Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Safra kanalı taşlarını önemseyin!

        Adana Çukurova Dr. Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Bahri Abaylı, bölümüyle ilgili en fazla görülen hastalıkların başında safra kesesi ve kanalında taş görülme sıklığı olduğunu söyledi.

        Abaylı, tedavi edilmeyen safra kanalı taşlarının karaciğeri tahrip ederek siroza çevirebileceği uyarısında bulundu.

        Abaylı, göreve başladığı 2003 yılında hastanede gerek tıbbi cihaz gerekse poliklinik anlamında ciddi sıkıntılar yaşandığını bildirdi. Sağlıkta dönüşüm ve göreve gelen başhekimlerle hastanenin çehresinin her geçen gün yenilendiğini anlatan Abaylı, bugün hastaların 350 metrekarelik bir ortamda daha iyi koşullarda hizmet almasının huzurunu yaşadığını bildirdi. Abaylı, Gastroenteroloji polikliniğinde ayda 2 bin 500 hastayı muayeneden geçirdiklerini bildirdi. Hastanede her türlü tetkik ve tahlilin yapılabildiğini anlatan Abaylı, şişmanlıktan yakınıp çok yemek yiyenlerin sorunlarını gidermek için mideye balon takılması işleminin de gerçekleştirilebildiğine dikkat çekti.

        Abaylı, yemek borusu, mide, karaciğer, safra kesesi, safra yolları, pankreas, karın zarı, anüs bölgesi, ince kalın bağırsak gibi sindirim sistemi hastalıklarının cerrahi tedaviye gerek kalınmaksızın medikal ve endoskopik olarak tedavi edilmesine olanak sağlayan gastroenteroloji polikliniğine başvuran hastaların ayda 40'ına karaciğer biyopsisi yapıldığını, 1000'ine de endoskopi uygulandığını vurguladı. Abaylı, en sık rastlanan rahatsızlıklarda safra kesesi ve kanalı taşının başı çektiğini, sarılık, reflü ve mide rahatsızlıklarının da sıklıkla görüldüğüne değindi. Abaylı, safra kanalı taşlarının mutlaka tedavi ettirilmesi gerektiğini hatırlatarak, bunların ileriki safhalarda karaciğer sirozuna sebep olabileceğini vurguladı.

        Abaylı, en son teknolojik cihazlarla donatılmış, 35 hasta kapasiteli klinik servisi ile hizmetleri aksatmadan sürdürdüklerini söyleyen Abaylı, endoskopi ünitesi, poliklinikleri ve 10 yataklı yoğun bakım ünitesi ile Çukurova Bölgesi'nin en büyük gastroenteroloji kliniği haline geldiklerini bildirdi. Abaylı, merkezlerinde poliklinik hizmetinin yanı sıra endoskopi alanında tanı ve tedavi amaçlı tüm gastroenteroloji işlemlerinin yapıldığını sözlerine ekledi.

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ