Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kanser Kanser ne değildir?, Uzman psikologlar yanıtladı, psiko-onkoloji derneği nedir, psiko-onkoli nedir, 4 şubat dünya kanser günü, dünya kanser günü, kanser hastalarına psikolojik destek, kanser hastalarına psikolojik yardım nasıl verilmeli
        7

        Psikolog Begüm Kaplan:

        "Kanser, hayata küsmemektir.” Kendini daha çok dinlemek, anlamak ve sevmektir. Geçmişte olmamak, geleceği çok düşünmemek, anda kalabilmek ve yaşamaktır. Sevdiğin ve seni mutlu eden şeylere daha çok zaman ayırmaktır. Kendin için yeni bir yolculuktur, olgunlaşmadır. Kısacası kanser hayatı anlamak, kendini yenilemek, hayatındaki her güzelliğin kıymetini bilmektir.

        8

        Psikolog Işıltan Oğuz:

        “Kanser eşittir ölüm demek değildir.” Aslında yaşam kadar ölüm de hep vardır, insan yaşadığı süre içinde ölümün varlığını düşünmekten hep kaçınmaya çalışır. Kanser gibi sarsıcı bir hastalığa yakalanması insanları zorlayıcı biçimde yaşamlarıyla yüzleşmeye ve gelecek için kaygı duymalarına neden olur.

        9

        Psiko-onkoloji sayesinde geçmişle hesaplaşmanın da gelecekleri için kaygılanmalarının da kendilerine zarar verdiğini fark ederler. Şimdinin (anın) nasıl yaşandığının önemli olduğunu keşfetmek hastalık süresince yaşam kalitelerini artırırken, iyileşen hastaların hayata bakışını bütünüyle değiştirir.

        10

        Kişisel Gelişim Uzmanı Reyhan Elmasri:

        “Kanserin tek ve nihai nedeni oksijensiz yaşamdır.” 2 Nobel ödülü sahibi bilim adamı Dr.Otto Warburg, kendisine Nobel ödülü kazandıran çalışmasında kanserin temel nedeni olarak oksijensiz yaşamı gösteriyor. Kanser hücreleri, oksijen yönünden zengin bir ortamda varlıklarını sürdüremediklerinden, yeterli oksijen sağlanırsa, tümör dokusunun beslenmesinin bozulduğu ve tümör hücrelerinin öldüğü tespit edilmiştir.

        11

        En temel ve önemli yaşamsal işlevimiz nefes almaktır. Nefesin fiziksel, zihinsel ve duygusal fonksiyonlarımız üzerinde direkt olarak etkisi bulunmaktadır. Sadece kanser değil, tüm diğer hastalıkların psikolojik nedenleri vardır. Doğru nefes almak doğal olarak bizi fiziksel, zihinsel ve duygusal olarak daha sağlıklı kılar.

        12

        Uzman Psikolog Aydan Aktaş:

        …Evet, kanser süresince bazı fiziksel kısıtlılıklar yaşanabiliyor. Ancak, bu durum zamanla azalıp, kişinin hayatından uzaklaşıyor. Geriye, belki yorulmuş ama bir o kadar da devam etmeye hazır bir beden kalıyor. Önemli olan hastalıktan önce ve sonra yapmayı planladığımız şeyleri hatırlamak ve hatırlatmaktır. Dolayısıyla, “kanser bir son değildir”, hayatımızın geri kalanına devam derken geçtiğimiz bir duraktır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ