Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Estetik Cerrahi Kadınlar dikkat!

        Elif DEMİRTAŞ BİLİR / haberturk.com

        edemirtas@haberturk.com

        Dişhekimi Protez Uzmanı Dr. Çağdaş Kışlaoğlu'na göre gülme, ses ve hareketten öte bir şey! Gülme sırasında birçok kas koordineli bir şekilde çalışır kan basıncı artar, kalp hızlı atar, solunum rahatlar...

        GÜLÜŞ TASARIMI

        Gülüş tasarımı, hekimlik ve sanatın birlikte uygulanarak, yüze özel ideal gülüşü sağlayabilmektir. Dişler, birbirleri ve onları çevreleyen yumuşak dokular ile uyumlu olarak dizilmiştir. Güzel bir gülüşün temel elemanları dişlerdir ve dolayısıyla diş şekilleri ve anatomik özellikleri hakkında kapsamlı olarak bilgi sahibi olmak, tüm tedavilerin temelini oluşturur. İyi tasarlanmış bir gülüşün nasıl olması gerektiği hakkında daha fazla fikir sahibi olabilmek için, yüz hatlarının iç ve dış kenarları incelenmelidir.

        Yüz hatları, cinsiyet, yaş, gülüş simetrisi, dişlerin sıralanışı ve renkleri, dudaklar ile diş etleri estetik gülüş ifadesini belirleyen faktörlerdir. Gülüş tasarımında tüm bu faktörler göz önüne alınarak dişlerin formu belirlenir.

        Gülüş tasarımıyla daha genç görünmek mümkündür. Her açıdan çok daha sağlıklı, pırıl pırıl dişlere kavuşmanız mümkün.

        Estetik dişhekimliğinde amaç kişiye doğal kişinin yüzüne yakışan ve kişiyi daha genç , dinamik ve başarılı gösterecek dişler yapmak demektir. Estetik Diş illa çok beyaz ve düzgün olacak diye bir kriter yok, estetik olan doğal olan demektir. Estetik diş yapan hekimin amacı doğayı taklit etmektir. Gülüş tasarımı yaparken hekimin dikkat etmesi gereken önemli unsurlar vardır. Bu unsurlardan bazıları kişinin yaşı, cinsiyeti , ten rengi , dudak şekli , göz rengi ve duruşu gibi kriterlerdir.

        Kişinin tarzına göre gülüş dizayn edilmektedir. Çekici gülüş ,entelektüel gülüş, sportif gülüş bunlardan bazılarıdır.

        Eskiden diş tedavileri öncelikle çürüklerden dolayı oluşan hasarları onarmaya, çürük ve diş eti hastalıklarının sebep olduğu diş çekimlerine ve olmayan dişin yerine çıkarılabilir protez takmaya odaklanırdı. Sadece çok zengin veya hayatlarını gülüşleri sayesinde kazanan Hollywood starları ve ünlü insanlar gülüşlerini geliştirmek için ciddi adımlar atmışlardır. Günümüzde insanlar görünüşleri hakkında daha bilinçli olduklarından diş estetiği çok popüler hale gelmiştir. Konuşma dişin yönünden ve sıranın dışında olmasından etkilenir.

        İlk izlenimler çok kritiktir ve her zaman kalıcı etki bırakırlar. Günümüzün en başarılı insanları bu gerçeği çok ciddiye alırlar. Yüzlerine, saçlarına, tırnaklarına, makyajlarına, kıyafetlerine kadar bakımları için zaman harcarlar ve her zaman çıkmadan önce ayna karşısında kendilerini kontrol ederler. İnsanlarla tanışırken yaptığımız ilk şey gülümsemektir ve bu vücut dilimizle kelimeler olmadan rahatlıkla yapılan en samimi jesttir.

        Güzel fotoğrafları ağırlıklı olarak dişlerinin güzelliğine bağlıdır. Sağlıklı ve güzel dişlerle gülümsemek herkes tarafından kazanılabilen bir özelliktir ve kişinin toplumdaki cazibe silahıdır.Maliyeti aynıdır ve kendi sosyal çevremiz olduğundan dişlerimizi düzelttirme çabamıza değer. Dişler için estetik tedavi arama ile ilişkilendirilen büyük heves özünde sağlıklarını iyileştirmek içindir ve yapılan uygulamaların en önemli yan ürünüdür.Maliyeti sadece diş sağlığının iyileştirilmesiyle ve dişlerine doğduğundan beri iyi bakan kutsanmış insanları içinse mükemmel bir gülüşe sahip olmalarıyla sınırlı olabilir.

        Mükemmel bir gülümseme öz güveninizi arttırır ve size milyon dolarlar kazandırabilir. Kolayca gülebilen insanlar genelde daha etkileyicidirler, kişisel sosyal ve iş yaşamlarında başarılıdırlar. Her zaman insanları etkileyecek kadar güvenleri vardır. Aynı zamanda tüm sosyal yaşamlarında ve iş toplantılarında da nasıl daha iyi dikkat çekeceklerini bilirler. Kendine güvenin kendisi çekicidir. Hayatta kendimiz hakkında iyi düşünmek her şeydir.aksine, yetersiz yada güvensiz hissetme ruhsal olarak bitiricidir.Yüzünüzle ilgili gurur duyarak gösterebileceğimiz bir şeylerin olması güzeldir.

        Mükemmel dişlere sahip olmak bir insanın özgüvenini arttırır ve eğer mükemmel hissetme duygusu daha çok gülmeye ve gülümsemeye teşvik ederse,hayata da neşe katar.

        PORSELEN LAMİNA İLE YAPILAN GÜLÜŞ TASARIMI

        Günümüzde mükemmel bir gülüş insanlara sıcaklık vermektedir. Dişlerimizin şekli, rengi ve kalitesi karşımızdaki insanlara gençlik görünümü, sağlık ve kendine güven olarak yansır. Mükemmel bir gülüş kariyerinizi ve özel hayatınızı olumlu yönde geliştirecektir. Aynaya baktığınızda gülüşünüzden memnun değilseniz bu konuda uzman bir diş hekimine başvurarak kısa sürede arzu ettiğiniz gülüş ve görünüşe kavuşabilirsiniz.

        NASIL YAPILIR?

        Tırnak kalınlığında, istenen renk, boy ve formda özel olarak hazırlanmış bir porselen tabakasının dişin ön yüzüne yapıştırılması işlemidir. Porselenden imal edilen bu kaplamalar ortalama 0,7mm kalınlığında, ışık geçirgenliğine sahiptirler. Mevcut bir diş üzerine mükemmel bir uyum ve hassasiyetle hazırlanıp yerleştirilirler. Porselen lamina uygulanacak dişlerde az miktarda da olsa bir aşındırma yapmak gerekir, bu yapılan aşındırma oranı dişin formuyla, rengiyle, konumuyla doğru orantılı olarak belirlenir.

        Dişlerin formunun daha önceden mumdan dişler hazırlanarak görülmesi:

        Hazırlanan dişlerin ölçüsü alındıktan sonra laboratuarda özel olarak hekimin ve hastanın belirlediği formda dişler mumdan hazırlanır. Bu dişler hastanın ağzında tek tek denenir ve nasıl durduğu gösterilir, bu işleme prova adı verilir. Prova için hazırlanmış mumdan dişler hastanın ve hekimin ortak onayından sonra, onaylanan formun aynısının porselen hali yapılır. Bu yöntem sayesinde mum üzerinde hastanın ya da hekimin arzu ettiği değişiklikler yapılır ve porselen istenen haline gelmiş, mükemmel gülüş yakalanmış olur. Sonuç itibari ile hasta bu tedavinin sonucunda nasıl bir görünüme kavuşağını bilir.

        BİLİNMESİ GEREKENLER

        Ön dişlerdeki aralıkların kapatılmasında, çarpma sonucu oluşan kırıkların tedavisinde kullanılır. Ayrıca diş beyazlatma yönteminin yeterli olmadığı aşırı koyu renkli dişlerde ve çürük olması ya da çapraşıklık nedeniyle porselen kaplanması gereken durumlarda da uygulanır. Herkese uygulanabilmekle beraber çene bozuklukları, tırnak yeme, kalem ısırma gibi alışkanlıklar sonucu ileri derecede diş eti tahribatlarının mevcut olduğu durumlarda uygulanmaz.

        NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?

        Oldukça hassas bir tekniktir. İyi bir klinik ve laboratuar çalışması gerektirir. Hekimin ve diş teknisyeninin bu konu üzerine teknik bilgisinin ve estetik görüşünün ve yeteneğinin gelişmiş olması gerekir. Dayanıklılığını arttırmak için çok sert gıdaları ısırmaktan ve tırnak yeme alışkanlığından vazgeçmek gerekir.

        Tedavi süresi

        Tedavinin laboratuar aşaması 7 -10 gündür. Ancak dudakların yeni görünüme uyum sağlaması 3 - 4 haftayı bulabilir. Bu uyum süresince bazı dudak egzersizleri ve yüksek sesle okuma tavsiye edilir.

        Dayanıklılık süresi

        İyi bir ağız bakımıyla yıllarca kendi dişiniz gibi kullanılabilir.

        GÜLÜŞÜ TEST ETMENİN YOLLARI

        1- Deneme Gülüşü: Ağızda var olan dişlerden alınan ölçüden elde edilen kalıp üzerine, diş hekiminiz kendi dişlerinizin üzerine oturacak plastik esaslı bir malzemeden gülüş dizaynı yapıyor. Bu çalışma önemli oranda dişlerinizin nasıl olacağını görmenizi ve hissetmenizi üç boyutlu olarak sağlıyor. Bu geçici dişler ile bir süre gezinebilir ve dişten ne beklediğinizi ve çevrenizin ne düşündüğünü daha kolay anlayabilirsiniz.

        2- Bilgisayarlı estetik görüntüleme: Bu yöntemde diş hekiminiz, yüzünüzün ve dişlerinizin değişik açılardan resmini çekerek ve bazı ölçümler yaparak bilgisayar ortamına aktarır. Bu resimler üzerine özel programlar ile yeni gülüşün dizaynı yapılabiliyor. Bu, diş aralıklarının kapatılması ve diş boylarının uzatılması gibi küçük değişimler yapmakta etkili bir yöntem ancak, iki boyutlu olduğu için büyük değişimler yapmakta yanıltıcı yönleri mevcuttur. Kişinin bilgisayarda beğendiği görüntü ağızda uygulanınca farklı hissedilebilir, o yüzden ağızda uygulanan üç boyutlu yöntemler daha etkilidir.

        3- Direkt kompozit uygulamaları: Kompozit, diş hekimlerinin dolgu yaparken kullandığı diş renginde ve yapısında malzemelerdir. Diş hekimi gerekli düzenlemeleri bu malzeme ile yaparak hastanın ağzında yeni gülüşü şekillendirir böylece kişi yeni gülüşünü üç boyutlu olarak yaşayabilme şansını elde etmiş olur.

        4- Ağızda direkt mum mock-up uygulamaları: Diş hekimi mum esaslı, dişe benzeyen özel bir malzeme ile kişinin ağzında var olan dişlerinden alınan ölçüden elde edilen kalıp üzerine gülüş dizaynı yapıyor. Mumlar dişlere tek tek uygulanarak hasta ile hekim karşılıklı beklentilerini konuşuyorlar. Estetik göreceli bir kavram olduğu için mum mock-up yöntemi etkili bir yöntemdir. Hastanın istekleri ile hekimin isteklerini ortak bir payda altında toplar. Mum üzerine yapılan boy, şekil, fırlaklık ve genişlik değişimleri sonucunda kişiler özledikleri gülüş dizaynına sahip olabiliyor.

        BONDİNG

        Bonding işlemi dişlere zarar vermeden dişlerdeki küçük şekil bozukluklarının giderilmesi işlemidir. Özel malzeme hekimin bir heykeltıraş gibi davranarak dişler üzerine yerleştirilir ve dişleri yeni şekilleri verilir. Kırık dişlerin tamirinde , küçük aralıkların kapatılmasında, dişlerin boylarının uzatılmasında kullanılabilir. Bonding uygulanan dişler normal dişler kadar renk değişimine uğrar. Cilalama yapılarak lekelenmeye karşı dayanıklılığı arttırılabilir. Sigara, çay, kola ve kahvenin sebep olduğu lekelenmeler rutin diş temizliğiyle giderilebilir. Bonding uygulanmış bir dişe, gerektiğinde yeniden bonding işlemi yapılabilir. Her yaşta kişiye uygulanabilir.

        NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

        * Buz ve şeker gibi çok sert nesneleri ısırmaktan kaçınmak gerekir.

        * Tedavi süresi

        * Uygulanacak seans sayısı yapılacak işleme göre değişir. Bir seans süresi 15 dakikayla 1 saat arasında değişir.

        * Dayanıklılık süresi ortalama 5 yıldır.

        3 BOYUTLU İMPLANT

        Günümüzde diş implantları (diş ekme), tartışmasız doğal dişlere en yakın seçeneği sunmaktadır. Geleneksel köprü ve protez yöntemlerine göre; daha iyi konuşma ve çiğneme fonksiyonu sağlarken, yüzünüzde de doğal bir görünüşü beraberindegetirmektedir.

        Diş implantlarının, kaybedilen dişler yerine, çene kemiği içine yerleştirilen ve kemik ile kaynaşarak, doğal diş kökü görevi üstlenen parçalar olduğunu belirten Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Dr. Çağdaş Kışlaoğlu; implantların doku dostu olan titanyum metalinden üretildiğini ve vücut tarafından kolayca kabul edildiğini ifade ediyor.

        İMPLANT NEDİR?

        İmplantlar en kısa tanımıyla; küçük titanyum vidalardan oluşan, çene kemiğine yerleştirilen yapay diş kökleridir. Bu yöntem sayesinde, sağlıklı dişlerinizin kesilmesine, kronlar ile kaplanmasına gerek kalmaz; implant destekli dişleriniz doğal dişlerinizden ayırt edilemeyecek kadar doğal görünür.

        Diş Hekimi Çağdaş Kışlaoğlu’na göre; implantlarsayesinde, az sayıda diş kökü dahi, protez için destek oluşturmaya yeterlidir. Altı adet implantüzerine, bir köprü bağlanması işlemi sayesinde, güvenle günlük hayatınıza devam edebilirsiniz. Protezin beklenmedik bir anda gevşeyerek; ağzınızdan çıkması sürprizi ile karşılaşmadan yemenin, içmenin ve konuşmanın tadını çıkarabilirsiniz.

        İmplant destekli dişlerinizle; kendi dişinizmiş gibi çiğneyebilecek, konuşabilecek ve gülümseyebilirsiniz. Geleneksel bir protezle elde edilmesi oldukça zor olan, doğal bir güzelliğe implant ile kavuşabilirsiniz.

        “İmplantlarile herhangi bir sıkıntı yaşamazsınız. Yapay diş kökü, protezinizin çene kemiğine emniyetli biçimde sabitlenmesini sağlar ve bu her yaşta kolaylıkla uygulanabilir. Diş hekiminiz, kendi dişlerinizden kalanları ağızda tutabilir ve onları destek olarak kullanılacak şekilde proteziniz ile uyumlu hale getirebilir.” sözleriyle, implant ile sahip olacağınız avantajların yalnızca birkaçından bahseden Diş Hekimi Çağdaş Kışlaoğlu, sözlerine şu şekilde devam ediyor:

        “İmplant tıbbın geldiği nokta açısından önemli, hayatınızı kolaylaştıracak kadar avantajlı bir buluştur. Artan yaşam kalitesi ise, sağlığınıza olan olumlu etkisi dışında bir diğer artınızdır. Artık gülüşünüzü saklamadan, yeni implantlarınızla, hayatın ve yemeklerin tadını çıkarabilirsiniz.

        3 BOYUTLU DİGİTAL REHBERLİ İMPLANT UYGULAMA

        Yeni uygulamayla, hangi tür implantın, hangi noktaya, hangi açıyla ve hangi derinlikte yerleştirileceği, operasyon öncesinde bilgisayarda 3 boyutlu simülasyonlarla tasarlanıyor. Böylece en uygun implant seçiliyor, en doğru noktaya, en doğru açı, pozisyon ve derinlikte, dijital ortamda yerleştiriliyor" dedi.

        Daha implantlar yapılmadan bilgisayar ortamında dişlerin yüze göre tasarımı yapılıyor ve bu dişler CAD-CAM yani bilgisayar destekli tasarım bilgisayar destekli üretim teknikleri ile metal desteksiz porselenlerden üretiliyor ve implantlar o şablona uygun olarak yapılıp dişler hemen takılıyor. Bu duruma kişinin uygun olup olmadığını saptamak için hekimin detaylı bir inceleme yapması gerekiyor , eğer kemik kalitesi uygun değil ise implantları uyguladıktan sonra bir süre bekleyip dişi yapmak gerekebilir.

        Yani implant, çeneye 3 boyutlu olarak, dijital ortamda yerleştirilmiş oluyor. Daha sonra bilgisayardan alınan bu veriler sayesinde, kişiye özel bir "rehber plak" üretiliyor.

        Ağıza yerleştirilen "rehber plak", operasyon esnasındaki riskleri minimuma indiriyor ve bunun yanı sıra, tedavi edilen hastaya, daha kısa süre, daha az kanama gibi bir çok avantaj sağlıyor.

        Her hasta için ayrı ayrı tasarlanan ve kişiye özel üretilen "rehber plak"ların kullanıldığı yöntem sayesinde, estetik açıdan da yüksek memnuniyet elde ediliyor.

        Ayrıca, operasyon esnasında diş eti kaldırılmadığı için kanama çok daha az oluyor, dikiş atılmıyor, şişme ve morarma olmuyor. Operasyon esnası ve sonrasındaki ağrıyı minimuma indiren "3 boyutlu dijijtal rehberli implantoloji"nin en önemli avantajlarından biri de, iyileşme süresinin çok hızlı olması.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ