Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Enfeksiyon ve Salgın 2 bin 905 hastanın 463’ünde ‘domuz gribi’ çıktı

        Lütfi ERDOĞAN / GAZETE HABERTÜRK

        Sağlık Bakanlığı’na bağlı Grip Bilimsel Danışma Kurulu’nun önceki gün yaptığı toplantı sonrasında çarpıcı rakamlar paylaşıldı. aralık ayından bu yana solunum yolu rahatsızlığı olan 2 bin 905 kişiden alınan örneklerden bin 261’inde virüs tespit edildi açıklandı. Bunlardan 595’inde Rhino, RSV gibi diğer solunum yolu virüslerine, 463’ünde domuz gribi olarak bilinen H1N1’e, 134’ünde H3N2’ye ve 38’inde influenza B virüsüne rastlandı.

        ‘MEVCUT AŞI HALEN ETKİLİ’

        Yapılan genetik analizlerde H1N1 virüsünün daha önceki sezonlarda dolaşımda var olan virüsler ile aynı olduğu, mutasyona uğramadığı, mevcut aşının ve ilacın virüse karşı etkili olduğu vurgulandı. açıklamada, antiviral ilaç ve aşıya erişimde herhangi bir sıkıntı yaşanmadığı belirtilerek, “Mevcut verilerin geçtiğimiz yıllardaki grip sezonuyla karşılaştırılması yapıldığında farklı bir durum olmadığı, gribin olağan seyri içerisinde olduğu tespit edilmiştir. İnfluenza her yaşta görülebilir. Özellikle risk gruplarındaki kişilerde hastalık daha ağır seyredebilmekte, hatta ölümlere neden olabilmektedir” denildi. Risk grubu ise şöyle sıralandı: Gebeler, 65 yaş ve üzeri ile 2 yaş altı bireyler, bakımevi/huzurevinde kalanlar, kronik böbrek yetmezliği olanlar, astım dahil kronik akciğer hastaları, koroner arter hastalığı dâhil kalp-damar sistemi hastaları, bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar, kan hastaları, şeker hastaları, nörolojik ve metabolik hastalığı olanlar, kronik karaciğer hastaları, obezler, sağlık çalışanları, 6 ay-18 yaş arasında olup uzun süre aspirin kullanması gerekenler.

        ‘BELİRTİLERİ AYNI’

        Türkiye’de her yıl yaklaşık 3 milyon kişiyi etkileyen ve ölümlere yol açan gripte 2009 yılı dönüm noktası oldu. Türkiye’de ilk kez 2009 yılında, 3 ABD vatandaşının gelmesiyle görülen domuz gribi o yıl 556 kişinin ölümüne yol açtı. Bu yıl ölen 20 kişinin aşısız olduğunu belirten Grip Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Önceki yıllara göre bir artış görünmüyor. Beklenen seyir devam ediyor. Yeterince ilaç ve aşı var. aşı konusunda bilinçlendirmenin artırılması gerekiyor. Bu yıl ölenlere baktığımızda aşısız olduklarını görüyoruz. Ölenlerin yüzde 70’i risk grubunda yüzde 30’u değil.

        Türkiye’de risk grubunda 22 milyon kişi var. Sadece 2.5 milyon aşılama yapıldı. aşıların mutlaka yaptırılması gerekiyor” dedi. Prof. Dr. Ceyhan, grip nedeniyle ölümlerin artmasını değerlendirirken de “aşılamanın az olması, halkın bilinçli davranmaması ve virüsün etkililiğini artırması ölüm sayısının artmasına neden oluyor” diye konuştu. Ceyhan, şöyle devam etti: “Domuz gribi ve mevsimsel grip diye bir ayrım yok. Grip virüslerini birbirinden ayırt etmenin tek yolu numuneleri analiz etmek.”

        8 YILDA BİN 20 KİŞİ GRİPTEN ÖLDÜ

        Gripte ölüm rakamlarına bakıldığında, H1N1 (domuz gribi) virüsünün ilk kez görüldüğü 2009 yılında 556 kişi hayatını kaybetti. Sonraki yıllarda düşüş yaşanan grip kaynaklı ölümlerde 2013 yılında yeniden artış görüldü.

        * 2009: 556

        * 2010: 42

        * 2011: 83

        * 2012: 41

        * 2013: 101

        * 2014: 123

        * 2015: 57

        * 2016: 21

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ