Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Nöroloji Sara hastalığı nedir? Sara hastalığı nasıl tedavi edilir? Sara hastalığı belirtileri nelerdir?

        Halk arasında "sara hastalığı" olarak da bilinen epilepsi, beyin fonksiyonlarındaki kısa süreli bozukluk olarak tanımlanır ve beyin hücrelerinde geçici anormal elektrik yayılması sonucu ortaya çıkar.

        Beyin hücreleri (nöronlar) vücudu yönetmek için elektrik devreleri gibi çalışırlar. Bunu bir elektrik ağı gibi düşünürsek, epilepsi hastalığını da bu ağın çalışma sisteminde bir bozukluk olarak tarif edebiliriz.

        Sara hastalığı, dünya nüfusunun yaklaşık %1'inde görülür. Irk ve cinsiyet ayrımı olmaksızın her yaşta ortaya çıkabilmektedir.

        SARA HASTALIĞININ NEDENLERİ

        Epilepsinin bazı türleri doğuştan veya genetik olabilir. Bunun dışında beynin etkilenmesine yol açan travma, tümör, beyin ameliyatları veya damarsal hastalıkları da sara hastalığınayol açabilir. Hatta sonradan ortaya çıkan bazı epileptik atakların sebebi tam olarak tespit edilemeyebilir.

        REKLAM

        SARA (EPİLEPSİ) NÖBETİ NASILDIR?

        Sara nöbeti, beyin normal aktivitesinin, sinir hücrelerinde geçici olarak meydana gelen anormal elektriksel aktivite sonucu bozulması ile oluşur.

        Epilepsi krizi gerçekleştiğinde hastada gelip geçici bilinç kaybı veya farklı özelliklerde belirtiler yaşanmaktadır.

        SARA HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

        Teşhiste hastanın geçirdiği olay bir sara nöbeti mi onu saptamak gerekir. Mesela hastanın kendinden geçmesine sebep olabilecek hadise belkikardiyak aritmiveyahipoglisemidir. Bunun için muayeneyi takiben gerekli kan tahlili ve acil diğer testlerden sonra epileptik atak düşünülüyorsa EEG ve beyin görüntülemesi (BT veya MR) yapılarak durum aydınlatılmaya çalışılır.

        SARA HASTALIĞININ TEDAVİSİ NASILDIR?

        Epilepsinin ana tedavisi ilaçlardır. Tabii nöbete neden olan beyinde bir tümör ise öncelikle onun çıkarılması gereklidir. Ancak ameliyattan sonra epilepsi bazen devam edebilir veya bazen tümör önceden nöbet yapmazken ameliyat sonrası nöbetler başlayabilir.

        Sara hastalığının sebebine göre ilaca zor yanıt veren tipleri olacaktır. Bazı epilepsi tiplerinde bir süre ilaç kullanımı sonrası hasta nöbetsiz olarak hayatına devam edebilir. Bazılarında ise ömür boyu ilaç kullanmak zorunda kalacaktır.

        Sara hastalığıilaç ile kontrol altına alınamazsa ve kaynaklandığı beyin odağı kesin tespit edilebilirse epilepsi cerrahisi ile buraya müdahale edilebilir. Bu müdahale sonrası hasta yine de genellikle ilaç kullanmaya devam etmek zorunda kalacaktır, ama aldığı ilaç ve geçirdiği nöbet sayısı azalacaktır.

        Haberi Hazırlayan: Ahmet Cirik
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ