Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Son dakika haberi: BM, Türkiye ve Ukrayna'nın Tahıl Koridoru anlaşmasını açıkladı
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Reuters'ın aktardığı habere göre Birleşmiş Milletler (BM), Tahıl Koridoru Anlaşması kapsamında, Türkiye ve Ukrayna heyetleri ile 14 geminin hareket planı üzerinde anlaştıklarını açıkladı.

        Rus, Ukraynalı, Türk ve BM personelinin çalıştığı İstanbul'daki Ortak Koordinasyon Merkezi (JCC) tarafından yapılan açıklamada, üç heyetin ayrıca Pazartesi günü (bugün) 40 gemiye teftiş yapılması konusunda anlaştıklarını söyledi.

        JCC, Rus yetkililerin konu hakkında bilgilendirildiğini açıkladı.

         MSB: Ukrayna'dan gemi çıkmayacak
        MSB: Ukrayna'dan gemi çıkmayacak Haberi Görüntüle

        MSB: UKRAYNA'DAN GEMİ ÇIKMAYACAK

        Milli Savunma Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamada, Rusya'nın Sivastopol'daki saldırılar nedeniyle tahıl girişiminin geçici olarak durdurulduğunu Birleşmiş Milletler (BM) ve Türkiye'deki makamlara ilettiğini belirterek, "İstanbul'da bulunan Müşterek Koordinasyon Merkezi'nde görevli Rus personel halen merkezdedir. Bu sürede Ukrayna'dan gemi çıkışı olmayacaktır. İstanbul önlerinde bekleyen tahıl yüklü gemilerin denetlenmesine ise bugün ve yarın devam edilmesi planlanmaktadır." açıklamasında bulundu.

        İSTANBUL'DA İMZALANMIŞTI

        Rusya, 29 Ekim akşamı yaptığı açıklamada Karadeniz Tahıl Girişimi anlaşmasını askıya aldığını duyurdu.

        Küresel gıda krizinin çözümü için Türkiye'nin koordinasyonunda yürütülen Karadeniz Tahıl Girişimi, 22 Temmuz'da İstanbul'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde Ukrayna, Rusya, Türkiye ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında imzalanmıştı.

        Rus yetkililerin Ukrayna'dan yapılan tahıl sevkiyatlarının yoksul ülkelere gitmediği ve Rus tahıl ürünlerinin ihracatının gerçekleşmediği yönündeki açıklamaları, 120 gün süreli anlaşmanın geleceğini tartışmalı hale getirmişti.

        REKLAM

        Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 16 Ekim'deki basın toplantısında, tahıl koridoruna yönelik atılan imza sonrasında yaklaşık üç ayın geride kaldığını ifade ederek "Bu üç aylık süre içinde toplam 345 gemi Ukrayna limanlarından 7 milyon 700 bin ton tahılın sevkiyatını gerçekleştirdi." ifadesini kullanmıştı.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Ahmet Cirik
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ