Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Son dakika haberi: Ergenekon davasında 12 yıl sonra karar! Tüm sanıklara örgüt üyeliğinde beraat

        İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi, 12 yıldır süren 235 sanıklı Ergenekon davasında kararını açıkladı. Örgüt üyeliğiyle suçlanan tüm sanıklar beraat etti. Danıştay ve Cumhuriyet gazetesi saldırıları failleri Osman Yıldırım, İsmail Sağır ve Erhan Timuroğlu'na müebbet hapis cezası verildi. Danıştay saldırısını düzenleyen Alparslan Yıldırım'a ise ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

        İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki onuncu duruşmaya, tutuklu sanık Alparslan Arslan ile başka suçtan tutuklu sanıklar Erhan Timuroğlu ve Bedirhan Şinal katıldı. Başka suçtan tutuklu sanıklar Osman Yıldırım, Bora Ballı, Yüksel Dilsiz, Murat Çağlar, İsmail Sağır ve Tekin Irşi'nin tutuklu bulundukları cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılımlarının sağlandığı duruşmada, eski milletvekili Emin Şirin, emekli Tuğamiral Alaattin Sevim, emekli Albay İlyas Çınar ve emekli Astsubay Oktay Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 30'u aşkın tutuksuz sanık da hazır bulundu.

        ERGENEKON'DA 12 YIL SONRA KARAR

        Ergenekon davasında, tüm sanıkların "silahlı örgüt kurmak yönetmek, üyelik, yardım ve yataklık" suçundan beraatine karar verildi. Ergenekon davasının tutuklu sanığı Alparslan Arslan, "Anayasayı ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Ergenekon davasının tutuklu sanıkları Osman Yıldırım, Erhan Timuroğlu ve İsmail Sağır, "Anayasayı ihlal" suçundan müebbet hapisle cezalandırıldı.

        Mahkeme heyeti, 235 sanıkla ilgili verdiği kararda, tüm sanıkların Ergenekon silahlı terör örgütü ile ilgili, "silahlı örgüt kurmak yönetmek, üyelik, yardım ve yataklık" suçundan beraatine hükmetti.

        Heyet, farklı suçlardan 203 sanık hakkında beraat, hükmünün açıklanmasını geri bıraktığı 9 kişi dahil 29 sanık hakkında çeşitli oranlarda hapis cezası, 2 sanık hakkında düşme ve bir sanık hakkında da ayırma kararı verdi.

        BERAAT KARARLARI

        Buna göre, milletvekili Tuncay Özkan ve Mehmet Ali Çelebi, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, eski milletvekilleri Mustafa Balbay, Dursun Çiçek, Emin Şirin, Mehmet Haberal, Turhan Çömez ve Sinan Aygün, eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Bedrettin Dalan, eski komutanlar Hurşit Tolon, Hasan Iğsız, İsmail Hakkı Pekin, Tuncer Kılınç ve Veli Küçük ile gazeteci Yalçın Küçük'ün de aralarında bulunduğu 203 sanığın, farklı suçlardan beraatine karar verildi. Sedat Peker, "Drej Ali" lakaplı Ali Yasak ve eski rektörler de beraat edenler arasında yer aldı.

        Mahkeme heyeti, 29 sanığa da çeşitli suçlardan hapis cezası verdi.

        "Silahlı örgüt kurup yönetme ve hükümeti devirmeye teşebbüs" suçları "Anayasayı ihlal" suçu kapsamında değerlendirilen tutuklu sanık Alparslan Arslan, bu suçtan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılırken, "tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma" suçundan 5 yıl 3 ay ve "Cumhuriyet gazetesine bomba atmak suretiyle mala zarar verme" suçundan da 2 yıl olmak üzere ayrıca 7 yıl 3 ay hapisle cezalandırıldı.

        Tutuklu sanıklardan Erhan Timuroğlu ve İsmail Sağır da, diğer suçları "Anayasayı ihlal" suçu kapsamında kalması şartıyla müebbet hapisle cezalandırılırken, "Cumhuriyet gazetesine bomba atmak suretiyle mala zarar verme suçundan" da 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

        3 SANIĞA HÜKÜMLE BİRLİKTE TUTUKLAMA KARARI

        Heyet, tutuklu sanıklardan Osman Yıldırım hakkında da, diğer suçları kapsayacak şekilde "Anayasayı ihlal" suçundan müebbet hapis cezası öngörürken, "tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma" suçundan 4 yıl 4 ay 15 gün ve "Cumhuriyet gazetesine bomba atmak suretiyle mala zarar verme" suçundan da 2 yıl olmak üzere toplam 6 yıl 4 ay 15 gün hapis cezası hükmü kurdu.

        Mahkeme heyeti, başka suçtan tutuklu sanıklar Erhan Timuroğlu, İsmail Sağır ve Osman Yıldırım'ın, "Anayasayı ihlal" suçundan verdiği ceza miktarını dikkate alarak hükümle birlikte tutuklama yönünde de karar aldı.

        Başka suçtan tutuklu sanıklardan Bedirhan Şinal'e, "tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma" suçundan 4 yıl, "genel güvenliği kasten tehlikeye sokma" suçundan 1 yıl ve "6136 sayılı kanuna muhalafet" suçundan da 2 yıl olmak üzere toplam 7 yıl hapis cezası veren heyet, tutuksuz sanık İbrahim Şahin'e ise, "tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma" suçundan 3 yıl 5 ay 20 gün, "6136 sayılı kanuna muhalefet" suçundan 6 yıl 11 ay ve "kişisel verilerin kaydedilmesi" suçundan da 11 ay 3 gün olmak üzere toplam 11 yıl 3 ay 23 gün hapis cezası ön gördü.

        ÖRGÜT ÜYELİĞİNDEN CEZA ALAN TEK SANIK

        Tutuksuz sanık eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan'ı, ikametinde 42 fişek bulundurduğu gerekçesiyle "6136 sayılı kanuna muhalefet" suçundan 10 ay hapis cezasına çarptıran heyet, sanık Tekin Irşi hakkında, "Cumhuriyet gazetesine bomba atma eylemlerinde yer almak suretiyle silahlı örgüte üyelik" suçunu işlediği gerekçesiyle 6 yıl 3 ay hapis cezası hükmü kurdu. Irşi, Ergenekon davasında "silahlı terör örgütüne üyelik" suçundan ceza alan tek sanık olarak karar tutanağına geçti.

        Sanık Ulaş Özel'e, "tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma" suçundan 2 yıl 6 ay, "6136 sayılı kanuna muhalefet" suçundan 4 yıl 2 ay ve "resmi belgede sahtecilik" suçundan 2 yıl 1 ay olmak üzere toplam 8 yıl 9 ay hapis cezası veren heyet, "6136 sayılı kanuna muhalafet suçundan" diğer sanıklardan Ersin Gönenci'ye 1 yıl 8 ay, Hüseyin Keskin ve Murat Çağlar'a 1 yıl 3'er ay, Tanju Okan, Ufuk Mehmet Büyükçelebi ve Yusuf Ethem Akbulut'a 10'ar ay hapis, "tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma" suçundan Mehmet Demirtaş'a 3 yıl 4 ay, Murat Aplak'a 2 yıl 6 ay ve "resmi belgede sahtecilik" suçundan da Hüseyin Yanç'a 1 yıl 8 ay hapis cezası verdi.

        Heyet, sanıklardan Oğuz Bulut'u "tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma" suçundan 2 yıl 6 ay hapisle cezalandırırken, bu sanığın "6136 sayılı kanuna muhalefet" suçundan aldığı 6 ay 20 günlük hapis cezası hükmünün açıklanmasını 5 yıl süreyle geri bıraktı. Sanık Oktay Yıldırım da, "tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma" suçundan 3 yıl 4 ay hapisle cezalandırıldı ve "6136 sayılı kanuna muhalefet" suçundan aldığı 6 ay 20 günlük hapis cezası hükmünün açıklanması ise yine 5 yıl denetim süresiyle geri bırakıldı.

        HÜKMÜN AÇIKLANMASI GERİ BIRAKILAN 9 SANIK

        Mahkeme heyeti, 9 sanığa verdiği cezaların hükmünün açıklanmasını geri bıraktı.

        Buna göre, "ruhsatsız silah taşıma, resmi belgede sahtecilik ve 2863 sayılı kanuna muhalefet" suçlarından toplam 2 yıl 9 ay 10 gün hapse çarptırılan Aydın Yüksek, "6136 sayılı kanuna muhalefet" suçundan 10'ar ay hapisle cezalandırılan Asım Demir, Aydın Gergin, Hüseyin Gazi Oğuz, Mehmet Murat Yücel ve Yusuf Tunçer, aynı suçtan 5 ay hapisle cezalandırılan Yaşar Arslanköylü, "2863 sayılı kanuna muhalefet ve 6136 sayılı kanuna muhalefet" suçlarından 1 yıl 6 ay 10 gün hapisle cezalandırılan Hayrettin Ertekin ve "resmi belgede sahtecilik" suçundan 1 yıl 10 ay 15 gün hapisle cezalandırılan Levent Ersöz'ün cezalarının hükmünün açıklanması 5 yıllık denetim süresiyle geri bırakıldı.

        ZAMAN AŞIMI, DÜŞME VE AYIRMA KARARLARI

        Mahkeme heyeti, 2 Ocak 2015'te öldüğü belirtilen Salih Kurter'in davasını düşürürken, eski kuvvet komutanı Şener Eruygur hakkında da, "yargı görevi yapanı etkilemeye teşebbüs" suçundan zaman aşımı, diğer suçlar yönünden ise, 4. Adli Tıp İhtisas Kurulunun 13 Ekim 2017 tarihli raporuna göre, "demansiyel sendrom denilen akli arıza, iyileşmesinin beklenememesi, mahkemece dinlenmesinde fayda bulunmaması" gerekçeleriyle, kovuşturma şartı gerçekleşmediğinden kamu davasının düşürülmesine yönelik karar aldı.

        Heyet, bazı suçlardan beraatine hükmettiği sanıklardan Özkan Kurt ile ilgili de, "nitelikli tehdit" suçundan dosyasının ayrılarak başka bir esastan yürütülmesini kararlaştırdı.

        SÜREÇ

        Yasayla kapatılan dönemin özel yetkili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince 5 Ağustos 2013'te verilen kararda, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ müebbet, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ağırlaştırılmış müebbet, emekli Tuğgeneral Veli Küçük 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 99 yıl hapis, Tuncay Özkan ağırlaştırılmış müebbet ve diğer suçlardan 22 yıl 6 ay hapis, emekli Orgeneral Hurşit Tolon müebbet, Danıştay saldırısının faili Alpaslan Arslan 2 kez ağırlaştırılmış müebbet, avukat Kemal Kerinçsiz ağırlaştırılmış müebbet, Mehmet Haberal 12 yıl 6 ay, Mustafa Balbay 34 yıl 8 ay hapis, Sinan Aygün 13 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Diğer sanıklar da çeşitli oranlarda hapis cezasına mahkum edilmişti.

        REKLAM

        Bazı sanıklar, davaya bakan ve kapatılan özel yetkili mahkemenin gerekçeli kararını yazmasının 7 ay sürmesi nedeniyle Anayasa Mahkemesine (AYM) bireysel başvuruda bulunmuş ve yüksek mahkeme de "sanıkların haklarının ihlal edildiğine" hükmetmişti. İhlal kararı üzerine, yasayla kaldırılan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi yerine başvuruları inceleyen nöbetçi mahkemeler, tutuklu sanıkları tahliye etmişti.

        İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin karardan 7 ay sonra 16 bin 600 sayfadan oluşan gerekçeli kararının taraflara tebliğ edilmesinin ardından dosya, temyiz incelemesi için Yargıtay 16. Ceza Dairesi'ne gönderilmişti. Temyiz duruşmaları, 6 Ekim 2015'ten itibaren yapılmaya başlanmıştı.

        Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 21 Nisan 2016'da verdiği kararla, 13. Ağır Ceza Mahkemesinin kararını, "eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un Yüce Divan'da yargılanması gerektiği yönündeki itirazının haklı olması, Danıştay saldırısı davası ile Ergenekon davası arasındaki hukuki ve fiili irtibatın somut delillerle gösterilememesi ve soruşturma, yargılama, delil toplama aşamalarında adil yargılanma ilkelerine aykırılık bulunması" gibi gerekçelerle bozmuştu.

        Dosyaya hangi mahkemenin bakacağına ilişkin yaşanan yetki karmaşasının ardından, Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) tarafından alınan kararla dosya, İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmişti.

        REKLAM

        ESKİ HAKİM VE SAVCILAR FETÖ'DEN TUTUKLU VEYA FİRARİ

        "Ergenekon" soruşturmasını yürüten ve meslekten ihraç edilen savcılar Zekeriya Öz ve Fikret Seçen, FETÖ soruşturmaları kapsamında firari olarak aranıyor. Bir dönem soruşturmaya bakan firari sanık Cihan Kansız hakkında da FETÖ üyeliğinden dava açıldı.

        Dönemin özel yetkili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde dosyaya bakan hakimler Hüseyin Özese, Hüsnü Çalmuk ve Sedat Sami Haşıloğlu hakkında FETÖ üyeliği suçundan dava açıldı. Özese ve Çalmuk tutuklu bulunurken, Haşıloğlu hala firari olarak aranıyor.

        Davaya duruşma savcısı olarak giren Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın da FETÖ davaları kapsamında tutuklu bulunuyor.

        AYIRMA VE DÜŞME KARARLARI

        Davanın görüldüğü İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi, 21 Haziran 2017 tarihli duruşmada, Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nin bozma ilamına uyulmasına karar vererek, Ergenekon dava dosyasıyla daha önce birleştirilen internet andıcı, terörle mücadele eylem planı ve Danıştay saldırısı dosyalarının ana dosyadan ayrılarak başka esasa kaydedilmesine hükmetmişti.

        REKLAM

        Süreçte hayatını kaybeden 11 sanık ve Yargıtay'ın beraatlerine hükmedilmesini istediği 21 sanığın dosyasını ayıran heyet, 6 Temmuz 2017 tarihli duruşmada, Ergenekon ana dava dosyasıyla birleştirilen 12 sanıklı Danıştay saldırısı dosyasıyla ilgili görevsizlik, ilk mahkemece beraat kararı verilen 21 sanıklı dosyayla ilgili beraat ve yargılama sürecinde hayatını kaybeden 11 sanıklı dosyayla ilgili de düşme kararları vermişti.

        Düşme, ayırma ve beraat kararlarının ardından mahkeme heyetince dava, 229 sanık üzerinden görülmeye başlanmış ve 11 Eylül 2018'deki duruşmada verilen birleştirme kararlarıyla sanık sayısı 235'e çıkmıştı. 30 Kasım 2018 tarihli 7. duruşmada mütalaasını açıklayan savcılık, Danıştay ve Cumhuriyet gazetesine saldırı dava sanıklarının da aralarında bulunduğu 32 sanığa çeşitli oranlarda hapis cezası, 199 sanığa beraat, bir sanığa düşme, bir sanığa ayırma, bir sanığa suç duyurusu yapılması ve bir sanığa da herhangi bir karar verilmesine yer olmadığı kararı verilmesini talep etmişti.

        SÜREÇTE KARAR VERİLEMEDİ

        Mütalaada, "Ergenekon silahlı terör örgütünün varlığının, kesin ve inandırıcı delillerle kanıtlanamadığı, bu nedenle de varlığı kanıtlanamayan örgütün liderliği, üyeliği ve örgüt adına suç işlenmesinin de söz konusu edilemeyeceği anlaşılmıştır. Bu haliyle bu dava kapsamında kovuşturmaya konu edilen 'Ergenekon' adlı bir terör örgütünün varlığı ispat edilememiştir." denilmişti.

        Sonraki süreçte, sanıkların mütalaaya karşı beyanları alınmış, mahkeme heyetinin her duruşmada karar vermesi beklenmiş ancak duruşmalarda kimi sanıkların savunma yapmaması veya mazeret sunması nedeniyle nihai karar açıklanamamıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ