Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sağlıklı Beslenme Kronik hastalara yılbaşı sofrası tüyoları, Sağlıklı Beslenme, Dnegeli Beslenme, Sağlıklı Gıdalar
        1

        HABERTURK.COM / SAĞLIK SERVİSİ

        Yeni yıla sayılı saatler kala, planlar da artık iyice şekillendi. Kimileri evde hazırlayacağı özel yemeklerle, kimileri ise dışarıda ziyafet sofrasında karşılayacak yeni yılı. Uyarılara rağmen yemeyi içmeyi fazla kaçıranlarsa bunun sıkıntısını yaşayacak. İşte kalpten hipertansiyona, diyabetten mideye bu sıkıntıları yaşamamak için dikkat edilmesi gereken bazı ‘olmazsa olmaz’ kurallar var. Hele de kronik hastalığın olanların ‘bir geceden bir şey olmaz’ dememeleri, yediklerine içtiklerine çok dikkat etmeleri gerekiyor.

        2

        İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Özışık, “Eğlence tüm hızıyla devam ederken dikkat etmemiz gereken şeyler olduğunu özellikle kronik hastalığı olanların unutmaması gerekir. Aksi halde yeni yıla acil serviste girmek durumunda kalabilirsiniz” diyor. Dr. Özışık’tan kronik hastalığı olanlara önemli uyarılar, öneriler…

        3

        Kalp krizi riski artıyor

        Hipertansiyon ve kalp damar hastalığı olanların aşırı yağlı ve tuzlu yemeklerden kaçınmaları, sigara ve alkolden uzak durmaları çok önemli. Zira buna bir de dışarıda uzun süre soğukta kalmak ya da havasız yerde zaman geçirmek, uykusuzluk, gürültü eklendiğinde kalp krizi kapınızı çalabilir! İstatistikler de yılbaşı gecesi kalp krizi tanısıyla hastanelere başvurularda artış yaşandığına işaret ediyor. Kan basıncındaki yükselişe bağlı beyin kanamaları, tıkayıcı damar hastalıkları (inme), ritim bozuklukları ve ani ölümler tetiklenebiliyor.

        4

        Yılbaşı sofrasında ölçülü beslenmek, diyete ve günlük alışkanlıklara ters düşmemek çok önemli. Çok ağır yemekler yerine hafif gıdalar tercih edilmeli, tuz ve trans yağlardan zengin cips ve hazır gıdalardan uzak durulmalı. Yılbaşının vazgeçilmezlerinden olan kuruyemişlerin taze ve tuzsuz tüketimi de damar sağlığı açısından faydalı. Şerbetli tatlılardan ise kesinlikle kaçınmak, ille de tatlı istenirse sütlü ya da meyveli tatlıları tercih etmek gerekiyor. Bol su tüketimi ise olmazsa olmaz kural.

        5

        Bir günlük kaçamağın faturası ağır olabilir

        Diyabet hastaları sanki bu geceyi kendilerine verilen bir ödül gibi görüp yıl boyunca uyguladıkları beslenme planından bir geceliğine vazgeçmekte sakınca olmadığı düşüncesine kapılabiliyor. Ancak bu son derece tehlikeli. Zira diyabet kronik bir hastalık ve özel günlerde hastalık tatile çıkmıyor. Aksine aşırı karbonhidrat tüketimi ve alkolle birlikte acil metabolik koma durumları bu gibi günlerde genellikle artış gösteriyor.

        6

        Bu nedenle güne sağlıklı bir kahvaltı ile başlamak, öğle yemeği ve ara öğünleri ihmal etmemek ve yılbaşı sofrasında ölçüyü kaçırmamak şart. Meyve suyu ve gazlı içecekler yerine su tercih edilmeli, ilaçları unutmamalı. Şeker içeren tatlılar diyabetliler için uygun değil. Tatlısız olmaz derseniz meyvenin kendi şekeri ile hazırlanmış tatlılar üzerine tarçın ilave edilerek tüketilebilir. Tarçın kan şekerinin hızlı yükselmesini de yavaşlatıyor. Meyve ve kuruyemiş tüketiminde de sınırlı olunmalı.

        7

        Hazımsızlık, gaz, ülser kanamaları

        Çok çeşitli yiyeceklerin yer aldığı yılbaşı sofrasında ölçüyü fazla kaçırmak, hazımsızlık, gaz, şişkinlik gibi mide ve bağırsak hastalıklarına yol açabiliyor. Hele de sindirim sistemi sorunu yaşayanlar için geceyi hatta yeni yılın ilk gününü kabusa dönüştürebiliyor.

        8

        Dr. Murat Özışık “Aşırı yağlı gıda tüketimi ve alkol alımından kesinlikle kaçınılması gerekir. Kontrolsüz yemek yemek ve alkol almak gastrit, ülser gibi sindirim sistemi hastalıklarına sahip kişilerde bu hastalıkların aktivasyonuna hatta ülser kanamalarına bile neden olmaktadır” diyor.

        9

        Alkol alımı ve sonrasında yoğun bulantı ve kusmayla birlikte Mallory-Weiss Sendromu denilen yemek borusu alt ucunda küçük damar çatlaklarına bağlı kanlı kusmalar bile görülebildiğini belirten Dr. Özışık “Diğer bir sorun da toplu yerlerde yenilen, soğuk zincir saklama koşullarına uyulmamış, hijenik şekilde hazırlanmamış gıdaların tüketimine bağlı ishal ve kusmalardır (gastroenterit) ve yeni yılın ilk gününü acil servisde geçirmenize neden olabilir” diyor.

        10

        Kronik hastalığı olanların bu hastalıklarını unutmadan ölçülü bir şekilde eğlenebileceklerini belirten Dr. Özışık, bilinen hiçbir hastalığı olmayan kişilerin de gerek yılbaşı sofrasında gerekse eğlencede ölçüyü kaçırmamaları gerektiğine dikkat çekiyor ve “Toplumun genel popülasyonunda çoğu kronik hastalık genelde henüz tanı almamış durumdadır” diyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ