Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık ABD'de bağışlanan kanlar virüs taramasından geçecek!

        FDA, sivrisinek ısırması dışında kan ve cinsel ilişki yoluyla da bulaştığı ortaya çıkan Zika virüsüne karşı tedbirlerini genişletti.

        Konuyla ilgili açıklama yapan FDA, ABD'nin tüm eyalet ve bağlı bölgelerindeki bağışlanan kanların virüs taramasından geçirilmesi tavsiyesinde bulundu.

        FDA'nın Biyolojik Değerlendirme ve Araştırma Merkezi Müdürü Doktor Peter Marks da Zika virüsünün "bulaşma niteliği ve kapsamı konusunda hala büyük bir belirsizlik" olduğunu belirtti.

        FDA 16 Şubat'ta kan bağışında bulunanlar için yaptığı virüs taraması uyarısını, sadece Zika virüsünün görüldüğü bölgeler için yapmıştı.

        Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'ne (CDC) göre, bugüne kadar tüm eyaletlerde 2 bin 200 ve ABD'ye bağlı bölge Porto Riko'da da 13 binden fazla Zika vakası rapor edildi.

        Resmi makamlar, konuyla ilgili son açıklamasında, Florida'nın Miami kentinde Zika'ya yakalananların sayısının 41 olduğunu duyururken, Miami sahilindeki bazı bölgeler virüsün yayılma alanı ilan edilmişti.

        KONGREYE 'ZİKA İLE KÜCADELEYE DAHA FAZLA KAYNAK AYIRIN' ÇAĞRISI

        Bu gelişmelerin ardından Florida Valisi Rick Scott, Kongre'ye yaptığı çağrıda, Zika ile mücadele için daha fazla mali kaynak ayrılmasını istedi.

        İlk kez 1947'de Uganda'nın Zika ormanlarındaki maymunlarda rastlanan ve uzun yıllar görülmeyen virüs, Mayıs 2015'te Brezilya'da yeniden ortaya çıkmıştı. Virüsün, hamile kadınlara bulaşması halinde bebeklerde "nörogelişimsel bozukluğu" ifade eden "mikrosefali"ye neden olduğu ifade ediliyor.

        Belirtileri arasında, ateş, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, baş, kas ve eklem ağrısı olan hastalığın henüz önleyici aşısı ve özel bir tedavi yöntemi bulunmuyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ