Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Cem Özer'i hastaneye düşüren 'Kırık Kalbi' mi?

        BEGÜM ÇELİKKOL/ HABERTURK.COM SAĞLIK HABERLERİ SERVİSİ

        Büyük aşk büyük bir fiyaskoyla bitti! Evde tabaklar, çatallar havada uçuştu; "Yeter artık bıktım senden", "Hep aynı şeyleri yapıyorsun", "Beni aldattın sen", "Lânet olsun seni tanıdığım güne" dendi...

        İçinizde söyleyecek tek bir kelime bile kalmadı ve o gitti...

        Bir süre "Oh be gitti de kurtuldum" dersiniz bir süre sonra da ayrılık acısı ağır basar... Kalbiniz sıkışır gibi olabilir, nefes alamayabilirsiniz... Dikkat edin, kalp krizi geçiriyor olabilirsiniz. Bazıları ilk zamanlarda kalbi sıkıştığında ayrılık acısıyla "İçim yanıyor normal" diye geçiştiriyor olabilir. Aslında hiç de geçiştirilecek bir durum değil.

        Onun adı "Tako-subo" yani "Kırık Kalp Sendromu"

        Cem Özer’in hastaneye kaldırılmasına neden olduğu iddia edilen kırık kalp sendromu, kişiyi ölüme bile sürükleyebiliyor...

        Konuyla ilgili HABERTURK.COM Sağlık Haberleri Servisi'ne konuşan Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Kani Gemici, "İnsan yoğun stres altında olduğunda bir takım olaylar yaşasa bile "Üzüntülüyüm" dediği için organik olayları atlar. Göğsünde bir sıkıntı olabilir, baskı olabilir, "İçin yanıyor" der geçiştirir. Halbuki o sırada kalp krizi de yaşanabiliyor. Önceleri tesadüfen olduğu sanılıyordu. Hatta kişi kalp krizi geçirdikten sonra "Altı ay önce ben bir üzüntü, halsizlik yaşamıştım, kalbim sıkışıyordu" dedikten sonra Kırık Kalp Sendromu'nun adı konulmaya başlandı. Kalp krizi son döndemde arttı. Değersiz olaylar yüzünden pireye kızılıp yorgan yakılıyor. Cem Özer'in olayı bütün insanlarımıza, sanatçılarımıza da ders olsun. Eşlerimize "Bıktım senden. Avukatıma gidiyorum şimdi" gibi cümleler söylemekten vazgeçmeliyiz. Bir ülkeyi ayakta tutan ailedir. Bunun farkına geç varırsak, büyük kayıplar yaşarız. Boşanma oranları bile yüzde 300 arttı. Kırık Kalp Sendromu elbette yaşanır, elbette kalp hastalıkları artar" dedi.

        Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Gençbay ise yoğun stresin, ani değişikliklerin, iş kaybının Kırık Kalp Sendromu'na yol açtığını belirterek şöyle devam etti: "Bununla ilgili çalışmalar var. Kalp krizi geçirmiş kişiler de yoğun stres ve ani değişiklik olunca yeniden kalp krizi geçirebiliyor. Kriz tetiklenebiliyor. Strese bağlı hormonlar kalp krizine benzer gibi bir durum oluşturuyor. Stres hormonları, vücuttaki değişiklikler bu durumda etkili oluyor. Stres depresyona ulaşabiliyor. Depresyonla kalp krizi arasındaki bağlantı da ispatlandı. Kırık Kalp Sendromu, biraz daha farklı. Kalp damarları normal görünüyor. Hanımlarda görülüyıor. Kalbin bir kısmında baloncuk gibi bir şişlik meydana geliyor. Ani bir üzüntüyle kalbin ön kısmında hasar oluşuyor. Kalp krizi oluşuyor. Yoğun strers kalp krizine eğilimi artırıyor" şeklinde konuştu.

        KIRIK KALP SENDROMU

        NEDİR?

        Takotsubo Kardiyomiyopatisi (TTK) ilk olarak 1990 yılında Hikaru Sato ve arkadaşları tarafından tanımlanmış. "Tako-tsubo kardiyomiyopatisi" olarak adlandırılmasının sebebi; kalpteki sol karıncığın görünüşünün, Japon balıkçılarının ahtapot yakalamak için kullandığı dar boyunlu, geniş tabanlı kaba benzemesinden dolayıdır. Bu sendroma ampulla kardiyomiyopati, insan stres kardiyomiyopatisi de deniyor. Son 5 yıl içinde Avrupa, Kuzey Amerika, Avustralya'yı da içeren geniş bir coğrafi dağılımdan birçok vaka serisi bildirildi.

        NE GİBİ BELİRTİLERİ OLUR?

        Göğüs ağrısı, nefes darlığı, sıkıntı, fenalık gibi semptomlarla seyreden ve kalp krizini taklit edebilen bir sendromdur.

        KİMLERDE GÖRÜLÜR?

        Kişinin çok sevdiği yakınlarından birini kaybetmesi, sevgilerin veya eşlerin ayrılması gibi emosyonel streslere bağlı olarak ortaya çıkan ve çoğunlukla bayanlarda görülen bir durumdur.

        AŞIRI STRES DENGEYİ BOZUYOR

        Duygusal şoklar, stres hormonlarının salınımını artırır ve bunlar kalp üzerinde adeta zehir etkisi yapar. Depresyon ve stres kalbin de en önemli düşmanıdır, kalbin işleyişini bozmaktadır. Aşırı stres hormonlarının salınımı, metabolizma dengesini bozar. Stres ile birlikte adrenalin hormonu açığa çıkar ve kalbin en büyük düşmanı adrenalindir. Çünkü kalp damarlarında aşındırıcı etki yapar. Stres ile birlikte mutluluk hormonu olan ve kalbi koruyucu etkiye sahip endorfin hormonunun salınımı da azalır. Aşırı stres ve beraberinde gelen travmalar, depresyona zemin hazırladığı için bu durum, organizmanın direncini de kırar. Tükenmişlik hali ortaya çıkar. Kalpte ortaya çıkan etki de, çarpıntı, göğüste sıkışma, nefes darlığı, göğüs ağrısı, taşikardiye varan kalp hızı artışı ve erken atımlardır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ