Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Bu hastalık bir aileyi yıkıp geçti

        Durmuş Ali KILINÇ / AYDIN (AHT)

        Genellikle akraba evliliğinden doğan çocuklarda görülen kistik fibrozis hastalığı, aralarında hiçbir kan bağı bulunmamasına rağmen Aydınlı Fırat çiftinin kabusu oldu. Hastalığın taşıyıcısı oldukları öğrenilen doktor Mustafa Fırat ve laborant eşi Semra Fırat'ın üç çocuğu aynı hastalık nedeniyle arka arkaya hayatını kaybetti. 1988'de bir oğulları, 2009'da bir kızlarını kaybeden Fırat çifti, son olarak dün İzmir Ekonomi Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nde okuyan 23 yaşındaki kızları Ceyda'yı da aynı hastalığa kurban verince kahroldu.

        İLK ÇOCUK 3.5 YAŞINDA ÖLDÜ

        Aydın'da 16 yıl boyunca Atatürk Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcılığı görevinde bulunan, şu anda aile hekimliği yapan Dr. Mustafa Fırat ve Atatürk Devlet Hastanesi'nden emekli olan laborant Semra Fırat, 1983'te evlendi. Çift, 1985'de dünyaya gelen ve bebeklikten itibaren akciğer rahatsızlığı bulunan ilk çocukları Melih Şerif'i 3.5 yaşındayken kaybetti. Melih'in akciğer rahatsızlığına milyonda bir görülen kistik fibrozis rahatsızlığının neden olduğu anlaşıldı. Evlat acısıyla sarsılan Fırat çifti, 1989'da doğan kızları Ceyda ile teselli bulmaya çalışırken; kızlarına da doğuştan kistik fibrozis teşhisi konulunca hastalıkla ikinci kez mücadeleye başladı. Bu arada 1997'de dünyaya gelen ailenin ikinci kızı İlayda da diğer kardeşleriyle aynı kaderi paylaştı. Doğuştan itibaren tedavi görmeye başlayan Ceyda ve İlayda, aileleriyle birlikte hastalığı yenmek için mücadele verdi.

        ÜÇ YILDA 2 EVLATLARINI TOPRAĞA VERDİLER

        Ancak İlayda 2009'da henüz 12 yaşındayken aynı hastalık nedeniyle yaşamını yitirdi. Fırat ailesi, üzerine titredikleri İzmir Ekonomi Üniversitesi Mimarlık Bölümü 2. sınıfta okuyan kızları Ceyda'nın da geçtiğimiz hafta şikayetlerinin artmasıyla şaşkına döndü. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde bir haftadır hayata tutunmaya çalışan Ceyda Fırat da dün hayatını kaybetti. Aynı hastalığa üçüncü çocuklarını kurban veren Mustafa ve Semra Fırat çifti, kızlarının Beycami'de düzenlenen cenaze töreninde güçlükle ayakta durdu. Ceyda'nın cenazesi Kemer Mezarlığı'nda toprağa verildi.

        "ŞİMDİ BEN ONLARSIZ NE YAPARIM"

        Acılı anne Semra Fırat, "Onların hiçbir günahı yoktu. Şimdi ben onlarsız ne yaparım" diye feryat etti. Fırat, "Üç çocuğum da melek olup uçtular. Bu acıyı tarif etmek mümkün değil. Kimse bu acıyı yaşamasın. Aileler çocuklarını doya doya sevsin" dedi.

        Ceyda'nın şikayetlerinin artmasının ardından son bir haftadır zor bir süreç geçirdiklerini belirten baba Mustafa Fırat da, "Çocuklarıma aynı teşhis konuldu. Doğuştan itibaren hep tedavi gördüler. Maalesef üçünü de kaybettik. Aile olarak zor günler geçirdik. Kendimizi onlara adadık. Her türlü fedakarlığı yaptık. Çok üzgünüz. Bu akraba evliliği sonucu oluşan bir hastalık. Benim eşimle bir akrabalığım yok. Ancak ikimiz de bu hastalığın taşıyıcısı olduğumuzdan çocuklarımız bu hastalığa yakalandı" dedi. Fırat, "Aynı hastalığı olan Tuğçe isimli bir kızın Avusturya'da yapılan akciğer nakli ile hayata tutunduğunu öğrenince Ceyda'yı yaşatabilmek için organ bağışı sırasına girmek istedik. Ancak kızımız bunu duyunca bizim ondan ümidi kestiğimiz düşüncesiyle yaşama ümidini yitirdi. Çocuklarımız için her türlü fedakarlığı yaptık ancak onları hayatta tutmayı başaramadık" dedi.

        KİSTİK FİBROZİS

        Kistik fibrozis; ailevi geçiş gösteren, akciğer, pankreas, bağırsak, ter bezleri ve dış salgı bezlerinde görülen genetik bir hastalık. Doğumdan itibaren birçok organı etkileyerek işlev bozukluğuna yol açıyor. Kistik fibrozis hastalığı, aynı anda solunum sistemi, sindirim sistemi gibi vücudun birden çok sistem ve organını etkileyebiliyor. Doğumla birlikte görülen fibrozis, bu etkileme sonucu işlev bozukluklarına neden oluyor. Akciğerlerin temiz kalmasını sağlayan salgı bezlerinin ince ve akışkan olan sıvısı, kistik fibrozis hastalarında daha fazla yoğunlaşarak akıcılıkları azalıyor. Balgam çıkarmayı güçleştiren bu durum, küçük hava yollarının tıkanmasına yol açıyor. Bu kanalların tıkanması da öksürük, hırıltı, zatürree, bronşit gibi hastalıklara neden oluyor. Çocukların gelişememesine, büyümelerinin geri kalmasına neden olan kistik fibrozis, ter bezlerinde de soruna neden olarak vücudun susuz kalmasına yol açıyor.

        Kistik fibrozis genetik geçişli bir hastalık olduğu için, hem annenin hem de babanın hastalık geninin bir araya gelmesiyle bebekte hastalık ancak görülebiliyor. Taşıyıcı anne ve babadan doğacak olan çocukta bu hastalığın görülme ihtimali yüzde 25. Bebeğin hasta olduğu saptanırsa ailenin izni alınarak düşük yaptırılabiliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ