Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Beklediği kordon kanı kargoda patladı!

        Mahkeme, Tuğba'yı yaşatmak için kardeşinden alınıp Genetik Tıp Merkezi'ne gönderilirken düşüp taşıma aracının altında kalarak torbasının patladığı öne sürülen kordon kanına ne olduğunu araştırıyor...

        Mersin'in Anamur ilçesinde kendisine hayat verecek olan 11 aylık kardeşi Barış'ın kordon kanının özel bir hastanenin Genetik Tıp Merkezi'ne götürülürken torbasının patlamasıyla yaşam ümidi yıkılan lise öğrencisi 15 yaşındaki Tuğba Dikenkuşu'nun umudu ilik nakline kaldı. Kordon kanıyla ilgili aile, hastane hakkında 40 bini manevi olmak üzere 50 bin liralık tazminat davası açarken; mahkeme, kordon kanına ne olduğunu araştırıyor.

        BARIŞ ABLASI İÇİN DOĞDU

        Anamur'un Bozdoğan köyünde çiftçilik yapan Ayşe (40) ve Halis Dikenkuşu'nun (43) 15 yaşındaki kızları Tuğba doğuştan Akdeniz Anemisi hastası. 20 günde bir 4 saat uzaklıktaki Mersin Kadın Doğum Hastanesi'ne giderek aldığı 2 ünite kanla yaşamını sürdüren Tuğba'nın sağlığına kavuşabilmesi için doktorlar, kardeşinden kordon bağı kanı nakli yapılması gerektiğini aileye söyledi. Kızları Tuğba'yı yaşatabilmek için anne Ayşe Dikenkuşu 7 kez hamile kaldı. 6'sı doktor önerisiyle sonlandırılırken; Tuğba'ya umut olacak Barış, 29 Mart 2010'da Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde dünyaya geldi. Barış'ın kordon kanı ablasıyla yüzde 100 uyum sağladı. Tuğba'nın yaşamı için Barış bebekten nakil için kordon kanı alındı ve özel bir hastaneye, Genetik Tıp Merkezi'nde çoğaltılması için teslim edildi. Bu sırada Tuğba rahatsızlandı. Baba, doktorlar ile görüşüp kızını yaşama bağlayacak kan değişimi ameliyatı için ?olur' aldı. Tuğba'nın kan hastalığından kurtulacağının sevinciyle özel hastaneye giden baba Halis, kordon kanını sorduğunda, kanın genetik tıp merkezine gönderilirken İstanbul'da havalimanında düşmesi ve üzerinden taşıma aracı geçmesi üzerine torbanın patladığının söylenmesiyle şok yaşadı.

        50 BİN LİRALIK DAVA

        Baba Halis Dikenkuşu, hastaneden kordon kanına ne olduğuyla ilgili kendisine resmi bir belge verilmemesi üzerine hastane hakkında geçen yıl avukatı aracılığıyla Adana 1. Asliye Ticaret Mahkemesi'ne eşi ve kendisi için 20'şer bin lira manevi, 10 bin lirası maddi olmak üzere toplam 50 bin lira tazminat davası açtı. Geçtiğimiz günlerde görülen davada hakim, kordon kanına ne olduğu konusunda özel hastane ile kargo şirketinden bilgi istedi. Ayrıca Barış bebeğin doğduğu Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nden de kan testleri istendi.

        YENİ UMUT: İLİK NAKLİ

        Kordon kanına ne olduğunun belirlenmesi için hastane ve kargo şirketinden gönderilecek yazılar beklenirken, Dikenkuşu çifti, kızları Tuğba'yı yaşatmak için en son çare olarak ilik naklinde karar kıldı. Yeşil kartlı olduklarını belirten baba Halis Dikenkuşu, önümüzdeki aylarda kızına Ankara İbni Sina Hastanesi'nde ilik nakli yaptırmayı düşündüklerini belirterek, "14 yıl boyunca kızımı yaşatmak için Barış'ı bekledik. Barış doğana kadar 8 çocuğum olacaktı. 6'sı doktor önerisiyle alındı. Allah bize Barış'ı verdi. Kordon kanıyla kızımın sağlığına kavuşmasının hayallerini yaparken kan paketinin patladığı ve kanın bozulduğunu öğrenince yıkıldım. Halen hastane yetkilileri bana kordon kanına ne olduğuyla ilgili resmi bir belge vermedi. Acaba çalındı mı, başkasına mı satıldı diye kötü kötü düşünmeye başladım. Bana 1 milyon lira da verseniz istemem, ben kızımın sağlığını istiyorum. Şimdi tek düşüncem, kızıma ilik nakli yapılması. Kızım konseye girecek. Konseyin kararına göre ilik nakli ameliyatı için gün alınacak. Çünkü biz yeşil kartlıyız, onlar ne derse yapmak zorundayız. Bize bu işlemin 2-3 yıl süreceğini söylediler. Kızım o kadar dayanır mı bilemiyorum. Tek tesellimiz Barış'ın iliğinin yüzde 100 uyması. Dava açtım, ama maddi beklentim yok. Önemli olan kızımın sağlığına kavuşması. Ama hastanenin peşini de bırakmayacağım" dedi.

        "YENİ BEBEK İSTEMİYORUZ"

        Halis Dikenkuşu, eşinin hipertansiyon hastası olduğunu, yeniden hamile kalmasının riskli olacağını, o yüzden yeniden bebek dünyaya getirmeyi düşünmediklerini söyledi.

        Kendisini yaşatmak için 14 yıl sonra dünyaya gelen Barış'ın kordon kanının ihmal ve hata sonucu bozulup işe yaramaz hale gelmesiyle yıkılan Tuğba, şimdi kardeşinden yapılacak ilik nakliyle umutlandı. Lise 9. sınıf öğrencisi Tuğba, "İnşallah bir daha aksilik çıkmaz. 20 günde bir kan almaktan yoruldum. Sağlığıma kavuşmak, yaşıtlarımla oynayıp, gezmek istiyorum. Kardeşimin dokularıyla benim dokularım tutuyor. İlik nakliyle iyileşip, sağlığıma kavuşacağıma inanıyorum" diye konuştu.

        Beycan ÜÇKARDEŞ - Neşet KARADAĞ / AHT

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ