Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Bilgi Gündem Tekirdağ bayram namazı saat kaçta kılınacak? 30 Mart 2025 Diyanet İşleri Tekirdağ Ramazan Bayramı namazı vakti
        3

        BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?

        Ramazan Bayramı Namazı için: “Niyet ettim Allah’ım senin rızan için Ramazan Bayramı namazı kılmaya, uydum hazır olan imama”

        1. Rekat

        · İmam sesli, cemaat ise gizlice Allahuekber diyerek iftitah tekbiri alır ve eller göbek hizasında bağlanır.

        · Gizlice Sübhaneke okunur.

        · Daha sonra imamla birlikte ilave (zâit) tekbirlere geçilir.

        · İmam Allahuekber dediğinde eller kulak hizasına kaldırılır ve yanlara salınır.

        · İmam 2. tekbiri alır ve eller kaldırılır, yanlara bırakılır.

        · İmamla birlikte üçüncü tekbir alınır ve bu defa eller bağlanır.

        · İmam gizlice Euzü besmele çektikten sonra açıktan Fatiha ile zammı sure veya onun yerine geçecek miktarda ayet okur. Cemaat ise eller bağlı şekilde sessizce imamı dinler.

        · İmam tekbir aldığında rükuya varılarak 3 defa “sübhâne rabbiye’l-azîm” denir. “Semiallahü limen hamideh” diyerek ruküdan kalkılır.

        · Ardından iki kez peş peşe secdeye varılır ve 3 defa “sübhâne rabbiye’l-â’lâ” denir.

        · İkinci rekate kalkılır.

        2. Rekat

        · İmam; gizlice Besmele çeker, açıktan Fatiha ile zammı sure veya onun yerine geçecek miktarda ayet okur.

        · Cemaat ise sessizce imamı dinler.

        · Rükûya gitmeden önce imamın Allahuekber demesiyle tekbir alınır ve eller kulak hizasına kaldırılıp yanlara salınır.

        · Aynı şekilde 2. tekbir alınır ve eller yanlara salınır.

        · 3. tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,

        · Son olarak, 4. tekbir alınır ancak bu sefer eller kulak hizasına kaldırılmadan rükûya gidilir.

        · Rükû ve secdenin ardından oturulur, Tahiyyat, Salli-Barik ve Rabbenâ duaları okunur. Daha sonra “Esselamu aleyküm ve rahmetullah” denilerek önce sağ tarafa sonra sol tarafa selam verilerek namaz tamamlanır.

        · Bundan sonra müezzinle beraber “Allāhüekber Allāhüekber lâ ilâhe illallāhü vallāhü ekber Allāhüekber ve lillâhi’l-hamd” diyerek 3 defa tekbir getirilir.

        · Bu tekbirlerle birlikte imam-hatip bayram hutbesi okumak üzere minbere çıkar. Hutbe bittikten sonra dua edilerek namaz tamamlanır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ