Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa 4 KENTTE 7 YANGIN... Bursa, İzmir, Bilecik ve Çanakkale'de orman yangını! Çalışmalar sürüyor... - Güncel haberler
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Son dakika... Merkez Nilüfer ilçesine bağlı Dağyenice Mahallesi yakınındaki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

        AA'da yer alan habere göre, kuvvetli lodosun da etkisiyle yayılan alevlerin olduğu bölgeden yükselen dumanın görülmesi üzerine ihbarda bulunuldu.

        KONTROL ALTINA ALINDI

        Rüzgarın etkisiyle büyüyen yangına, ihbar üzerine bölgeye gelen Orman Bölge Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekiplerince müdahale edildi. Alevler, kısa sürede kontrol altına alınıp, söndürüldü. Üreticilere ait birçok arı kovanı yanarken, çıkış nedeninin belirlenmesi için inceleme başlatıldı.

         Yangın ekolojisi uzmanı: Büyük orman yangın çağına girmiş durumdayız
        Yangın ekolojisi uzmanı: Büyük orman yangın çağına girmiş durumdayız Haberi Görüntüle

        KENTTE İKİNCİ YANGIN

        Kentte Dağyenice’den sonra Osmangazi ilçesine bağlı Güneybudaklar Mahallesi’nde de orman yangını çıktı.

        Birbirine yakın olan iki bölgede aşırı rüzgar sebebiyle sıçrayan kıvılcımların yangının büyümesinde etkili olduğu belirtiliyor.

        Edinilen bilgiye göre, Bursa’nın Dağyenice Mahallesi’nden sonra Osmangazi ilçesine bağlı Güneybudaklar Mahallesi’nde ormanlık alanda da yangın çıktı. Yükselen dumanlar çevreden gözükürken, Orman Bölge Müdürlüğü ve itfaiye ekipleri yangına müdahale ediyor.

        GEMLİK'TE DE KORKUTAN OLAY

        Kentin Gemlik ilçesinde de orman yangını çıktı. Yangın kısmen kontrol altına alındı. Edinilen bilgiye göre, Bursa’nın Gemlik ilçesi Yeniköy Mahalle girişinde alevleri gören vatandaşlar durumu itfaiye ekiplerine bildirdi.

        Kısa sürede olay yerine gelen Orman Bölge Müdürlüğü ve Gemlik itfaiyesi yangına müdahale etti. Kısmen kontrol altına alınan alevlerin zaman zaman yükseldiği görüldü. Yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.

        'BAHÇESİNDEKİ OTLARI TUTUŞTURURKEN ORMANI YAKTI'

        Bursa Valisi Yakup Canbolat da, Bursa´nın Osmangazi ilçesindeki orman yangınının, bahçesindeki otları yakan bir kişi tarafından çıktığını belirtti.

        Orman yangınlarının bu sene erken dönemde başladığını belirten Vali Canbolat, "Bugün bölgemizde bizi üzen bir olay yaşıyoruz. Bahçesinde çıkan çalı, çırpı ve odunları yakmak suretiyle başlayan bir yangın, 3 ayrı noktada etkili oldu. Yangın Karaislah Mahallesi´nde devam etmekte. İlk andan itibaren Orman Bölge Müdürlüğümüz, Jandarma Komutanlığımız, Büyükşehir Belediyesi´nin, Keles, Harmancık ve Osmangazi belediyelerinin ekipleriyle müdahaleye başlandı. Şu andan itibaren kısmi zamanlı olarak rüzgar da etkili oluyor. Şiddetli rüzgara da dönüşüyor ve yangın devam ediyor. Taktiksel olarak çalışmamız yangının çevresini kuşatarak, abluka altına almak ve daha sonra soğutma çalışmalarına geçmek. Şu an için yangının çevresini çevirmekle meşgulüz. İnşallah rüzgar da diner ve ekiplerimiz yangının çevresini çevirip, bu müdahale çalışmalarına sabaha kadar devam edecek" dedi.

        '50-60 HEKTARLIK ALAN ETKİLENDİ'

        Vali Canbolat sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Şu an itibariyle bölgede 22 arasöz, 14 tanker, 1 loder, 1 grayder, 5 dozer, 10 ilk müdahale aracı ve 90 personelle yangına müdahale etmekteyiz. Buradan şu çağrıyı yapmamız lazım. Kısa zamanda bahçelerdeki örtü, çöp ve çıkan dalların yakılmasını yasaklayan bir genelge çıkaracağız. Bu sene yangın işi erken başladı. Vatandaşlarımızın orman yangınlarının çıkmaması konusunda hassasiyet göstermeleri gerekiyor. Çünkü elimizde çok nitelikli orman var ve ilimizin yüzde 45´i orman. Bütün vatandaşlarımızı hassas ve duyarlı olmaya, bir yangın olduğunda da ekiplerimizle gerekli irtibatı bir an önce sağlamaları gerekiyor. Kısa zamanda bir netice alırız diye düşünüyoruz. Tahmini 50-60 hektarlık bir alan yangından etkilendi."

        İZMİR

        İzmir'in Çeşme ilçesindeki otluk ve dikenlikte yangın çıkarken, orman ekipleri, alevlerin söndürülmesi için karadan müdahaleye başladı.

        Çiftlikköy ve Altınkum mevkileri arasındaki otluk ve dikenlikte, saat 13.00 sıralarında yangın çıktı. Alevler, rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayıldı. Çeşme Orman İşletme Şefliği'ne de yangın ihbarı yapıldı. Bölgeye 4 arazöz, 1 su tankeri ve 2 dozer ile ekipler sevk edildi.

        Yangın, orman ve itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle 1,5 saatte kontrol altına alındı. Soğutma çalışmalarının sürdüğü bildirildi.

        BÜYÜMEDEN SÖNDÜRÜLDÜ

        İzmir Beydağ'ın kırsal Erikli Mahallesi'nde, kestane ağaçlarının olduğu bölgede de çıkan yangın söndürüldü. İlk belirlemelere göre yaklaşık 7 bin metrekare alan küle döndü.

        ÇANAKKALE

        Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde başlayan orman yangınını söndürme çalışmaları gece saatlerinde de devam ediyor. Bölgede etkili olan ve hızı zaman zaman 100 kilometreye çıkan lodos fırtınası nedeniyle ilerleyen yangın tarım kredi kooperatifinin soğuk hava deposuna doğru ilerliyor.

        Çanakkale’nin Bayramiç ilçesine bağlı Toluklar köyünde tarım arazisinde saat 14.30 sıralarında çıkan yangın, ormanlık araziye sıçradı. Şiddetli rüzgarın da etkisiyle ilerlemeye başlayan alevler Külcüler ile Çırpılar köyü arasındaki ormanlık araziye ulaştı. Yangın gece saatlerinde de bölgede etkili olan lodos fırtınası nedeniyle ilerlemeye devam ediyor.

        Yangına Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğüne ait çok sayıda ekip müdahale etmeye devam ederken Balıkesir’den de bölgeye çok sayıda ekip sevk edildi.

        RÜZGARIN ŞİDDETLİ OLMASI MÜDAHALEYİ GÜÇLEŞTİRİYOR

        Yangın Çırpılar köyü yakınlarında Tarımsal Kalkınma Kooperatifi elmaların saklandığı soğuk hava deposu yakınlarına kadar ilerledi. Yangın tesislere 500 metre kadar yaklaştı. Köylüler ise elmaları ilaçladıkları tarım makinalarına su doldurarak yangına müdahale etmeye çalışıyor. Rüzgarın şiddetli olması yangına müdahaleyi güçleştiriyor.

        Orman yangını ile ilgili olarak Orman Genel Müdürlüğünün yaptığı sosyal medya paylaşımında yangınların devam ettiği ifade edilerek “Özellikle Türkiye’nin batı bölgelerinde 31 Mart 2022 tarihinden itibaren etkili olan şiddetli lodosun hafta sonu da etkisini artırarak devam etmesi beklenmektedir. Lodosa bağlı düşük nem ve yüksek sıcaklıklar orman yangınları riskini artırmaktadır.” denilerek vatandaşların duyarlı olmaları gerektiği vurgulandı.

        "YAKIN KÖYLERDE ÖNLEMLERİMİZİ ALDIK"

        Bu arada Bayramiç Kaymakamı Alper Taş, Çanakkale Orman Bölge Müdürü Enver Demirci ile sahada inceleme yaptı.

        Son durum hakkında bilgi alan Taş ve Demirci, Çırpılar ve Külcüler bölgesindeki çalışmaları kontrol etti.

        Kaymakam Taş, gazetecilere, yangının Çırpılar ve Külcüler köyü yakınlarında devam ettiğini söyledi.

        Şiddetli rüzgar nedeniyle bir yayılımın söz konusu olduğunu vurgulayan Taş, "Çanakkale Valimizin talimatları, Orman Bölge Müdürlüğümüzün destekleriyle teyakkuz halindeyiz. Rüzgar, söndürme çalışmalarını olumsuz etkiliyor. Yakın ve civar köylerimizde olası tehlikeye karşı önlemlerimizi aldık. Bütün ekiplerimiz sahada. Yerleşim yerlerimiz için bir tehlike şu an için görülmüyor. Biz yine de her ihtimale karşı tedbirlerimizi almış durumdayız." ifadelerini kullandı.

        "HENÜZ 'KONTROL ALTINA ALDIK' DİYEMİYORUZ"

        Çanakkale Orman Bölge Müdürü Demirci de bölgede saatteki hızı 30 kilometrenin üzerinde bir rüzgar olduğunu dile getirdi.

        Demirci, bölgede tarım alanlarının da bulunduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

        "Yangının başından bu yana Çanakkale'deki tüm imkanlarımızı bölgeye seferber ettik. Ankara'dan da Sayın Genel Müdürümüzün talimatıyla İstanbul, Bursa ve Balıkesir'den takviye ekiplerimiz yola çıktı. Yangında şu ana kadar belli bir mesafe kat ettik ama henüz 'kontrol altına aldık' diyemiyoruz. Yangın şu anda devam ediyor. Kontrol altına alınmasının ardından çıkış nedeni konusunda ekiplerimiz çalışma yapacak."

        BİLECİK

        Bilecik kent merkezine bağlı Kızıldamlar ile Kurtköy arasındaki Abuşlar mevkisindeki ormanlık alanda akşam saatlerinde yangın çıktı.

        Çıkış nedeni henüz belirlenemeyen yangında alevler, rüzgarın etkisiyle kısa sürede yayıldı. Dumanları görenlerin ihbarıyla bölgeye 20'e yakın orman ve belediyelere ait itfaiye ekibi sevk edildi.

        Ayrıca su tankerlerinin yanı sıra 4 iş makinesi de yangın söndürme çalışmalarına katıldı. Orman yangınını söndürmek için ekiplerin çalışmalarını yoğun şekilde sürdürüyor.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ