Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Şevket Çavdar nakil facebook

        Rüyalarında bile yürüdüğünü gören Çavdar'ın en büyük hayali, el ve ayaklarına kavuştuktan sonra vefat eden babası gibi kamyon şoförü olmaktı. Şevket Çavdar'ın sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta 5 Ocak'ta paylaştığı bir fotoğraf dikkati çekti. Bir kamyon kasasının arkasındaki "Ya umutlar da biterse mevzu derin Şevket Baba" yazısı son yaşanan gelişmeleri özetler gibiydi.

        Dünya tıp tarihine geçmesi beklenirken hayatını kaybeden 27 yaşındaki Şevket Çavdar'ın hikâyesi 13 yaşındayken başladı. İstanbul'da bir akrabasının doğalgaz tesisatı döşemesine yardım ettiği sırada elektrik akımına kapılan Çavdar, iki kol ve iki bacağını birden kaybetti. Çavdar, kol ve bacakları olacağı umuduyla, Hacettepe Üniversitesi'ne nakil için henüz 1 ay önce başvurmuştu.

        TEREDDÜT ETMEDEN 'EVET' DEDİ

        İzmir'de motosiklet kazasında hayatını kaybeden Nazım Akan, Çavdar'a umut oldu. Hacettepe'den gelen telefonla heyecanlanan Çavdar, Nevşehir'den apar topar Ankara'ya geldi. Çavdar'a operasyonun riskleri anlatıldı. Ancak 14 yıldır kol ve bacakları olmadan yaşayan Çavdar, risklerine rağmen kol ve bacak naklini istediğini söyledi ve 24 Şubat sabahı ameliyata alındı. Operasyon 11 saat sürdü. 54 doktor ve 128 yardımcı sağlık personeli nakil operasyonu için ter döktü. Ancak Çavdar'ın vücudu nakledilen uzuvları

        kaldıramadı. Kan kalpten yeni uzuvlara pompalanamadığı için, metabolik dengesizlik yaşandı. Önce sol bacağı, ardından da sağ bacağı ve iki kolu alındı. Bir süre daha yoğun bakımda kalan Çavdar tüm çabalara rağmen kurtarılamadı.

        14 YIL ÖNCE GÖMÜLEN UZUVLARININ YANINA GÖMÜLDÜ

        Çavdar'ın elektrik akımına kapıldığında kopan kol ve bacakları Nevşehir'in Yazıhüyük Köyü'ndeki mezarlığa gömülmüştü. Nakil ameliyatından sağ çıkamayan Çavdar, 14 yıl önce gömülen kol ve bacaklarının bulunduğu mezarda toprağa verildi.

        "ÜNİVERSİTEYE HAKSIZLIK EDİLMEMELİ"

        Şevket Çavdar'ın dayısı ve Yazıhüyük Belediye Başkanı Cengiz Çavdar, üniversiteye haksızlık etmemek gerektiğini belirterek, "Büyük emekler harcandı, terler döküldü. Ülkemizin başı sağ olsun. Hasta bizimdi ama yapılan müdahale Türkiye adınaydı, tıp adınaydı. Başarılı olsa daha iyi olurdu. Nakil bildiğimiz kadarıyla başarılıydı fakat kan dolaşımı yetersiz kaldı. Vücuda büyük bir parça eklendi, kalp ise dolaşımı sağlayamadı'' dedi.

        GAZETE HABERTÜRK / Deniz BİLİROĞLU

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ