Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Dünyanın en gizemli insanı 'Somerton Man'! Somerton Man, adam,'Tamam Shud' olayı nedir ve kimdir?
        1

        GİZEMİ HİÇ BİR ZAMAN ÇÖZÜLEMEDİ

        Bazı insanlar Somerton Man'ın bir cinayete kurban gittiğini söylerken kimileri intihar ettiğini konuşuyordu. Avusturalya’daki bazı kesimler ise Somerton Man'ı bir Sovyet casusu olduğunu iddia ediyordu.

        2

        1948 yılının aralık ayında, Avustralya’nın güneyinde kalan Somerton Sahili’nde takım elbiseli, kravatlı ve parlak ayakkabılar giymiş bir adam bulundu.

        Sahilde hareketsiz bir şekilde duran adamın önce sarhoş olduğunu veya uyuduğunu düşünenler oldu. Ancak ertesi günde adam aynı şekilde bulundu ve kendisinin bir ceset olduğu fark edildi.

        3

        HERHANGİ BİR KİMLİK BİLGİSİ YOK

        Polisler gizemli adamın üzerinden bir sigara paketi, geçmiş tarihli bir tren bileti, kibrit kutusu ve iki adet tarak buldu. 40 – 50 yaşlarında olduğu anlaşılan adamın üzerinde herhangi bir kimlik yoktu.

        Polis gizemli adamın kimliğini tespit edebilecek herhangi bir ipucuna rastlayamadı. Kıyafetlerindeki etiketlerin bilinçli bir şekilde kesildiği düşünüldü.

        4

        RUS AJANI SANILDI

        Yetkililer adamın kimliğini tespit edebilmek için kapsamlı bir araştırma başlattı. Süreç içerisinde tren istasyonunda sahipsiz bir valiz bulundu. Yetkililer valizin Somerton Man'a ait olduğunu düşündü. Ancak valizden çıkan eşyalar gizemli adamın kimliğini tespit edebilmek için yetersiz kaldı.

        Gizemli adamdan parmak izi örnekleri alınıp farklı ülkelere gönderildi. Fakat örneklerle uyuşan bir kayda varılamadı. Kimliği tespit edilemeyen bu gizemli kişiye “Somerton Man” (adam) denmeye başladı.

        İlerleyen zamanlarda doktorlar kesin olarak ispatlayamasalar da Somerton Man'ın zehirlendiğinden şüphelendiler. Ancak başka kişi tarafından mı yoksa kendi kendine mi zehirlendiğine dair bir sonuç elde edemediler.

        5

        İddialar çoğalmaya devam etti, kimilerine göre gizemli adam bir cinayete kurban gitmişti, kimilerine göre ise doğal yollar ile hayatını kaybetmişti.

        Ölüm sebebi tam olarak hiç zaman öğrenilemedi. İddialar arasında en ilginci olanı Somerton Man'ın mesleğine dairdi. Bazı insanlar Somerton Man'ın dansçı veya balet olduğunu düşündü.

        Çünkü gizemli adamın bacakları oldukça kaslıydı. Elbette iddialar hiçbir zaman netliğe kavuşmadı ancak en kuvvetli olanı Sovyet ajanı olduğuna yönelikti.

        6

        GİZEMLİ BİR KİTAP BULUNDU

        Polisler Somerton Man'ın pantolonun gizemli bir bölmesinde bir kitap keşfetti. Ömer Hayyam’ın “Rubailer” kitabının son sayfası koparılmıştı. Koparılan parçada “Tamam Shud (bitti)” bölümü yazıyordu.

        Polis kitabın “Tamam Shud” parçasını bulmayı başardı. Parçanın arka kısmında belirsiz numaralar yazıyordu. Polisler sonunda numarayı çözdü ve Somerton Sahili’nin yakınında Jessica isimli bir kadına ulaştı.

        Kadın, gizemli adamı tanıdığını reddetti, fakat tavırları şüpheliydi. Ancak Jessica ile Somerton Man'ı ilişkilendirebilecekleri hiçbir kanıt yoktu.

        7

        SON OLARAK 2022'DE TEKRAR MEZARI AÇILDI

        Kitabın arkasında yazan numaraların gizemi çözülemedi kimileri şifreli bir mesaj olduğunu düşündü.

        1949 yılında Somerton Man'ı kimsesizler mezarlığına gömüldü. 2022 yılında Somerton Man'la ilgili yeni bir gelişme yaşandı.

        Adelaide Üniversitesi profesörü Derek Abbott ve ABD adli tıp uzmanı Colleen Fitzpatrick, Somerton Man hakkında gizemi çözmek için bilimin gücünü kullandı ve mezarı yeniden açtı.

        DNA analizleri yapıldı ve 4000 kişi arasından gizemli adamın Carl Webb isimli kişi olabileceği ileri sürüldü. Yetkililer Somerton Man'ın yüzünden yapılan alçı modelini kullandı ve saçlarını kullanarak analiz çıkardı.

        Prof Abbott'a göre Webb’in 1905 yılında dünyaya geldi ve altı kardeşi vardı. En küçük kardeş olan Webb, Doff Webb olarak bilinen Dorothy Robertson ile evlendi ve yüksek ihtimalle onu Somerton'a getiren neden karısıydı.

        Prof Abbott "Karısından ayrıldığına onun Güney Avustralya'ya taşındığına dair kanıtlarımız var. Yani muhtemelen karısının izini sürmek için gelmişti" dedi. Ancak Somerton Man'ı, Carl Webb olarak kabul etmek bile gizemli sır perdesini çözmüyor.

        Ayrıca neden Somerton Sahili’ne geldiği ve öldüğü hala bilinmiyor.

        Kaynak: BBC

        Haberi Hazırlayan: Kübra Çorluk

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ