Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Tuzhurmatu'da Haşdi Şabi ve Peşmerge gece boyu çatıştı!

        Irak'ın Salahaddin kentinin Tuzhurmatu ilçesinde Peşmerge ve Türkmen Haşdi Şabi güçleri arasında çatışma çıktığı belirtildi.

        Salahaddin Vali Yardımcısı Muhammed Abdulvahid, AA muhabirine yaptığı açıklamada Peşmerge ve Haşdi Şabi güçleri arasında silahlı çatışmanın Tuzhurmatu ilçe merkezinde başladığını ifade etti.

        Abdulvahid, Dedegarib Camisi yakınına yerleştirilen bombanın polis güçleri tarafından etkisiz hale getirilmesi sırasında kimliği belirsiz kişilerce ateş açıldığını kaydetti.

        Polislere ateş açanların olay yerinden uzaklaşmasından sonra, ilçe merkezinde tansiyonun yükseldildiğini belirten Abdulvahid, Haşdi Şabi güçlerinin Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) parti merkezine ateş açtığını iddia etti.

        REKLAM

        Tuzhurmatu'daki çatışmaların gece boyu sürdüğü belirtildi. 200 bin nüfuslu ilçe, Kerkük'e 70 kilometre uzaklıkta bulunuyor ve Kerkük'e düzenlenecek bir askeri operasyonda stratejik olarak önemli bir rol oynaması bekleniyor.

        Sabaha kadar süren çatışmalarda Türkmen Haşdi Şabi askerlerinden iki, peşmerge güçlerinden de üç kişinin yaralandı.

        'PKK İLE PEŞMERGE BİRLİKTE HAREKET EDİYOR' İDDİASI

        Yaklaşık 200 bin kişinin yaşadığı Kerkük'e 70 km uzaklıktaki Türkmen kasabasıTuzhurmatu'da meydana gelen çatışmalar ile ilgili Irak Parlamentosu Yüksek İnsan Hakları Türkmen Üyesi Dr.Ali Ekrem Bağdat hükümetine çağrıda bulundu.

        Dr.Ali Ekrem, DHA'ya yaptığı açıklamadaTuzhurmatu'daki dün gece meydana gelen çatışmaları Yüksek İnsan Hakları Komisyonu üyesi olarak çok yakından takip ettiklerini söyleyerek, "PKK'lıların Tuzhurmatı çatışmalarında peşmergeler ile birlikte hareket ettikleri ve çatışmalarda yoğun şekilde yer aldıklarını tespit ettik. Çatışmalarda gece 23 sularında çatışmalar başladı. Peşmergeler, PKKlılar ile birlikte Türkmen yerleşim merkezinde bulunan Dedegaip türbesine saldırdılar. Havan topları ile saldırılarını gece boyunca sürdürdüler. Türkmenler de bunun üzerine sert şekilde cevap verdi. Bağdat Merkezi Hükmetine çağrı yapıyorum, bir an önceTuzhurmatu'nun güvenliğinin sağlanarak çatışmaların durdurulmasını istiyoruz. Sürekli dile getirdiğimiz bir konu vardı. Türkmen bölgeleri başta olmak üzere Musul, Kerkük, Tuzhurmatı'daki bazı tartışmalı bölgelerin Merkezi hükümet tarafından tamamen kontrol altına alınması gerekiyor. Çatışmalarda daha fazla insanın hayatını kaybetmemesi için Başbakan Haydar İbadi'yi de göreve çağırıyoruz." dedi.

        2003 yılından bu güne kadarTuzhurmatu'da binlerce Türkmenin şehit olduğu ve yaralandığına dikkat çeken Ali Ekrem "Türkmenler olarak büyük zarar gördük. Yüzlerce evler yıkıldı, Türkmen kadınlar dul kaldı, çocukları yetim kaldı, bunların hepsinin nedeni bu bölgelerde Merkezi hükümetin yeterli güvenliği sağlayamamış olmasıdır. Ve tek taraflı olarak bölgede bazı önemli yerlerin kontrol altına alınmış olması da büyük faciaları doğurdu. Şu ana kadar hala merkezi hükümetin tam anlamı ile anayasamıza göre üzerine düşeni yapmamış olmasını da Türkmenler olarak şaşkınlığımızı gizleyemiyoruz."dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ