Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Medya "Twitter araştırmacı gazeteciliği öldürüyor mu?"

        Cihan GÜNEŞ / AHT

        New York Times'in genç muhabirlerinden Noah Rosenberg, bilişim çağında Twitter'ın araştırmacı gazeteciliği olumsuz etkilediğini savunuyor. Rosenberg, araştırmacı gazeteciliğe yeni bir soluk getirmek amacıyla ise "Narratively" adında bir girişim başlattı. Gazeteciliği "kısık ateşte pişen türlü" misali yavaşlatmayı amaçlayan Rosenberg, her hafta, her yönüyle enine boyuna araştırılmış tek bir haber yayınlamayı hedefliyor. Haberlerin kısa sürede tüketilmesine yol açan sosyal paylaşım sitelerinin araştırmacı gazeteciliği öldürüp öldürmediği tartışılırken, biz de sosyal medyayı kullanan gazeteci ve akademisyenlere "Twitter araştırmacı gazeteciliği öldürüyor mu?" diye sorduk. Bazı gazeteci ve akademisyenler, Twitter'ın araştırmacı gazeteciliğe yeni bir kaynak olarak katkı sağladığını ve bu anlamda gazetecinin verilerini artırabilecek bir kaynak olduğunu söylerken; bazıları ise hiçbir zaman düşünülerek tartışılan bir kaynak olmadığını söyledi.

        Mehmet BARLAS – Sabah Gazetesi Başyazarı

        "Gazetecideki merak duygusunu körüklüyor"

        Habere renk katan isimdir. Twitter'daki ya da sosyal medyadaki haberlerde çok isim var. Amerika'daki bu arkadaşımız bir ismin haberini yayımlanacağını söylüyor. Bir hafta isimlere alışmış dünya için çok fazla. Zaten bunu haftalık dergiler yapıyor. Çoğu haberi bir hafta süresinde gündemde tutmak mümkün değil. Twitter, gazetecideki merak duygusunu körüklüyor. Twitter'da gazetecilikle ilgili yüzde 5 malzeme var. Dolayısıyla Twitter, gazetecinin tek haber kaynağı olamaz ama buradan beslenebilir.

        Elif KEY – Gazete Habertürk Muhabiri

        "Hiçbir şeyin öldüğü yok"

        Ben Twitter'ın araştırmacı gazeteciliği öldürdüğünü düşünmüyorum. Herkes Twitter'da bir şey anlatıyor ve bir şey dinliyor. Aslında zor şartlarda fikrini öğrenebileceğim, benden binlerce kilometrelerce uzaklıktaki birinin, Madrid'de sendikacıların yürüyüşünü, Londra'daki statta oynanan maçın atmosferi alabiliyorum. Bu tartışmayı çok suni buluyorum. Hiçbir şeyin öldüğü yok.

        Denet C. TEZEL - nediyor.com Genel Yayın Yönetmeni

        "Araştırmacı gazeteciliği öldürmüyor"

        Twitter araştırmacı gazeteciliği öldürmüyor. Twitter bir mecra; içerik değil. Twitter'a olan ilgi insanların kısa ve öz bilgi alma ihtiyacından kaynaklanıyor. Yeni medyanın yarattığı bilgi bombardımanında insanlar artık uzun ve yorucu metin okumak istemiyor; okumuyor da. Araştırmacı olacak diye destansı haberler sunmaya gerek yok. Araştırma sonucunu hap gibi sunmaya ihtiyaç var.

        Erkan SAKA – İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi

        "Gazeteciliğe katkı sağlayan bir araç olarak görmek gerekir"

        Noah Rosenberg araştırmacı gazetecilikle yeni gelişen medya teknolojilerine birbirine zıt olarak görmüş. Aslında sosyal medyayı gazeteciliğe katkı sağlayan bir araç olarak görmek gerekir. Bu gazeteci, kolaycılığa kaçıp Twitter'daki dedikoduları, söylentileri, doğru da olsa bilgileri aynı şekilleriyle kullanan gazetecileri göz önünde bulundurarak hareket etmiş olabilir. Gazetecinin işi, bunun ötesini yapmak, verileri analiz etmek. Twitter, bu anlamda gazetecinin verilerini artırabilecek bir kaynaktır.

        Oray EĞİN – Gazeteci

        "Bilgiye çabuk ulaşma mecrası olarak önemsiyor ve kullanıyorum"

        Narratively yakından takip ettiğim bir proje. Özellikle Anglosakson türü gazeteciliği benimseyenleri heyecanlandıracak bir çıkış. Bugünlerde ABD basınında ve üniversitelerinde yeniden haberin ve yazının itibarını iade etmek tartışılıyor, "long form" denilen detaylı araştırmacı gazetecilik çalışmaları yeniden ivme kazanıyor. Amazon bile "kindle single" diye ne makale ne kitap, tam ikisinin arası bir formatı başlattı ve başarılı oldu. Ancak bütün bunlar Twitter'a ya da benzeri sosyal medyalara toptan reddi şart kılmıyor. Ben iki modelin birbirini beslediği melez bir gazetecilik türüne inanıyorum. Bizler Ortadoğu ve Akdeniz arasında sıkışmış bir ülkeyiz, gazeteciliğimiz de o heyecana uygun. Twitter'ın hızlı ve dinamik yapısı, telgraf benzeri halini hemen benimsedik. Twitter'ı sadece geyik değil, bilgiye çabuk ulaşma mecrası olarak önemsiyor ve kullanıyorum. Keşke uzun yazacak mecra olsa, araştırmacı gazetecilik örneklerini desteklerim. Ama Turkiye'de çoğumuz uzunu kısayı bırakın yazacak yer bulamıyoruz. Bizim derdimiz "araştırmacı gazetecilik" değil şu anda, zaten gazetecilik ölmüş. Belki de tek mecra şu anda Twitter ve bizde ölen gazeteciliği aslında diriltiyor.

        ------------------------------------------------------------------------------------------

        Mehmet Ali BİRAND - Gazeteci

        "Sağlam bir haber kaynağı değildir"

        Gazeteciliğin temeli araştırmacılıktır. Sadece Twitter'a dayanarak araştırma yapmaya kalkarsa gazeteci çok yanlış sonuçlara varabilir. Zira buradaki bilginin doğruluğunu hiçbir zaman teyit edemeyecektir. Çünkü karşısındaki muhatap sanal. Bilginin belki bir bölümü doğru olabilir ama yanıtların büyük bir çoğunluğu abuk sabuk olabilir. Twitter, gazetecinin sağlam bir haber kaynağı değildir. Twitter, gazete ve televizyondan çok daha hızlı eritiyor haberi. Hiçbir zaman düşünülerek tartışılan bir kaynak değil. Hızlı haber edinme konusunda faydası olur ama o kadar.

        Ahmet HAKAN - Gazeteci

        "Yapısal olarak gazeteciliği gerileten bir araçtır"

        Bu tür açıklamaları saçma buluyorum. İnternet ve Twitter araştırmacı gazeteciliği yapısal olarak gerileten bir araç. Fakat buna karşı mücadele etmek haftada bir geniş haber yaparak olacak iş değil. Araştırmacı gazeteciliğe eski yöntemlere geri dönerek yeni bir formül yeni bir yöntem bularak çözümlemeliyiz. Dünyada da henüz buna karşı bir argüman geliştirilmiş değil. Belki de zamanın akışına bırakmalıyız diye düşünüyorum.

        Mehmet ALTAN Gazeteci – Gazeteci - Yazar

        "Kullanana göre değişir"

        Ben Twitter araştırmacı gazeteciliği öldürüyor, yaşatıyor meselesinden ziyade bu yeni nesil aracın kullanıcısının niteliğine önem veriyorum. Hakaret içeren bir şekilde de kullanabilirsin ya da derinlemesine içerikler bulabileceğin bir araç olarak da görebilirsin. Gazeteci iyi bir araştırmacıysa eğer Twitter'ı da bu amaçla kullanabilir. Kanaata göre habercilik olmaz bilgiye göre habercilik olur. Twitter gazetecinin habere ulaşmada yeni bir aracıdır; birikime dayalı kullanılırsa katkısı vardır, şahsi içeriklerle kanaat üzerinden kullanılırsa tabi ki araştırmacı gazeteciliğe katkısı yoktur.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ