Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kanser Meme kanseri neden genç yaşlara indi?

        Meme kanseri görülme oranı dünya genelinde artıyor olsa da; hastalığın erken teşhisi ve doğru tedavisi sayesinde ölüm oranları azalıyor. Siz de rutin kontrollerinizi ihmal etmeyin, kendi kendinize muayenenin yanı sıra uzman doktor kontrollerinizi de aksatmayın.

        Meme kanseri, her yıl dünya ülkelerinde ve Türkiye’de artış gösteriyor ancak hastalık sayısının artmasına rağmen, ölüm oranları gittikçe azalıyor. Uzmanlar, bunu görüntü yöntemlerinin gelişmesine ve hastalığın erken teşhis edilmesine, böylelikle de tedaviye verilen yanıtın olumlu olmasına bağlıyor…

        HASTALIK DAHA GENÇ YAŞLARA İNDİ

        Daha önce meme kanseri 50 yaş üstü kadınların hastalığı olarak görülürken, günümüzde hastaların önemli bir kısmı 30’lu, hatta 20’li yaşlarında kanserle karşılaşıyor. T.C. Sağlık Bakanlığı verilerine göre; ülkemizde meme kanseri hastalarının yüzde 20’si, 40 yaşın altında bulunuyor.

        Hastalığın genç yaşlara inmesiyle birlikte, meme kanserinin farklı ve daha saldırgan bir biyolojik seyir gösterdiğine dikkat çeken Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hamdi Koçer, şu önerilerde bulundu: “Genç hastaların teşhis ve tedavisi, hastalığın daha az akla gelmesi nedeni ile gecikebiliyor. Bu nedenle 20 yaşını geçen her kadının adetin bittiği dönem itibariyle kendisini muayene etmesi ve 40 yaşına kadar 2 yılda bir uzmana doktora muayene olması oldukça önem taşıyor. Ayrıca kadınlar, 40 yaşından itibaren her yıl kontrol amaçlı mamografi çektirmeyi ihmal etmemeli.”

        MEME KANSERİ NEDEN 20’Lİ YAŞLARA İNDİ?

        Tam olarak nedeni bilinmemekle beraber, erken yaşlarda meme kanserinin görülmesinde beslenme ve özellikle hormonlu gıdalar gibi dış etkenler sorumlu tutuluyor. Ayrıca hareketsiz bir yaşam ve yine buna bağlı fazla kilo meme kanserini tetikleyen faktörler arasında bulunuyor. Yağlı yeme alışkanlığı ve kullanılan yağlar da genç yaşlarda kanser görülme riskini artırıyor. Meme kanserinin erken yaşlarda görülmesinin bir diğer nedeni ise; doğum kontrolü, tüp bebek, kısırlık ve adet düzenleyici olarak kullanılan östrojen içeren ilaçların az da olsa tetikleyen etken olması…

        DAHA DUYARLI OLMALIYIZ

        Hastalığın erken yaşlarda fark edilmesini görüntüleme yöntemlerinin gelişmesine bağlı olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Koçer, “Görüntü yöntemlerinin gelişmesine bağlı olarak meme kanseri daha erken evrelerde yakalanabiliyor. Artık günümüzde henüz milimetreler düzeyindeyken hastalığı tanıma, biyopsi yapma ve tedaviye başlama şansımız var. Genç yaşlarda hastalığın artan sıklıkla görülmesi, doktorları ve kadınları meme kanserine karşı daha duyarlı olmaya zorluyor” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ