etmesi, ülkede bir yıl önceki benzer vakaları akla getirerek tartışma yarattı.

        Geçen yılın Eylül ayında da tüm dünya, yurttaki oda arkadaşının eşcinsel ilişkisini internetten canlı yayınlamasıyla sarsılan 18 yaşındaki Tyler Clementi'in George Washington köprüsünden atlamasına şahit olmuştu. Benzer sebeplerle 13 yaşındaki Seth Walsh, 19 yaşındaki Raymond Chase ve Billy Lucas olmak üzere 3 genç daha yine geçen yılın aynı ayında hayatlarına son vermiş, 2008 yılında da 18 yaşındaki Jessica Logan, eski erkek arkadaşının siber-tacizi nedeniyle kendini asmıştı.

        VERİLER İÇ KARARTICI

        ABD'de lise öğrencilerinin yüzde 14'ünden fazlası intiharı düşünürken, bunların yaklaşık yüzde 7'si intihar girişiminde bulunuyor. Öğrencilerden tacizle bağlantılı olarak intihar edenlerin oranı tam olarak bilinmese de önemli yer kapladığı düşünülüyor. Nitekim, Yale Üniversitesi'nin araştırması da okulda arkadaşlarından taciz gören öğrencilerin, görmeyenlere oranla 2 ila 9 kat daha fazla intihara yatkın olduğunu gösteriyor.

        ÖĞRENCİLERİN YARISI

        Lakap takma, sataşma, dedikodu yayma, arkadaşlarından ayırma, vurma, itip takma gibi vakalarla ortaya çıkan tacizler, “bullyingstatistics.org”un 2010 verilerine göre, her yıl giderek artıyor.

        Amerikan Çocuk ve Ergen Psikiyatri Akademisi'nin verileri, anaokulundan lise sona kadar eğitim sisteminde olan çocukların hemen hemen yarısının, okul hayatları boyunca en az 1 kere diğerlerinden aşağılama ve tacize uğradığını gösteriyor. Bunlardan en az yüzde 10'u, okul yaşamında devamlı tacize uğruyor. ABD'de her yıl 56 milyon öğrencinin eğitim aldığı düşünüldüğünde rakamların ciddi olduğu ortaya çıkıyor.

        Ayrıca veriler, taciz nedeniyle her 10 öğrenciden birinin ya okuldan ayrıldığını ya da okulunu değiştirdiğini gösteriyor. Her gün yaklaşık 160 bin çocuk, söz veya fiziksel taciz korkusuyla okula gitmeyip evde kalmayı tercih ediyor.

        SİBER-TACİZ

        Artık hemen her çocuğun elinde gelişmiş akıllı telefonların bulunması ve sosyal paylaşım ağlarının artmasıyla birlikte, öğrenciler arası siber-taciz de tehlike sinyalleri veriyor. “Bullyingstatistics.org”daki verilere göre, okullarda şiddet ve tacizin giderek artmasında en büyük etken siber-tacizin yayılması...

        Nitekim, bu ve geçen yıl yaşanan intiharların bir çoğunda siber-taciz etkili.

        Verilere göre de her 3 gençten 1'i internetten siber-tehdit alıyor. Her 5 gençten 1'i diğerlerine seks teklifleri içeren mesajlar veya çıplak fotoğraflar gönderiyor. En kötüsü ise siber-tacize uğrayanların kendisine saygısının azalması ve intiharı düşünmeye başlaması...

        ABD'de, okul çağındaki çocuklarda, özellikle cinsel eğilimleri farklı olanlar, aşağılama ve tacize daha çok mağdur kalıyor.

        OKULDA SALDIRGAN, EVDE MAĞDUR

        Ancak, arkadaşlarından taciz ve şiddete maruz kalan çocukların bunları aile ve okul yönetimine bildirmemesi ve öğrenciler arasındaki “suskunluk döngüsü”, bu sorunun çözümsüzlüğündeki en büyük problemlerden biri...

        Bazı okul yönetimi ve ailelerin de bunu “doğal ve sıradan gençlik veya çocukluk konuları” olarak görmesi de toplumsal cahilliğin başka bir yüzü...

        Bunun yanında, şiddete meyilli çocukların birçoğunun da evlerinde kendi ailelerinden şiddet görüyor olması, sorunu sadece okul ve eğitim sisteminin probleminden çıkarıp, toplumsal bir yara haline dönüştürüyor.

        Özellikle cinsel aidiyet sorununun yarattığı aşağılama ve tacizlerle gelen genç intiharların artmasının yarattığı alarm, artık ülkenin en üst noktasına kadar çıktı.

        OBAMA'DAN VİDEO-MESAJ

        Bu konuda kameralar karşısında mesaj gönderen ABD Başkanı Barack Obama, okullarda yaşanan tacizlerin öğrencilerin intiharına bile neden olduğunu belirterek, iki kız babası olarak bunun kendisini çok üzdüğünü söyledi.

        Obama, tacizin çocukların ergenlik döneminde geçirdiği normal bir süreç olarak görülemeyeceğini ve bu davranışların kabul edilemez olduğunu ifade ederek, okulların tüm çocuklar için güvenli olması gerektiğine dikkati çekti. Tacize maruz kalan çocuklara seslenen Obama, “Yalnız değilsiniz, fırsatlarla dolu bir dünya ve dışarıda sizi olduğunuz gibi sevecek ve ilgi gösterebilecek birçok insan var” dedi.

        KANUNLAR ÇIKARTILIYOR

        Bazı eyaletler de aşağılama ve tacizi veya cinsel eğilimler nedeniyle yapılan sataşmaları suç sayan kanunlar çıkarıyor. CNN gibi televizyon kanalları ise bu konudaki bilinci artırmak için “tacize son” kampanyaları başlatıp programlar düzenliyor.

        Sorunun eğitim sisteminin köklerine inmiş olması ve uzun yıllara dayanan geçmişinin olması da konunun, ne yazık ki çok kısa vadede çözülebileceğini göstermiyor. En azından şimdilik Amerika, yeni bir intihar vakasıyla karşılaşmamayı umut ediyor.(aa)

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ