Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İşte tahta genç yaşta çıkmış dünyanın en genç hükümdarları!
        1

        II. ŞAPUR

        Sasani İmparatorluğu’nun hükümdarı olan II. Şapur 70 yıllık hükümdarlık süresi ile tarihin en uzun tahtta kalan devlet adamlarından birisidir. Milattan sonra 309 yılında tahta çıkan II. Şapur 379 yılına kadar imparatorluğa hükmetti. Ancak II. Şapur’un tarihe neden olan tek şey uzun hükümdarlık süresi değildi.

        II. Şapur henüz doğmadan imparator olan dünya üzerindeki tek hükümdardır. Babası II. Hürmüz’ün ölümünden sonra başlayan iç karışıklığın önlenebilmesi için II. Şapur’a hamile olan annesinin karnına bir taç yerleştirildiği ileri sürülür.

        2

        I. JEAN

        15 Kasım 1316 tarihinde dünyaya gelen I. Jean doğduğu ilk gün Fransa Kralı ilan edildi. I. Jean aynı zamanda “bütün ömrünü kral olarak geçiren tek Fransız” unvanına da sahiptir. I. Jean, 19 Kasım 1316’da yani daha 5 günlükken hayatını kaybetmiştir.

        3

        XIII. ALFONSO

        XIII. Alfonso dünyaya geldiği anda krallık tahtına oturdu. 17 Mayıs 1886’da doğan İspanyol Kralı 1902 yılına kadar annesi Maria Christina’ya vekalet etti. Daha sonra tahtı tek başına yönetmeye başladı. Ancak 1931 yılında İspanya Cumhuriyeti’nin ilan edilmesiyle beraber tahttan indirildi.

        4

        I. MARY (MARY STUART)

        İskoçya Kralı V. James hayatını kaybettiğinde onun yerini alabilecek tek varisi Mary Stuart’dı. 8 Aralık 1542 yılında dünyaya gelen Mary Stuart, İskoçya Kraliçesi oldu. Taç giydiği sırada Mary Stuart yalnızca 6 günlüktü.

        5

        VI. İVAN

        VI. İvan tarihin hem en genç hem de en talihsiz hükümdarlarından birisidir. 1740 yılında Rusya İmparatoru olarak tahta çıkan İvan sadece iki aylıktı. Hükümdarlığının başlamasından sadece bir yıl sonra, kuzeni Elizabeth Petrovna tarafından tahttan indirildi ve 23 yıllık ömrünün tamamını esaret içerisinde geçirdi.

        6

        II. SOBHUZA

        22 Temmuz 1899’da dünyaya gelen II. Sobhuza, Afrika ülkesi Esvatini’nin hükümdarı olduğunda sadece dört aylıktı. 4 aylık bir bebeğin omuzlarından bu yükü almak isteyen amcası ve annesi onun yerine 1921 yılına kadar ülkeyi yönetti.

        7

        VI. HENRY

        VI. Henry, 1 Eylül 1422’de dokuz aylıkken taç giydi. Fakat İngiltere’nin yeni hükümdarının bazı zaafları bulunuyordu. Bu zaaflardan faydalanmayı bilen Fransızlar, dönemin siyasetini etkiledi. Böylece Avrupa’daki İngiliz üstünlüğü azaldı.

        8

        AİSİN – GİORO PUYİ

        Çin devletinin son imparatoru, 2 Aralık 1908’de tahta çıkan Aisin – Gioro Puyi oldu. Tahta çıktığında henüz 2 yaşında olan Puyi, 1912’de yaşanan devrim sırasında tahttan indirildi.

        9

        SİMEON SAKSKOBURGGOTSKİ

        28 Ağustos 1943’te henüz altı yaşındayken Bulgaristan Kralı olarak göreve geçti. Birkaç yıl boyunca krallığa hükmetti ancak II. Dünya Savaşı’ndan sonra ülkede monarşi kaldırıldı.

        10

        4. MURAD

        Kösem Sultan’nın oğlu olan IV. Murad tahta çıktığında 11 yaşındaydı. IV. Murad’ın henüz çocuk olması ve tecrübesizliğinden dolayı devlet yönetiminde Sadrazam Kemankeş Kara Ali Paşa kısa bir dönem çıktı ancak sorunları çözme konusunda yetersiz kaldı. IV. Murad’ın saltanatının ilk 9 yılı annesi Kösem Sultan’nın kontrolü altında geçti.

        11

        TUTANKAMON

        20. yüzyılda keşfedilen mezar odası, Tutankamon’un bilinen en Antik Mısır hükümdarlarından birisi haline getirdi. Antik Mısır’ın sıra dışı hükümdarı, tahtta çıktığında 8 yaşındaydı.

        Haberi Hazırlayan: Kübra Çorluk

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ