Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güncel Son dakika haberi: KPSS soru skandalında DDK iş başında! Müfettişler ÖSYM'ye gidecek
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2022 KPSS Lisans oturumundaki bazı soruların, Yediiklim Yayınevi’nin deneme sınavlarında sorduğu sorularla aynı olması üzerine, Devlet Denetleme Kurulu’na verdiği talimatla birlikte inceleme başladı. DDK müfettişleri bugün öğleden sonra ÖSYM’ye giderek çalışmalara başladı.

        31 Temmuz 2022 tarihinde gerçekleşen KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri sınavıyla ilgili iddiaların ciddi bulunması, sınava giren adayların hak kaybına uğramış olabileceği, toplum vicdanında rahatsızlık yaratması ve devletin kurumlarına karşı güven kaybına yol açması gibi gerekçelerle, Devlet Denetleme Kurulu harekete geçirildi. Her zaman olduğu gibi tam yetkiyle görev yapacak.

        REKLAM
         ÖSYM Başkanı görevinden alındı
        ÖSYM Başkanı görevinden alındı Haberi Görüntüle

        DDK müfettişleri, bugün öğleden sonra ÖSYM’ye giderek kapsamlı incelemeye başladı. Geçmişte FETÖ sızmaları ve soru çalma olayları nedeniyle toplum nazarında güven yitimine uğramış Kurum’un itibarının iadesi, hak-adalet arayışı ve bir daha bu tür olaylar yaşanmaması gerekçeleriyle DDK incelemesi hayati önem taşıyor.

        Yıllarca Başbakanlık muhabiri olarak görev yapmış ve şu anda DDK Başkanı olan Yunus Arıncı’yı tanıyan bir gazeteci olarak söyleyebilirim ki Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı iken birçok inceleme-soruşturma yürüten Arıncı’nın elinden bu iş kurtulmaz. DDK müfettişleri en kısa sürede raporlarını hazırlayıp Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayına sunacaklar. Erdoğan, ilk raporun ardından soruşturma onayı verirse konu savcılığa intikal ettirilecek.

         Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan KPSS için inceleme talimatı
        Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan KPSS için inceleme talimatı Haberi Görüntüle

        SINAV İPTAL OLUR MU?

        Adaylar açısından en çok merak edilen konu, sınavın iptal edilip edilmeyeceği… İnceleme yeni başlamışken, bunu söylemek erken olur ancak edindiğim bilgilere göre inceleme ve soruşturma şu kapsamda olacak ve sonrasında atılabilecek adımlar şunlar:

        REKLAM

        - Sorular çalındı mı, sızdırıldı mı, nasıl oldu da bir yayınevine ait soru bankasındaki sorularla bire bir aynı.

        - Sınavda adaylara yöneltilen soruların hepsi yayımlanmadı. Şu anda 3 sorunun soru bankasındakilerle aynı olduğu biliniyor. Aynı olan başka sorular da var mı? Eğer böyleyse, yani iddia edildiği gibi 20 kadar soru aynı ise sınavın iptal edilmesi gerekiyor. Kopya soruların sayısının artabileceği ifade ediliyor.

        - ÖSYM’deki inceleme sadece son KPSS sınavı ve sorularla ilgili olmayacak. Bütün personel gözden geçirilecek; FETÖ veya başka organize örgütlenme, çıkar örgütlenmesi var mı, buna da bakılacak.

        - İnceleme sonucunda bir çıkar örgütlenmesine ya da sınav sorularının sızdırılması gibi bir tespit yapılamazsa, soru bankası ile aynı olan soruların iptal edilmesi de söz konusu olabilir. Milyonlarca öğrencinin girdiği sınavı iptal etmenin de handikapları olabileceği ifade ediliyor.

        - ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, inceleme/soruşturma devam ederken tedbiren görevden alındı. Kurumun önce iddiaları yalanlaması, sonrasında kabul etmesi buna dayanak oluşturdu. Bu ortamda Başkan’ın görevde kalması uygun bulunmadı. Milyonlarca insanın gözü kulağı, yüreği bu soruşturmada. Gelişmeleri takip edip aktarmaya devam edeceğim…

        İNCELEME BAŞLADI

        Devlet Denetleme Kurulu (DDK), Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) yapılan 2022-Kamu Personel Seçme Sınavına (KPSS) yönelik iddiaların ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla kurumda incelemelerine başladı.

        2022-KPSS lisans oturumundaki bazı soruların, bir yayınevinin deneme sınavı sorularıyla aynı olduğu iddiasının ardından görevlendirilen DDK müfettişleri, bugün ÖSYM'nin Bilkent yerleşkesine gitti.

        Müfettişler, kurum yetkilileriyle yapacakları görüşmeler ve ilgili birimlerdeki araştırmalarının ardından incelemeyi tamamlayacak ve inceleme sonucu hazırlanacak rapor Cumhurbaşkanı'na sunulacak.

        DDK'NİN DENETLEME SÜRECİ

        Cumhurbaşkanlığına bağlı üst denetleme organı olarak görev yapan ve başkan ile 8 üyeden oluşan kurul, idarenin hukuka uygunluğunun, düzenli ve verimli şekilde yürütülmesinin ve geliştirilmesinin sağlanması amacıyla tüm kamu kurum ve kuruluşlarında ve sermayesinin yarısından fazlasına bu kurum ve kuruluşların katıldığı her türlü kuruluşta, kamu kurumu niteliğinde olan meslek kuruluşlarında, her düzeydeki işçi ve işveren meslek kuruluşlarında, kamuya yararlı derneklerle vakıflarda her türlü idari soruşturma, inceleme, araştırma ve denetlemeleri yapabiliyor.

        Kurul, yetkileri kapsamında bilgi almak üzere her kademe, rütbe ve sınıftan ilgilileri çağırabiliyor, onlarla doğrudan yazışabiliyor, elektronik ve fiziki ortamdaki gizli veya açık her türlü bilgi, belge, defter, kayıt, envanter, malzeme, mühimmat, taşınır ve taşınmazları, işlem ve olayın her safhasında inceleyebiliyor.

        Devlet Denetleme Kurulu, çalışmaları sonucunda denetim raporu, inceleme raporu, araştırma raporu, ön inceleme raporu, soruşturma raporu, disiplin soruşturması raporu ve/veya ivedi durum raporu hazırlıyor.

        Denetim, inceleme, araştırma ve soruşturma faaliyetlerinde gizlilik esasıyla çalışılıyor. Raporların gizlilik derecesine raporun son şeklinin verileceği kurul toplantısında karar veriliyor. Raporların yayımlanıp yayımlanmayacağı kurulda kararlaştırılıyor.

        Denetime tabi ilgili, ilişkili veya bağlı kurum ve kuruluşların, kurul raporları üzerine hazırlayacakları cevaplarını varsa yönetim kurullarından yoksa yetkili organlarından geçirmek kaydıyla raporu aldıkları tarihten başlayarak 45 gün içinde ilgili bakanlığa, ilgili bakanlıkların kendi görüşlerini de ekleyecekleri cevapları 15 gün içinde kurula göndermesi gerekiyor.

        Denetlemeler sırasında karşılaşılan ve ivedi tedbir alınmadığında onarımı güç sonuçlar doğuracağı anlaşılan olay, iş, işlem ve kararların vukuundan önce veya sonra oluşabilecek muhtemel zarar ve olumsuz hukuki sonuçların engellenmesi amacıyla incelenmesi ve araştırılması gereken hususların varlığı halinde, doğrudan kurul başkanının onayı ile ilgili denetim ve soruşturma gruplarınca çalışmalara başlanıyor.

        İvedi durumlarda denetim ve soruşturma gruplarınca hazırlanacak özet İvedi Durum Raporu, kurulda öncelikle görüşülerek kurul başkanınca Cumhurbaşkanına sunuluyor. Cumhurbaşkanına sunulan İvedi Durum Raporları, Cumhurbaşkanının talimatı doğrultusunda sonuçlandırılıyor.

        İvedi durum raporlarında, raporun hazırlanma gerekçesi, durumun ivediliği, olay, iş ve işlemler ve kararların doğuracağı muhtemel sonuçlar ile alınması gereken tedbirlere yer veriliyor. Cumhurbaşkanına sunulan İvedi Durum Raporları Cumhurbaşkanının talimatı doğrultusunda sonuçlandırılıyor, Cumhurbaşkanının talimatı doğrultusunda ilgililer hakkında soruşturma açılabiliyor.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ