Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Stellantis'ten Tofaş'a kritik görev! Tüm markaları temsil edecek - Otomobil Haberleri

        2021'de FCA ve PSA'nın 52 milyar dolarlık birleşmesi ile ortaya çıkan ve dünyanın en büyük dördüncü otomotiv grubu olan Stellantis'in kurulması ile, Türk otomotiv sanayisinde uzunca bir süredir beklenen değişim gerçekleşti.

        Türkiye'de bir zamanlar FCA bünyesindeki Fiat, Alfa Romeo ve Jeep markalarının satış ve satış sonrası faaliyetlerini sürdüren Tofaş, Stellantis'in PSA kanadındaki markaların da Türkiye temsilciliğini üstlendi.

        Tofaş'ı Stellantis'in Türkiye'deki tek distribütörü haline getiren bu karar ile, Peugeot, Citroen, Opel ve DS markaları da Türkiye'deki faaliyetlerini artık Tofaş bünyesinde sürdürecek.

        Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamada,

        “Stellantis Grubu ile Şirketimiz arasındaki ticari faaliyetlerin koşullarına ve Stellantis Otomotiv Pazarlama A.Ş.'nin ("Stellantis Otomotiv") paylarının devralınmasına ilişkin ana ilkelerin belirlenmesine yönelik bir Çerçeve Sözleşme imzalanmıştır” denildi.

        Açıklamada, Stellantis N.V.'nin %100 pay sahibi olduğu Stellantis Otomotiv paylarının tamamının, Stellantis Otomotiv'in Türkiye'deki tüm faaliyet ve Stellantis markalarını içerecek şekilde Tofaş tarafından devralınması, Tofaş ile Stellantis Grubu arasındaki ticari ilişkilerde bazı düzenlemeler yapılması ve Stellantis Grubu ile Koç Grubu arasındaki ortaklık ilişkilerinin değerlendirilmesi amacıyla imzalanan sözleşmenin detayları da yer aldı,

        Buna göre;

        - Tofaş tarafından Stellantis Otomotiv için gerçekleştirilecek detaylı inceleme (due diligence) sürecinin şirket için tatmin edici şekilde tamamlanmasını takiben, taraflar arasında bir Pay Devir Sözleşmesi imzalanacak.

        - Devir bedeli, SPK'nın ilişkili taraf işlemlerine ilişkin düzenlemeleri kapsamında hazırlanacak bağımsız değerleme raporunda belirlenecek değer ile tutarlı olması koşuluyla, olağan net nakit ve işletme sermayesi düzeltmelerine tabi olarak kapanışta nakden ödenmek üzere 400 milyon euro ve kapanışı takip eden ilk sekiz mali yılın her birinde Stellantis Otomotiv faaliyetlerinden elde edilen ve değerlemeye esas beklentileri yansıtan sözleşmedeki referans tutarları aşan nakit akışlarının yüzde 7,5'i oranında şarta bağlı performans ödemesi olarak belirlendi. Alımın Tofaş'ın mevcut kaynakları ile finanse edilmesi öngörülüyor.

        - Stellantis Otomotiv'in devralınması işleminin kapanış şartlarına tabi olarak, Tofaş'a, halihazırda Türkiye'de Stellantis Otomotiv tarafından yürütülen, Türkiye ile sınırlı olarak Stellantis markalı (Peugeot, Citroen, Opel ve DS Automobiles) araçların ve yedek parçalarının ithalat ve satış hakkı verilecek.

        EGEA ÜRETİMİ 2025 SONUNA KADAR UZATILDI, YENİ TİCARİ YOLDA

        Taraflarca imzalanan anlaşmaya göre, Tipo/Egea modelinin Tofaş tarafından Türkiye'de satışı ve ihracatı için üretiminin 31 Aralık 2025 tarihine kadar uzatılmasına, ayrıca 2025 yılı başından itibaren beş marka için öngörülen yeni "K0" modelin hafif ticari araç ve "Combi" versiyonlarının Türkiye'de münhasır üretim ve satış hakkının Tofaş'a verilmesine ve gerekli yatırımlara başlanmasına karar verildi.

        2023 yılı Temmuz ayı içerisinde gerçekleşmesi öngörülen yeni model hazırlıklarının başlangıcına kadar ise Türkiye'de satılmak üzere Doblo modelinin üretimine devam edilmesine ve bu doğrultuda Tipo/Egea ve Doblo modellerinin üretimine ilişkin mevcut anlaşmalarda gerekli tadillerin yapılmasına, Fiorino modelinin üretiminin 31 Aralık 2024 itibariyle sonlandırılmasına ve Stellantis Grubu ile ortak iş alanlarının geliştirilmesine yönelik çalışmalarda bulunulması üzerine anlaşmaya varıldı.

        Açıklamada, “Tofaş tarafından üretilecek tüm araçlar için Tofaş ile Stellantis Grubu arasındaki ticari esasların ana unsurları üzerinde mutabık kalınmış olup, konuya ilişkin detaylı sözleşme çalışmalarına başlanmıştır. Mevcut Ortaklık Sözleşmesinin ve mevcut üretim sözleşme tadillerinin üç ay içinde, ithalat ve dağıtım sözleşmelerinin ise kapanış tarihine kadar, "K0" modeline ilişkin sözleşmenin ise beş ay içinde imzalanması hedeflenmektedir” ifadeleri yer aldı.

        BORSA'DA ETKİSİNİ GÖSTERDİ

        Kararın açıklanmasının ardından, Tofaş'ın Borsa İstanbul'da işlem gören hisselerinde yüzde 7 artış gözlemlendi.

        Dünkü kapanışta 176.70 TL'den işlem gören Tofaş hisseleri, sabah saatlerinde yükselişe geçti.

        Tofaş hissesi, borsadaki yeni günde 194 TL'ye kadar yükseldi.

        DOBLO'YU İSPANYA'YA KAPTIRMIŞTI

        Tofaş, 2000 yılından beri ürettiği Fiat Doblo modelini, geçen yıl Stellantis'in İspanya'daki fabrikasına kaptırmıştı. Böylece, yeni Doblo Stellantis'in diğer markaları Peugeot, Opel ve Citroen'i aynı segmentteki modelleri ile platform ve teknoloji kardeşi oldu.

        REKLAM
         Bursalı Doblo İspanya'ya transfer oldu!
        Bursalı Doblo İspanya'ya transfer oldu! Haberi Görüntüle

        Stellantis'in markaları arasındaki sinerjiyi artırma planı çerçevesinde alınan bu karar ise Tofaş'ta önemli bir kapasite boşluğunu beraberinde getirdi. Öyle ki, bugüne kadar 2 milyon adetten fazla üretilen Doblo, Tofaş'ın Bursa fabrikasındaki üretimin yüzde 35'ini oluşturuyordu.

        İş tüm bu süreç, OEM'lerinden tedarikçilerine kadar tüm Türk otomotiv sanayisinin gözünün kulağının Tofaş cephesinden gelecek haberde olmasına yol açtı.

        2023'TE YATIRIMI İKİYE KATLAYACAK

        Tofaş'ın finansal sonuç raporunda, 2022'de 46 milyon euro yatırım yapan şirketin, 2023'te ise yatırım tutarını 100 milyon euroya yükseltme hedefi yer almıştı.

        Raporda, şirketin Stellantis ile yaptığı görüşmeler de aktarılarak, "Tofaş fabrikasında gelecekte üretilecek yeni ürünler ve lokal piyasada Stellantis Grubu ile yaratılabilecek işbirliği ve sinerji çalışmaları konusunda görüşme ve değerlendirme süreci devam etmektedir" açıklaması yer almıştı.

        REKLAM
         2023'te yatırımı ikiye katlayacak
        2023'te yatırımı ikiye katlayacak Haberi Görüntüle

        Bu açıklamadaki 'lokal piyasada Stellantis Grubu ile yaratılabilecek işbirliği ve sinerji çalışmaları' ifadesinin, bugün KAP'taki bildirim ile sonuçlandığı anlaşılıyor.

        Ayrıca, finansal sonuç raporundaki açıklamanın 'Tofaş fabrikasında gelecekte üretilecek yeni ürünler' kısmı ile ilgili yeni gelişmeler de, Türk otomotiv sanayisi açısından kritik önem taşıyor.

        'TÜRKİYE'NİN OTOMOTİVDEKİ REKABET GÜCÜ ARTACAK'

        Anlaşma hakkında değerlendirmelerde bulunan Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, anlaşma ile Tofaş'ın hedeflerini büyüttüğünü bildirdi.

        Çakıroğlu, "Bu stratejik yatırım, üretim hacmi, ihracat performansı ve Ar-Ge yetkinlikleri ile şirketimiz Tofaş’ı otomotiv sektöründe çok daha önemli bir noktaya taşıyor. Tofaş, bu yeni yatırım ile hedeflerini büyütüyor. Böyle zor bir süreçte gerçekleşen bu umut verici anlaşma topluluğumuzun ve ortağımızın ülkemize olan inancını da bir kez daha teyit ediyor. Ortaya çıkacak katma değer ile ülkemizin otomotivdeki rekabet gücünün artmasına hizmet etmeyi sürdüreceğiz" dedi.

        'TÜRKİYE PLANLARIMIZDA KRİTİK BİR ROL OYNUYOR'

        Türkiye'nin, Orta Doğu ve Afrika'da lider bir pazar payına ulaşmaya çalışırken, Stellantis'in uzun vadeli stratejik planında kritik bir rol oynadığını kaydeden Stellantis CEO'su Carlos Tavares ise, "Koç ile ortaklığımızı derinleştirmek sinerji yaratacak, değeri artıracak ve tüm segmentlerdeki Stellantis markaları için pazar potansiyelini büyütecek" dedi.

        Tavares, Koç Holding ve Stellantis ortak girişimi Tofaş'ın, Stellantis'in önemli üretim ve Ar-Ge merkezlerinden biri olduğunu vurgulayarak, "Türkiye'nin karşı karşıya olduğu mevcut acı verici süreçte, sürdürülebilir bir geleceği umutla ve dayanıklıkla yeniden inşa etme kapasitesini dünyaya gösteren bir ülkede liderlik rolümüzü 50 yılı aşkın geçmişimizin ötesine taşıyacağı için, bu anlaşma üzerinde çalışan ekiplere en içten teşekkürlerimi sunuyorum" ifadelerini kullandı.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ