Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Komedi filmleri neden çok izleniyor?

        HT MAGAZİN

        SON dönemde sinemalarda gösterime giren komedi filmlerinde büyük bir gişe patlaması yaşanıyor. Recep İvedik 4 gösterime girdikten sonra ilk üç günde 1 milyon 641 bin kişi tarafından izlenerek Recep İvedik 2'ye ait üç günlük seyirci rekorunu kırdı. Düğün Dernek ise 12 haftada 6 milyon 660 bin kişi tarafından izlenip Fetih 1453'ü geçerek tüm zamanların en çok izlenen filmi ünvanını elde etti. Ata Demirer'in Eyyvah Eyvah 3'ü üç hafta 3 milyon kişi tarafından izlendi. Az bilinen Sağ Salim, Çılgın Dersane 3 gibi filmler de sürpriz başarılar elde etti. Hababam Sınıfı başta olmak üzere birçok unutulmaz komedi serisinin hâlâ izlendiği ülkemizde son dönem yaşanan komedi patlamasını oyuncu, yapımcı eleştirmenlere sorduk.

        Ali POYRAZOĞLU:

        'Şahan çok iyi sosyolojik okuma yapıyor'

        DÜGÜN Dernek ve Recep İvedik iyi filmler. Recep İvedik ile pek çok insan alay etse de Şahan'ın çok önemli bir sosyolojik okuma yaptığını düşünüyorum. Nasıl ki tiyatroda seyirci oyunu, oyun seyirciyi seçerse sinemada da film seyirciyi seyirci filmi seçer. Bu dengeyi iyi kuranlar iş yapar. Komedi yapımcıları sinema seyircisindeki değişimi çok iyi görüp ona göre film çekmeye başladılar. Öte yandan tabi ki bu dönemde insanların gülmeye ve eğlenmeye çok ihtiyacı var.

        'Halkımız gülmeyi seviyor'

        Sinema eleştirmeni Atilla DORSAY:

        HALKIMIZ gülmeyi seviyor. Toplum olarak bunalımlı bir dönem yaşıyoruz. Her şey insanların suratının asılması için gerçekleşiyor. Sinemada kaçışın en kolay yolu sinema filmleridir. Büyük kitleden bizim gibi sanatsal özellikler aramasını bekleyemeyiz. Asıl sorun komedi değil. Komedinin kaliteli veya kalitesiz olması. Ben şahsen ticari filmlere hiçbir zaman karşı olmadım. Önemli olan yapılan işin kalitesidir.

        'Komedi Türk milletinin bir olgusu'

        Sinema ve televizyon yapımcısı Faruk BAYHAN:

        KOMEDİ filmleri Türkiye'de her zaman daha çok ilgi görmüştür. Komedi Türk milletinin bir olgusu. Biz her zaman gülmeyi ve güldürmeyi severiz. Mizah, hiciv, genlerimizde var. Kemal Sunal, Zeki Metin, Şener Şen filmleri her zaman izlenmiş ve hala izlenmekte. Çağımızda bu işe öncülük eden Cem Yılmaz, Yılmaz Erdoğan, Şahan Gökbakar ve yeni gelen diğer arkadaşlar kaliteyi belli bir yere getirdi. Komedi filmlerinin ilgi görme nedenlerinden biri de televizyonlarda yeteri kadar komedi olmaması. Dizilerin yüzde 90'ı drama. Çünkü RTÜK korkuisiyle televizyonda komedi özgün yapısıyla yayınlanamıyor. Oradan buradan kesip otosansür yapınca özelliği kalmıyor.

        'Gülmeyi de ağlamayı da seviyoruz'

        İpek TUZCUOĞLU:

        BU sadece bu döneme ait değil kanımca, geriye dönüp baktığımızda Ertem Eğilmez serileri ile başlangıcını yapmış bir durumdur. Günümüzde ise komedi filmlerinin yüksek gişesi Recep İvedik serisi ile başlamıştır. Seyircimizin kendini keyifli neşe içinde hayatın sıkıntı ve zorluklarında iki saat dahi olsa soyutlaması her daim bir ihtiyaçtır. Tüm sorunlara rağmen herşeye gülmeyi seven, hatta kara mizaha bile düşünmeden kahkaha ile gülen, kendinden birini beyaz perdede gördüğünde mutlu olan bir toplumuz. Gülmeyide ağlamayı da seven bir toplumun hele şu dönemde sanırım en çok komediye ihtiyacı var...

        'Herkes kendisini izliyor'

        Halit AKÇATEPE:

        TÜRK sineması adına hoş bir olay gittikçe daha da değerlenen bir ilgi var. Halk kendine yatkın bir şey bulduğu için sevdi bana göre. Son dönemde yapılan komedi filmleri her kesimde yaşayan halktan gözlemler izlenimler yapılarak beyaz perdeye aktarıldığı için aslında herkes bir yandan kendisini izliyor. Hayatta güldüğü şeylere gülüyor. Kendinden bir şeyler buluyor.

        'Toplumdaki gerilimi mizaha dönüştürüyorlar'

        Habertürk sinema eleştirmeni Mehmet AÇAR:

        KOMEDİ filmleri geçmişten bu yana Türk sinemasının lokomotifidir. Türkiye'de mizah öteden beri halkın egemenlere, elitlere, seçkin sınıflara karşı olan tepkisini yansıtır. Son dönemde gösterime giren filmlerde de kültürel, cinsel ve sınıfsal çatışmalar çok yoğun bir biçimde işleniyor. Başroldeki erkek komedyenler genelde halkın içinden gelen sıradan, beceriksiz ama saf ve dürüst erkekleri canlandırıyorlar. İnsanlar, halkın içinden gelen bu karakterlerin amaçlarına ulaştığını, bir şeyler başardığını gördükçe rahatlıyor, üstlerindeki sıkıntıyı atıyorlar. Öte yandan, Türkiye gelişiyor, değişiyor. Kimisi sınıf atlıyor kimisi ekonomik sıkıntı yaşıyor, yani toplum içten içe kaynıyor. Komedi filmleri toplumdaki bu gerilimi mizaha çevirerek seyredenleri rahatlatıyor. Herkes geçim ve hayat mücadelesi derdinde. Gündem çok gergin. Böyle bir ortamda Şahan Gökbakar, Ata Demirer gibi yıldızların marka haline gelmiş seri filmleri gösterime girince insanlar da bir bilet parasına sinemaya gidip doya doya gülmek ve rahatlamak istiyor.

        'Rahatlamak için sinemaya gidiyorlar'

        Cinemarine Sinemaları Yönetim Kurulu Başkanı Cenk SEZGİN:

        KOMEDİ filmleri her zaman çok izlenmiştir. Türk sineması komedi filmlerinden para kazanmanın formülünü formülünü buldu. Eskiden komedi denilince akla Kemal Sunal, Zeki-Metin, Hababam Sınıfı gelirdi. Şimdi sadece bir senede birbirinden farklı altı-yedi iddialı komedi filmi vizyona giriyor. Türkiye gelişiyor, değişiyor. Kimisi sınıf atlıyor kimisi ekonomik sıkıntı yaşıyor, yani toplum içten içe kaynıyor. Komedi filmleri toplumdaki bu gerilimi mizaha çevirerek seyredenleri rahatlatıyor. Herkes geçim ve hayat mücadelesi derdinde. Gündem çok gergin. Böyle bir ortamda Şahan Gökbakar, Ata Demirer gibi yıldızların marka haline gelmiş seri filmleri gösterime girince insanlar da bir bilet parasına sinemaya gidip doya doya gülmek ve rahatlamak istiyor.

        'Ekonomik ve siyasal gelişmeler bunalttığı için izleniyor'

        Demet AKALIN:

        Ekonomik zorluklar, siyasal gelişmeler insanları bunalttı. O yüzden insanların gülmeye ihtiyacı var. Ben de bu akşam Recep İvedik'e gideceğim çünkü benim de gülmeye ihtiyacım var.

        'İnsanlar huzursuz'

        Ediz HUN:

        İNSANLAR son dönem huzursuz ki sinemaya gitmeye başladılar. Son zamanlarda toplumda huzursuzluk ve gerilim var. Trafikte bile bizzat yaşıyorum. Herkes birbirine korna çalıyor. Sert bakışlar atıyor. Ortam huzursuz olunca da gülmek, ferahlamak için sinemaya komedi filmi izlemeye gidiyorlar.

        'Çocuklar ebeveynleriyle gidince çarpı iki oluyor'

        Sinem KOBAL:

        SİNEMA seyircisi dönem dönem farklı türlere ağırlıklı ilgi gösteriyor. Bu dönem komedi fimlerinin dönemi. Nedeni de bana göre insanların yoğun gündem ve günlük stresten kurtulmak için ortaya çıkan gülme ihtiyacı. Komedi filmlerine çocuklar ve ergen gençler de çok ilgi gösteriyor. Onların önemli bir kısmı da anne veya babasıyla gidince gişe rakamı bir anda çapkı iki olarak katlanıyor. Ben oyuncu olarak bu artışı çok önemli buluyorum. Çünkü kazana Türk sineması oluyor. Gişe artışı sektörde daha iyi fimlerin çekilmesinin yolunu açıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ