Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sivrisinekler bu insanları daha çok seviyor! Sivrisinekler neden bazı insanları daha çok ısırıyor?
        1

        Sivrisineklerden her insan bir dönem nasibini almıştır. Peki sivrisinekler neden belirli kişileri daha çok ısırıyor? İşte bu faktörler sivrisineklerin size gelmesini etkiliyor olabilir.

        2

        KARBONDİOKSİT DÜZEYİ

        Nefes verirken karbondioksit üretiriz. Sivrisineklerde ortamda üretilen karbondioksiti algılayabilen canlılardır. Yapılan çalışmalarda değişik türlerde sivrisineklerin karbondioksiti algılayarak farklı tepkiler ortaya koyduğunu gösteriyor.

        Artan karbondioksit düzeyi sivrisinekleri uyararak yakınlarda bir canlının olduğunu tespit etmelerini sağlıyor.

        3

        VÜCUT TERİ

        Sivrisinekler özellikle insan derisinde yer alan ter bezlerinin salgıladıkları kokulara karşı hassaslardır. Ter bezlerinin salgıladıkları bileşikler arasında birkaçı sivrisinekleri algısını daha fazla artırır bunlar, laktik asit ve amonyak bileşikleridir. Araştırmacılar sivrisineklerin neden ter kokusuna karşı hassas olduklarıyla ilgili ise çalışmalara devam ediyor.

        Bu nedenler arasında ise genetik faktörler, ciltteki bazı bakteriler veya her ikisinin de yer alması olduğu düşünülüyor.

        Vücut kokuları genetik tarafından belirlenen bir yapıdır. Sivrisinekler tarafından sıkça ısırılan kişilerle kan bağınız varsa siz de duyarlı olabilirler.

        4

        BAKTERİLER

        Deri üzerinde bulunan ve bulunması gereken bakteriler sivrisineklerin ilgisini çekebiliyor. Ayrıca bakteriler vücut kokusu üzerinde de etkin rol oynuyorlar. 2015 senesinde yapılan bir araştırmada, tek yumurta ikizlerinin ellerinden gelen koku partikülleri sivrisineklerin ilgisini çekmiştir. 2011 senesinde yapılan bir diğer araştırmada ise derisi üzerinde yüksek oranda farklı çeşit mikrop bulunan kişilerin deri yapıları sivrisineklere daha az çekici gelmiştir.

        5

        RENK FAKTÖRÜ

        Yapılan araştırmalar sivrisineklerin siyah renge karşı çok ilgi gösterdiklerini belirlemiştir. Ancak nedeni henüz tespit edilememiş.

        6

        SICAKLIK DÜZEYİ VE SU BUHARI

        Vücudun sıcaklık düzeyi ve cildimiz üzerinde bulunan su buharı çevreye bağlı olarak değişebiliyor. Yapılan çalışmada sivrisineklerin, uygun sıcaklıklarda yakınlarda var olan ısı kaynağına doğru ilerlediğini gösterdi. Sivrisinekler ısıyı seven canlılar oldukları için yüksek sıcaklıklarda daha çok karşımıza çıkmalarının sebebi bu olabilir.

        7

        YER SEÇME

        Sivrisinekler belirli bir süre sonra girdikleri ortamı öğrenek kendilerine yer seçebilirler. Belirli faktörlerin sağlandığı ortamları tercih eden sivrisinekler aynı zamanda kaliteli kan sahibi olan kişileri tercih ederler.

        8

        HAMİLELİK

        Yine yapıla bir araştırma sivrisineklerin hamile kadınlara daha fazla ilgi duyduğunu göstermiştir. Nedeni ise hamileyken kadınların vücut ısılarının daha yüksek olması ve karbondioksit salınımlarının artması olduğu düşünülüyor.

        Haberi Hazırlayan: Kübra Çorluk

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ