Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kanser Meme-kolon kanserlerinin yüzde 25’i hareketsizlikten

        HT GAZETE

        Sağlık Bakanlığı, obezite ve diyabet gibi hastalıkların ana nedeni arasında yer alan fiziksel hareketsizliğin kalp hastalıkları, meme ve kolon kanserleri riskini de artırdığını açıkladı.

        Bakanlık uzmanları tarafından hazırlanan raporda, fiziksel hareketsizlik kronik hastalıkların ortak risk faktörleri arasında gösterildi. Hareketsizliğin meme ve kolon kanserlerinin yüzde 21-25’inin, diyabetin yüzde 27’sinin ve iskemik kalp hastalıklarının ise yüzde 30’unun ana nedeni olduğu vurgulandı. Fiziksel hareketsizliğin dünya genelindeki ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer aldığına ve dünya genelindeki ölümlerin yüzde 6’sına neden olduğuna dikkat çekildi.

        Hastalıklara etkisi ise şu rakamlarla açıklandı: “Meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık yüzde 21-25’inin, diyabetin yüzde 27’sinin ve iskemik kalp hastalığının yüzde 30’unun ana nedeni olduğu tahmin edilmektedir. Obezitenin artmasına neden olan önemli faktörlerden biri hareketsiz yaşam tarzının yaygınlaşmasıdır.”

        ALIŞVERİŞİNİZİ HIZLI ADIMLARLA YAPIN

        Raporda, gün içindeki zorunlu hareketlerin egzersize dönüştürülebileceğinin altı çizilerek, şu önerilerde bulunuldu: G Ailece fiziksel aktivite zamanları oluşturun. G Özel araç yerine toplu taşıtları tercih edin. G Gidilecek yere varmadan birkaç durak önce inip yola hızlı bir şekilde yürüyerek devam edin. G Asansöre binmek yerine merdivenleri kullanın. G Hızlı yürüyüşle alışveriş yapın. G Aktivitenizi 10’ar dakikalık seanslara bölün.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ