Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Aşırı kilolu anne bebeğin de ömrünü kısaltıyor!

        Günümüzde her 3 anne adayından biri de aşırı kilolarla mücadele ediyor. Belçika'da Hassselt Üniversitesi'nde yapılan araştırmayla, fazla kilolu anne adaylarının bebeklerinin geleceğine olan etkileri mercek altına alındı. Araştırmada, anne adaylarının vücut-kitle endeksindeki her 1 puanlık artışın, bebeklerin ortalama yaşam süresini 18 aya kadar azalttığı görüldü.

        Alınan fazla kilolar nedeniyle endeksteki meydana gelen artışlar, dünyaya gelen bebeğin beklenen ömrünü 17 yıla kadar azaltabiliyor. Ancak doğum sonrası sağlıklı ve düzenli beslenen bebekler, ömürlerinden eksilmesi beklenen bu yılları geri kazanabiliyor.

        Araştırmaları değerlendiren Profesör Neena Modi, araştırmalarda zaten bilinen bir durumun kanıtlandığının altını çiziyor. Modi, annelerin obezite sorununun, bebeklerde ileriki yaşlarda kronik rahatsızlıkların ortaya çıkmasına zemin hazırlayabileceğini söylüyor.

        Çalışmada yaşları 17-44 arasında değişen 743 anne ve yeni bebekleri incelendi. Daha önce yapılan çalışmalarda genellikle kilolu annelerin bebeklerinin de kilolu dünyaya geldiği ve bunların gelecekte kalp hastalıklarına yol açma ihtimalinin olduğu biliniyordu.

        Son yapılan çalışmayla ise annenin doğum öncesi ağırlığının, bebeğin beklenen yaşam süresini de etkilediği ortaya çıktı. Çalışmada, bebeğin göbek bağından ve plasentasından alınan telomer'ler (DNA sarmallarının ucunda bulunan ve kromozomları koruyan, ayakkabı bağcıklarının ucundaki plastik parçalara benzer parçalar) incelendi. İnceleme sonrasında vücut-kitle endeksi her 1 puan arttığında, bebeğin telomer uzunluğunun 50 baz kısaldığı tespit edildi. (Normalde bu rakam yetişkinlerde her yıl ortalama 32.2-45 puan aralığında yer alıyor.)

        Bu da bebeğin ömrünün 1.1 ile 1.6 yıl arasında, 18 aya kadar kısalması anlamına geliyor. Bu rakam endeks puanın daha da artmasıyla 17 yıla kadar yükselebiliyor.

        Vücut-kitle endeksi nasıl hesaplanır?

        Vücut kitle endeksi için uygun aralık 18-25 arası kabul ediliyor.

        Boy (M) X Boy(M) = Boy Çarpımı

        Kilo (Kg) / Boy Çarpımı = Vücut Kitle İndeksiniz

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ