Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Çocuk Sanıldığı kadar masum değil! Çocuklarda ölümcül kalp problemlerini tetikliyor
        1

        Hareketsiz bir aktivite gibi görünen video oyunlarının verdikleri adrenalin, duyarlı çocuklarda ölümcül kalp ritimlerini tetikleyeceğine dair yeni bir bulguya rastlanıldı. Heart Rhythm'de yayımlanan bir rapora göre, oyunlar nadir fakat belirgin bir aritmik kalp atışı modeline neden olabileceği sonucuna ulaşıldı. Bu da kalp sorunları olan bazı çocuklarda ölüme bile neden olabilir.

        2

        TETİKLENME ÖLÜMCÜL SONUÇLAR DOĞURABİLİR

        Bazı çocuklar "kardiyak aritmi" diye bilinen düzensiz kalp atışlarıyla doğuyor. Herhangi bir taramada tespit edilmedikçe bu durum ortaya çıkmayabiliyor. Ortaya çıkmadığında normal hayat yaşamaya devam eden çocuklarda tetiklenme sonucu bu rahatsızlık bilinç kaybına, kalp durmasına ve hatta ölüme neden olabiliyor.

        3

        Teşhis edilmemiş olası kalp sorunları, daha önce spor yapan kişilerin ani ölümleriyle ilişkilendirilmişti. Ancak yeni araştırmada bilgisayar oyunları için de kalp sorunlarının tetiklendiği sonucuna ulaşıldı.

        Avustralya, Sidney'deki Çocuklar İçin Kalp Merkezi'nden araştırmacılar heyecan, adrenalin ve duygusal durumların rahatsızlığı tetikleyebileceğini keşfetti.

        4

        Çalışmanın baş araştırmacısı olan Claire M. Lawley, MBBS, PhD bir basın açıklamasında; "Video oyunları, aritmik rahatsızlıkları olan bazı çocuklar için ciddi bir risk teşkil edebilir. Predispozan, ancak genellikle daha önce tanınmayan aritmik durumları olan hastalarda öldürücü olabilirler." dedi.

        5

        Araştırmacılar, kalp sorunları yaşayan çocukların çoğunun hem konsolda hem de bilgisayarda "çok oyunculu savaş oyunları" oynadığını, ancak hangi oyunların olduğunu belirtmediklerini söyledi.

        Ayrıca hastaların "heyecanlı durumlara" girdiğini ve diğer oyuncularla kavga ettikten sonra hastalandığını söylediler.

        6

        KALP SORUNLARININ İLK İŞARETİ

        Uzmanlar, dijital ortamda oyun oynarken bayılma yaşayan veya bilincini kaybeden çocukların bir kalp uzmanına götürülmesi gerektiği konusunda uyardı. Çünkü bilinç kaybı teşhis edilmemiş bir kalp sorununun önemli bir işareti olabilir.

        7

        Araştırmada video oyunlarının çocuklarda bilinç kaybını tetiklediği 22 vaka tespit edildi. Bu çocukların çoğunun, o esnada çok oyunculu savaş oyunları oynadığı belirtildi. Araştırmacılar, bu bilinç kayıplarının adrenalinle tetiklendiğine inanıyor.

        8

        Fiziksel aktiviteden ve oyun oynamak gibi yüksek duygulardan kaynaklanan adrenalin; bayılmalara, çarpıntılara ve baş dönmesine neden olabilir.

        Video oyunlarına olası ölümcül tepkiler yaygın bir olay olmasa da çok ciddiye alınmalı ve video oyunlarını temas sporlarına güvenli bir alternatif olarak yeniden gözden geçirilmelidir.

        9

        Araştırmacı Christian Turner, MBBS, "Bazı çocukların rekabetçi spor yaparken onları riske atabilecek kalp rahatsızlıkları olduğunu zaten biliyoruz, ancak bazı hastaların video oyunları sırasında hayati tehlike arz eden elektrik kesintileri yaşadığını öğrenince şok olduk" dedi.