Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Yaşam ‘Kaldırılması çok yanlış, bana göre işgüzarlık’

        SULTAN UÇAR / AHT

        Eski İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Hakan BAYKAN:

        İÜ’yü 1973’te bitirdim. Eczacılık Fakültesi’nden mezun olduğumda da ‘Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı kalacağıma yemin ederim’ cümlesini söylerdik. 32 yıl üniversitede çalıştım. Mezuniyet törenlerinde bu cümle hep söylenirdi. Kaldırılmasını son derece yanlış buluyorum. Cumhurbaşkanlığı yemininde var. Milletvekilliği yemininde var. Onlar da Atatürk ilkelerine bağlı kalacaklarına dair yemin ediyorlar. Bu karar bana göre işgüzarlıktır. Çok yanlış olmuştur.

        Eski Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı ve Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir ERDİN:

        ‘Değer yargılarının tahribine yönelik’

        YEMİN meselesi 1980 sonrası geldi. Özgürlükçü üniversite adına, kaldırılmasını savunuyordum. Üniversiteler, analitik düşünen, eleştirel yaklaşan kafalar yetiştirmelidir. Hiçbir üniversite, tek tip insan yetiştirmekten yana olmamalı. ‘Atatürk ilkelerinden ayrılmayacağıma’ diye bütün herkese toptancı bir anlayışla yemin ettirilmesi de özgürlükçü anlayışıyla örtüşmüyor. Atatürk ilkelerinden kesinlikle sapmamak, yeminle garanti altına alınamaz. Yeminden bu bölümün çıkarılmış olması, özgürlükçü anlayıştan değil toplumsal değer yargılarının tahribine yöneliktir. ‘Değer yargılarının tahribine yöneliktir’

        Eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal ALEMDAROĞLU:

        ‘Rektörü ve senatoyu kınıyorum’

        ATATÜRK’ün adından, sözlerinden rahatsız olunuyorsa ne söylenebilir? Rektöründen, o senatoda oy verene kadar hepsini şiddetle kınıyorum. Rektörün inisiyatifiyle eski metin okunuyor diye bir şey olamaz. Rektör de dahil herkes senato kararına uymak zorundadır. Hiçbir fakülte ve yüksekokul, senato kararından farklı yemin ettiremez. Madem karar aldılar niye açıkça savunmuyorlar? Üniversitelerin son yıllardaki sessizliğine, böylesi oyunlarla yeni şekiller vermek ayıptır.

        Yemin metni senato kararıyla değişti

        560 yıllık İstanbul Üniversitesi’nde (İÜ) diploma törenlerindeki yemin metni senato kararıyla değiştirildi. Geçen yıl 19 Haziran’da yapılan değişiklik mezuniyet törenlerinin başlamasıyla fark edildi. Sağlık bilimleri ve yabancı uyruklular için de olmak üzere 4 farklı türde yapılan yemin tek çatı altında toplandı. Metinde yer alan, “Türkiye Cumhuriyeti yasaları ile Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı kalacağım” cümlesi yeminden çıkarıldı. Üniversitenin yeni yemin metni, “........ ilgili birim tarafından aldığım bu diplomanın bana kazandırdığı hak ve yetkileri hukuka, kanunlara, iş ve meslek ilkelerine uygun olarak kullanacağıma; hak, adalet ve doğruluktan ayrılmayacağıma namusum ve şerefim üzerine yemin ederim” şeklinde düzenlendi. Yeni yemin metnini eleştirenler olduğu gibi daha demokratik bulanlar da oldu. İşte görüşler...

        Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı ve Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail KONCUK:

        ‘Rektör de Atatürkçü bu sorunu çözecektir’

        İSTANBUL Üniversitesi, ülkemizin en köklü ve başarılı üniversitelerindendir. Yemin metninden, ‘Türkiye Cumhuriyeti yasalarına ve Atatürk ilke ve devrimlerine’ kısmının çıkarılmasını bir eğitimci olarak kabul edemeyiz. Son 10 yıldır Atatürk’ü etkisiz kılmak, toplumun zihninden, gönlünden silmek için yapılan bir dizi organize faaliyetlere İstanbul Üniversitesi’nin de katıldığına inanmak istemiyoruz. Rektör de Atatürkçü’dür. Bu sıkıntıyı düzelteceğine inanıyorum.

        CHP Milletvekili ve eski İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nur SERTER:

        ‘Öğrenciler Atatürk diyecektir’

        ÜNİVERSİTE yönetiminin senato kararını dürüstçe açıklaması gerekir. ‘Aslında uygulamıyoruz’ demek ciddi bir yönetim anlayışıyla bağdaşmaz. Atatürk ilkeleri, ülkemizin tam bağımsızlığını, çağdaş Türkiye’yi ve demokrasinin en önemli teminatı olan laikliği ifade eder. Bu ifadeler çıkarılsa bile İÜ öğrencisi Atatürk ilke ve devrimlerine bağlılığını yüksek sesle söyleyecektir. Atatürk’ü milletin kalbinden söküp atarak, kin ve nefret duygularını ortaya koymaya çalışanlar hüsrana uğrayacaktır.

        ‘Senato ortak yemin metni oluşturdu’

        İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü:

        TÜM öğrenciler için ortak bir yemin metni oluşturuldu. Bologna Süreci kapsamında üniversitede bir standardizasyon getirildi. Diploma ve yemin metni de Bologna Süreci’ne uyduruldu. Yemin metni de değişti. Senatonun ortak kararıyla, yabancı ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı tüm öğrenciler için ortak bir yemin metni oluşturuldu. Senato kararı ortak yemin olmasına rağmen Rektörümüz Prof. Dr. Yunus Söylet’in talimatıyla; Türk vatandaşı öğrencilerimiz eskiden olduğu gibi içerisinde Atatürk ilke ve inkılapları’nın yer aldığı yemin metnini, yabancı öğrenciler ortak metni okuyor.

        Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Tahsin YEŞİLDERE:

        ‘Bu yemin daha demokratik’

        BUGÜNKÜ metin daha demokratiktir. 1923 yılında Atatürk ilke ve devrimlerine uygun bir Cumhuriyet kurulmuş. Bunu daha ilerilere taşımamız gerekiyor. İnsan haklarına, ülkenin bölünmez bütünlüğüne, barışa, eşit yurttaşlığa ve ırk, dil, din ayrımı yapılmaksızın mesleğin icrasına dair yemin edilmesi daha normal. Bugün dil-din-ırk ayrımı yapmayacak insanlar yetiştirmemiz gerekiyor. Bunlar yapıldığında zaten Cumhuriyet’i koruyan bir insan yetiştirmiş olursunuz.

        İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi İktisat Politikası Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet ALTAN:

        ‘Asıl mesele YÖK’ün varlığıdır’

        TÜRKİYE’de temel sorun sistemin hâlâ 12 Eylül rejimi tarafından belirleniyor olması. Türkiye’nin acilen demokratikleşmeye ihtiyacı var. Böyle bir düzenlemenin gerekçesi Bologna Süreci ise devletin bunu üniversitenin her alanına yayması ve üniversitelerin hızla özerkleştirilmesi gerekiyor. Bunları bir yana bırakıp detaylarda kamplaşmamız, sağlıklı değil. Asıl mesele YÖK’ün ve MGK’nın hâlâ var olması.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ