Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sağlıklı Beslenme Aniden kilo verince bakın ne oluyor!

        cerenoglu@htgazete.com.tr

        Fazla kilolarıyla başı dertte olanların en büyük arzusu kısa zamanda kilolarında kurtulmak ve incecik bir bedene sahip olmak. Avusturya Sen Jorj Hastanesi'nden Diyetisyen Sema Mamak, "Hızlı kilo vermek adına izlenen diyetler; çok düşük kalorili, ağır egzersizlerin yapıldığı ve metabolizmanın alışkın olmadığı eforla karşılaşılan programlara dayanıyor. Bu agresif kilo verme isteği ise bir çok sağlık sorununu beraberinde getiriyor" diyor.

        KAN ŞEKERİ DÜŞÜYOR

        Hızlı kilo vermek için yapılan düşük kalorili diyetlerin, genelde karbonhidrat açısından oldukça fakir olduğu belirtiliyor. Alınan az kalorinin yanında karbonhidrat tüketiminin de çok az olması, kan şekeri seviyesinin sürekli düşük seyretmesine yol açıyor. Bu durum açlık hissinin artmasına hatta zaman zaman dayanılmaz hale gelmesine, sinirlilik, halsizlik ve yorgunluğa neden oluyor. Açlık halinin daha da uzaması durumunda kişide konsantrasyon yetersizliği, zihinsel bulanıklık hatta efor gerektiren işler yapılırken bayılmalar görülebiliyor.

        KAS KAYBI YAŞANIYOR

        Uzun süre düşük kalorili diyete maruz kalan vücut, aç kalarak kas kaybediyor. Beslenmeyle doğrudan ilişkili olan organlarımız olan karaciğer ve böbrek kas erimesine bağlı olarak fonksiyon kaybına başlıyor. Uzun süren düşük kalorili diyetler sonucunda, kalp kaslarının erimesi ve hatta kemik yoğunluğu oluşabiliyor. Kemik yoğunluğunun azalması; eklem ağrılarına ve yorgun uyanmaya neden olurken, kalp kasının erimesi ve kalp krizlerine kadar ulaşan sonuçlara varabiliyor.

        METABOLİZMA HIZI YAVAŞLIYOR

        Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) önerilerine göre aylık kilo kaybının 4 civarında olması normal görülüyor. Yaşı genç bireylerde, aktif spor yapanlarda ya da erkeklerde aylık kilo kaybının 6 civarında olması gerekiyor. Bu ortalamalardan daha hızlı kilo vermeye çalışmak, yağ dokusundan gerçekleşmeyeceği için zararlı ve sağlıksız bir durum olarak değerlendiriliyor. Hızlı kilo kaybı sürecinde metabolizma yavaşlıyor ve su dokusu kaybı kişide birtakım sağlık sorunları oluşturuyor. Bunların dışında hızlı kilo vermenin zararları arasında; safra kesesi taşı, sindirim sistemi bozuklukları, dolaşım problemleri, tansiyon dengesizlikleri de yer alıyor.

        VÜCUT SIVI - ELEKTROLİT DENGESİNİN BOZULMASI

        Hızlı kilo kayıplarında yapılan en büyük hatanın tek yönlü beslenme olduğu belirtiliyor. Vücuda ihtiyacı olan ana besinler alınmadığı zaman vücut direnci hızla düşüyor ve birçok rahatsızlık başlıyor. En dramatik olanın vücudun sıvı eloktrolit dengesinin bozulması olduğu belirtiliyor. Bu durumda kalpte ritim bozuklukları ve ani ölümler ortaya çıkıyor ve şok durumlarına bağlı tansiyon düşmeleri görülüyor. Özellikle sıcak mevsimlerde ve egzersiz yapılan durumlarda susuzluğun giderilmesi dehidratasyonun (vücut sıvı kaybı) önlenmesi açısından çok önemli görülüyor. Saç dökülmesi her zaman yaşlanmaya bağlı ortaya çıkan bir sorun olarak görülmüyor. Hızlı kilo verme arzusuyla ve kronik açlığa sürükleyen diyetler de saç dökülmesine neden olabiliyor.

        EN GÜZELİ KİŞİYE ÖZEL OLANI

        Kilolar hızla verilse bile, uygulanan bu diyet uzun süre tolere edilemeyeceği ve kişi normal beslenme seyrine döneceği için kilolar süratle yeniden alınıyor. Bu nedenle kilo vermek için en iyi yolun bir uzman kontrolünde kişinin kilosu, yaşı, sosyal ve ekonomik yaşı hesaplanarak tamamen bireye özel bir beslenme programı hazırlanması olduğu belirtiliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ