Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Antibakteriyel sabunların zararları nelerdir?

        FDA (ABD Gıda ve İlaç İdaresi), antibakteriyel sabunların yararından çok zararı olduğunu belirterek ABD'de bu sabunların üretim ve satışını yasakladı.

        Konuyla ilgili olarak ise FDA Direktörü Dr. Janet Woodcock, yaptığı açıklamada, bazı verilerin antibakteriyel malzemenin uzun vadede daha zararlı olduğunugösterdiğini söyledi.

        Antibakteriyel sabunların normal sabunlardan farkı olmadığına dair iddialar 5 yıldır dile getiriliyordu.

        İçeriğinde triclosan ve tricarbon olan bazı antibakteriyel sabunların, yarardan çok zarar verdiğini belirten uzmanlar, bu kimyasalların sadece sabunlarda değil başka ürünlerde de kullanılabildiğini açıkladı.

        REKLAM

        DİŞ MACUNU, DETERJAN, DEODORANT VE SAÇ BOYALARINDA DA VAR

        ABD'de yasaklanan antibakteriyel sabunlar hakkında bilgilendirmede bulunan Dermatoloji Uzmanı Dr. Fügen Erdoğan Çekin, her ürünün içerik bilgisine bakılması konusunda uyarılarda bulundu.

        Son yıllarda antibakteryal sabunlarda, diş macunlarında, iç çamaşırlarda kullanılan mantar ve bakterilere karşı etkili antiseptik ajanlardır. Yapısı tiroid hormonunun yapısına benzediği gibi; gölet ve akan sularda bulunan haşereleri yok etmek için kullanılan kimyasal maddelere de benzer. En çok karaciğer ve yağ hücrelerinde birikir. Her iki madde aynı zamanda östrojen ve testosteron gibi davranır.

        Triclosan ve tricarbon'ın antibakteryal sabunlar, deterjanlar, diş macunları, diş beyazlatıcıları, deodorantlar, tıraş kremleri ve saç boyalarında bulunduğuna dikkat çeken Dr. Fügen Erdoğan Çekin, "Son yıllarda antibakteryal özelliği nedeniyle mutfak eşyaları, oyuncaklar, halılar ve giysilerde de kullanılmaktadır" dedi.

        REKLAM

        MEME KANSERİNE BİLE YOL AÇABİLİR

        Her iki maddenin de hormonlar üzerinde bozucu bir etkisi olduğunu ve vücuttan atılmalarının çok yavaş olduğunu vurgulayan Dr. Çekin, "Bu maddeler tiroid hormonu gibi davranır ve uzun süre kullanımda tiroid hormon seviyelerinde azalmaya yol açabilmektedir. Yapısı aynı zamanda östrojen ve testosteron hormonlarına benzediği için erken meme gelişimi, meme kanseri oluşumu ve oluşmuş meme kanseri seyrinde kötüleşmeye yol açtığına dair yayınlar mevcuttur.Erkeklerde sperm sayısı ve kalitesinde azalmaya yol açabilmektedir.

        KARACİĞER RAHATSIZLIKLARI VE KANSER RİSKİNİ ARTIRIYOR!

        Son yıllarda yapılan çalışmalarda Triclosan’ın su ile temasa geçtiğinde zehirli kloroform gazı oluştuğu tespit edilmiştir. Klorla birleştiğinde kloroform gibi kanserojen maddelerin oluşmasına neden olur. Bu gazın solunması ya da deriden teması ile karaciğer rahatsızlıkları, depresyon ve kanser riskinde artış saptanmıştır.

        REKLAM

        SIK SIK ANTİBAKTERİYEL SABUN KULLANIRSANIZ...

        Antibakteryal sabunların sürekli kullanımında bakterilerin antibiyotiklere karşı direnç kazanmasına, yeni bakteri türlerinin ortaya çıkmasına neden olabileceği de düşünülmektedir.Çocuklarda alerji ve egzamaya neden olabilir.

        Sonuç olarak temizliğin tanımı doğal, katkısız bir sabun ile yeterli sürede yıkanmaktır. Yıkanma süresi önemlidir. Antibakteryal ürün kullanımı gerekli değildir.Bilinçli tüketici olarak kullandığımız her üründe içerik bilgisini önemsemeliyiz" dedi.

        KALP, KAS-İSKELET SİSTEMİ HASTALIKLARI VE DEPRESYONA NEDEN OLABİLİYOR

        DermatolojiUzmanıDr. Funda Ataman ise, FDA'nin triclosan başta olmak üzere toplam 19 kimyasalın temizlik ürünlerinde kullanılmaması gerçeğini açıkladığını belirterek, şunları söyledi: "Bizim ülkemizde de diş macunları ve temizlik ürünlerinde bu maddeler bulunmaktadır.

        REKLAM

        Temizlik ürünlerinin bakteri direnci oluşturmaları ve hormonal etkileri bu kararda etkili olmuştur.Bu kimyasalları içeren temizleyicilerinin yan etkilerine rağmen normal sabun ve sudan daha faydalı olduğuna dair bir veri de olmamaktadır. Sıradan sabun ve su ile 20 saniye el yıkanması oldukça yeterli görülmektedir. Alkol bazlı temizleyiciler ve sağlık merkezlerindeki antiseptik içeren temizleyiciler bu kanunun dışında tutulmaktadır. Sabun, duş jelleri, bulaşık deterjanları, diş macunu, tıraş krem ve losyonları, deodorantlar ve kozmetiklerde mikrop üremesini engellemek amacıyla kullanılan triclosanın kalp, kas-iskelet sistemi hastalıkları, kanser, depresyon, karaciğer hastalıkları ve alerji yapabilme olasılığı bulunmaktadır.

        "ANNE SÜTÜNDE TRICLOSAN BULUNMASI ENDİŞE VERİCİ"

        Kanalizasyon sistemlerinde, balıkta ve hele hele anne sütünde triclosan bulunması oldukça endişe verici bir durumdur. Doğadan kopup evlerde steril ortamlarda yaşamaya çalışarak hem kendimize hem de çevreye zarar vermekteyiz. Çocuklarımızı mikropsuz ortamlarda yetiştirmek için çabaladıkça dirençli mikropların çoğalmasına neden olmaktayız.

        Temizlik ürünleri dışında giyisiler, mobilyalar, mutfak eşyaları hatta oyuncaklarda bile triclosanın bulunması tehlikenin büyüklüğü konusunda oldukça uyarıcıdır."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ