Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Ülserin çaresi bulundu

        ATATÜRK Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Halis Süleyman ve 5 kişilik öğretim üyesi ekibi, ‘Nimesülidin anti ülser etki mekanizmasında alfa 2 adrenerjik reseptörlerinin indirekt rolü’ çalışmasıyla, midedeki ülser hastalığının ortaya çıkış nedenini buldu. Doç. Dr. Süleyman, “Vücuttaki adrenalin ve kortizon arasındaki dengenin bozulmasının ülsere neden olduğunu ortaya koyduk. Hastalığın tedavisi artık çok kolay olacak” dedi.

        Yaklaşık 15 yıldır ülser hastalığının nedenini araştıran Doç. Dr. Halis Süleyman, Farmakoloji Bölümünde görevli Prof. Dr. Fatma Göçer, Doç. Dr. Sait Keleş, Yrd. Doç. Dr Zekai Halıcı, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu ve Araştırma görevlisi Eczacı Elif Çadırcı ile önemli bir buluşa imza attı. Son üç yıldır ‘Nimesülidin anti ülser etki mekanizmasında alfa 2 adrenerjik reseptörlerinin indirekt rolü’ başlıklı çalışma yaptıklarını anlatan Doç. Dr. Süleyman, ülser hastalığının, böbreküstü bezlerinin salgıladığı kortizon ve adrenalin arasındaki dengenin bozulmasından kaynaklandığını bilimsel olarak ortaya koyduklarını söyledi..

        ‘RAHATLIKLA TEDAVİ EDİLEBİLECEK’

        Ülser hastalığının birçok nedeni olduğunu ancak tedavinin kesin sonuç vermediğini anlatan Doç. Dr. Süleyman şunları söyledi:

        “Yaptığımız çalışmayla ülsere böbrek üstü bezlerinin salgıladığı iki hormon arasındaki dengenin bozulmasının neden olduğunu ortaya koyduk. Kortizon ve adrenalin hormonların antiülser özellikler taşıdığını da belirledik. Şimdiye kadar tam tedavisi yapılamayan ülserin kalıcı tedavisi için iki hormon arasındaki dengenin sağlanmasının önemini ortaya çıkardık. Artık iki hormon arasındaki dengeyi sağlayarak, ülser çok rahatlıkla tedavi edilebilecek.”

        ALMAN TIP DERGİSİNDE YAYINLANDI

        Laboratuvar ortamında ve fareler üzerinde yaptıkları çalışmayla ilgili makalenin, Almanya’nın ünlü tıp bilim dergisi Naunyn-Schmiedeberg’s Archives Pharmacology Dergisi’nde de yayınlandığını dile getiren Doç. Dr. Süleyman, makalenin yayımlanmasını N, yaptıkları çalışmanın önemini gösterdiğini kaydetti.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ