Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk "Antibiyotiğin azı karar, çoğu zarar"

        Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. Sonay Gökoğlu, bilinçsiz antibiyotik kullanımının özellikle çocuklarda olumsuz etki oluşturduğuna dikkat çekti.

        Antibiyotik kullanımı gerektiğinde ise etkin dozda ve gerekli sürede kullanılması tavsiyesinde bulunarak, fazla antibiyotik kullanımı konusunda uyardı.

        "Antibiyotikler her enfeksiyonda kullanılmaya uygun ilaçlar değildir" diyen Dr. Sonay Gökoğlu, şu bilgileri verdi: "Çünkü antibiyotiklerin uygun olmayan şekilde alınması, dirençli bakterilerin hızla yaygınlaşmasına neden olan sağlık sorunlarına yol açmaktadır.

        Antibiyotiklerin en çok tüketildiği dönem olan çocuk yaş grubunda gereksiz kullanım, dirençli bakteri oranlarının yükselmesine neden olur. Antibiyotikler, özellikle virüslerin neden olduğu enfeksiyonlar için uygun ilaçlar değildir."

        Dr. Gökoğlu, antibiyotiğe başlama ve uygulama kararını doktor vermesi gerektiğine vurgu yaparak "Çocuklarda görülen üst solunum yolu enfeksiyonlarının birçoğuna virüsler neden olmaktadır. Bu enfeksiyonlar antibiyotik kullanılmadan da iyileşebilmektedir. Viral enfeksiyonlar sırasında vücut direnci düştüğü için bazen üzerine ikincil bakteriyel enfeksiyonlar gelişebilir. Bu gibi durumlarda hasta takip edilerek gerektiğinde antibiyotiğe başlanabilir.

        Antibiyotik başlama ve uygulama kararı kesinlikle doktor tarafından verilmelidir. Eğer mutlaka kullanılması gerekiyorsa uygun ve etkin dozlarda, gereken sürede kullanılmalı ve doktorun belirlediği süreden önce kesilmemelidir. Antibiyotiğin belirlenen dozun altında kullanımı da antibiyotik direncini artırmaktadır." diye konuştu.

        "YANLIŞ KULLANIM BAKTERİLERE DİRENÇ KAZANDIRIR"

        Dr. Sonay Gökoğlu, çok sık ve düzensiz antibiyotik kullanıldığında bakterilerin direnç kazanmasının kaçınılmaz olduğuna dikkat çekerek, "Her antibiyotik alındığında bazı bakteriler ölür, bazıları direnç kazanır ve antibiyotiklere karşı savunma mekanizması geliştirir. Her yeni enfeksiyonda tedavi güçleşir. Antibiyotiğin özellikle yanlış ve belirlenen doza uygun olmayan kullanımı; soğuk algınlığı, grip, nezle gibi viral enfeksiyonlarda alımı da bakterilerin direnç gelişimini artırmaktadır." uyarısında bulundu.

        Dr. Gökoğlu, antibiyotiğin doktor kontrolünde, uygun hastalıklar için belirlenen dozda ve sürede kullanılması hem çocukları hem de erişkinleri birçok hastalıktan koruduğunu anlattı. Doktor gerek görmediği sürece antibiyotik kullanımı konusunda ısrarcı olunmamasını isteyen Gökoğlu, "Çünkü antibiyotiklerin uygun şekilde kullanılmaması özellikle çocukluk döneminde birçok hastalığın tedavisini de güçleştirmektedir." dedi.

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ