Trabzon'un Tonya ilçesine bağlı Kaleönü köyünde yaşayan bir grup köylü kadın "Karadeniz Kadiniyuk Haklarumuzun Peşindeyuk…" konulu bir belgesel film çekti. Belgesel ekibinin kameramanı, yönetmeni ve sesçisi de köylü kadınlardan oluştu.
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) AB Bilgi Merkezi tarafından bu sene 3'cüsü gerçekleştirilen 'AB-Türkiye Karadeniz Kadın Belgesel Film Festivali' için biraya gelen köylü kadınlar, bir ilke imza attı. Etkinlik kapsamında oluşturulan Belgesel Film Atölyesi'ne katılan Tonya'ya bağlı Kaleiçi Köyü'nde yaşayan kadınlar kendi hayatlarını filme aldı. Filmin yönetmenliğini köylü kadınlardan 71 yaşındaki Hanife Baykan, sesçiliğini 72 yaşındaki Sebahat Şanlı ve kameramanlığını da 45 yaşındaki Ayşe Uzun Yağız isimli köylü kadın yaptı.
Köylü kadınlara belgesel tekniklerini belgesel yönetmeni Deniz Yeşil öğretirken, verilen eğitim sonrası Tonya'nın Kaleönü köyü ve Tonya ilçe merkezindeki 2 gün süren çekimlerin tamamını köylü kadınlar gerçekleştirdi.
İSYAN EDİP KÖY KAHVESİNİ BASTILAR
Yönetmen Deniz Yeşil'in eğitmenliğinde gerçekleştirilen Belgesel Film Atölyesi aracılığıyla kendi yaşamlarını filme çeken Tonyalı neneler, erkeklerin kendilerine yardımcı olmayıp kahvehanelerde vakit geçirmelerine isyan ederek ilçe merkezindeki bir kahveyi bastılar. İkincisi çekilen belgesel filmin 71 yaşındaki yönetmeni Hanife Baykan öncülüğünde kahvehaneyi basan belgeselci kadınlar kahvehanede oyun oynayan erkeklere tepki göstererek; " Eşleriniz, kızlarınız, kardeşleriniz tarlada ahırda evde çalışırken siz burada oyun oynamaya utanmıyor musunuz" dedi. Kahvehanede oyun oynayan erkekler baskını şaşkınlıkla karşılayarak film çekimi yapan kadınlara; "Hala sen git işine bak" derken bazıları da "işimiz yok başka ne yapalım ki" şeklinde karşılık verdiler.
Filmin 72 yaşındaki sesçisi Sebahat Şanlı gecen yıl biraz zorlandıklarını ancak bu yıl daha iyi bir film çektiklerini söyleyerek, "Elimdeki mikrofonla film çekiyorum. Geçen yıldan daha rahat oldu bu filmin çekimleri. Bu yıl kahveyi basarak erkeklere; 'Niye burada oturuyorsunuz neden hanımlara yardımcı olmuyorsunuz bu kahvede ne işiniz var' dedik. Onlara aslında bir dayak vurmamız lazımdı. 3'üncü Film'i çekersek Tonya'yı da anlatmak isteriz çünkü bu ilçe yoksul, ineklerimiz para etmiyor" dedi. Son olarak Şanlı izleyicilerine seslenerek, "Bizim filmlerimizi izleyin, yeni filmlerimize devam edeceğiz. Bu gidişle Oscar'ı da alırız" diye konuştu.