Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Dünyanın en ilginç mesleklerinden biri olan seksör, seksör Okan Kavlak Ht Pazar'a konuştu

        NAZENİN TOKUŞOĞLU/HT PAZAR

        Onu ilk gördüğümde bende uyandırdığı his; “Tam bir fırlama”... Yapmadığı iş kalmamış. Çok akıllı. Çok mantıklı. Daha 29 yaşında ama dünyanın en ilginç mesleklerinden birini yaparak dünyanın parasını kazanıyor. Dünya demişken; Korelilerin parsellediği piyasada o kadar açık var ki İngiltere Okan’ın peşinde ama o “Ülkem de ülkem” diyor. Evet yaptığı iş seksörlük... Yani cinsiyet ayrımcılığı. Çok zor bir iş... “Cik cik cik” sesleri eşliğinde binlerce civcivin makatına bakarak cinsiyetini tespit ediyor, birkaç saatini ayırdığı şirkete milyonlar kazandırıyor. Hayatından memnun, tek derdi bir gün kız istemeye gittiğinde kızın babasına işini nasıl anlatacağı... Onunla fabrikada birkaç saat geçirdim ve İstanbul’a döndüm, üzerinden iki gün geçti ve hâlâ kulaklarım çınlıyor.

        Seni tanıyalım biraz...

        Ankara Kalecik’te doğdum. Bankacılık okudum ama sözleşmeli öğretmenlik yaptım. Seksörlük mesleğiyle ilgili en ufak bir fikrim yoktu ta ki Kalecik’te bu işi yapan büyük bir firma belediye aracılığıyla “Yetiştirilmek üzere seksör adayı arıyoruz” ilanı verene kadar.

        Sonra?

        Müdürle görüşmeye gittik. Seksörlük işini Koreliler yapıyormuş. Onların tekelindeymiş. Adamlar son model arabalarla geliyorlar, artist gibi... Yaptıkları işi duyunca, x-ray cihazı var önlerinde, o zaten civcivin içinde ne varsa gösteriyor, “Sen sağa, sen sola” diye ayırıyor, adam parasını alıp çıkıyor sanıyordum. “Vay be” dedim... Neyse müdür “Sabırlı mısındır, güçlü biri misin, bakayım tırnak yapına” gibi sorular soruyor...

        “N’oluyor ya” dedin...

        Aynen. Köyde büyüdüm. 15 yaşında bir çıktım köyden, garsonluk, otobüs şöförlüğü, pazarcılık alayını yaptım. En son sözleşmeli öğretmenken 1600 lira maaş alıyordum. Yarısını teklif ettiler. Tabii bu rakam eğitim aşaması için geçerli, sonraki paraları bilmiyorum. Bir de “Ne iş yapıyorsun” diyecekler “Seksör dedim mi tamam, bittim” diye geçirdim içimden.

        Çok da atlamadın yani...

        Aynen... Şirkette iki yıl eğitim aldık. Her sabah bir sandalyeye oturuyorsun, önünde binlerce civciv... Şimdi size sevimli geliyor ama iş olunca öyle değil. Mola yok, yemek ye geri otur. İstemeden zarar verdiğim civcivler yüzünden psikolojim bozuldu. Bırakan, pes eden çok oldu eğitim sırasında. 60 kişi başvurduk, sonunda 4 kişi kaldık. Koreliler keşfetmiş bu işi. Kimseye de öğretmemişler. Buraya gelen adamlardan biri insafa gelmiş bir Türk’e öğretmiş. O da bize... Her birinin şirkete masrafı 30-40 bin. Ne gerek var, üçte birini bir Türk’e vermek varken...

        Yatırım oldun bir anlamda...

        Evet. Hollanda’da da kanat seksing eğitimi aldık. Cepte bulunsun diye, master gibi düşünün. Türkiye’de makattan cinsiyet anlama eğitimi aldım. Yüzde 2 hata payı hakkım var, bazen onu bile yapmıyorum. O da cinsiyeti doğru gördüğüm halde yanlışlıkla öbür cinsin sepetine atmaktan oluyor. O kadar hassas bir iş ki babanız fabrikanın sahibi olsa sizi seksör yapmaz beceriksizseniz.

        Dünyada durum ne?

        Çok açık var. İngiltere deli gibi seksör arıyor. Bizim ülkede 12 bin çok iyi para, orada değil ki... Bana da geldi teklif, hem de Türkiye’de kazandığımın iki katını verdiler ama ben ailem yanımda olmadan yaşayamam.

        "Seksörüm” deyince, “A ne ayıp” der gibi ağzını kapatan oluyor mu?

        Annem başta... “Oğlun ne iş yapıyor” diye soruyorlar, “Yapıyor işte bir şeyler tavuk çiftliğinde” diyor, halbuki defalarca anlattım. İlerde bir kız seveceğim, babası karşımda “Ne işle meşgulsün oğlum” diyecek ayıkla pirincin taşını...

        "KENDİMİ İŞ-KUR GİBİ HİSSETMEYE BAŞLADIM"

        Kaç seksör var Türkiye’de?

        20 civarı. Hepsi birbirini tanır, ismen bilir. Mesela İzmir’de var bir seksör ama çok yaşlandı, yakında bırakacak. O da iki Ankaralının, Mustafa’yla Okan’ın Balıkesir’den ayrılıp Ankara’ya iç piyasaya geldiğini bilir.

        Seksör olmak isteyenler ne yapacak?

        Aman beni aramasınlar... Çevrem yeterince bunalttı, kendimi İş-Kur gibi hissetmeye başladım. Araştırıp bulsunlar, tavukçuluk işinde birçok önemli markalar var.

        Kazandığınız para nasıl hesaplanıyor?

        Türkiye’de aylık sabit 4-5 bin geliri var bu işin. Ben ve arkadaşım Mustafa, tüm ırklara hâkim olduğumuz için daha değerliyiz. Bir yere bağlı olmadan da güzel paralar kazanabiliyoruz. 10 bin hayvanın cinsiyetini tespit ettiğimizde kazancımız 1250 lira oluyor ortalama. Saatte bin tespit yapabiliyorum. Oradan hesaplayın. Ben serbest çalışarak en az 12 bin kazanıyordum ama memleketimi özledim ve döndüm. Haftada iki gün çalışıyorum şu an, tek bir şirkette, 10 bin lira kazanıyorum. Diğer günlerde de işin ticaretine gireceğim.

        "PİYASADA SATILAN TAVUKLAR GENELDE HOROZ"

        Kadın yok mu bu işte?

        Dünyanın en iyi seksörünün Koreli bir kadın olduğu söylenir. Türkiye’de yok. Tabii şu yüzden, ben mesela bu işe başladım, benden sonra Mustafa başladı. Kadının da kocası yapıyordur bu işi...

        Ama boynuz kulağa geçmiş...

        Tabii canım, kadın eli değsin yeter... Ama bence kadının rağbet görmeme nedeni, bir hamile kalıyor 6 ay yok. Şirket onu mu bekleyecek? Yerine bakacak biri de yok... Bir seksörün eğitim boyunca şirkete maliyeti 1 milyon lira.

        Neeee...

        Çok zor bir iş. Annen ölse, ağlaya ağlaya yapmak zorundasın. Her şey birbirine kilit. Ben bir gün işe gitmeyeyim şirket milyonlarca lira zarara girer. Bir firma ayakta duruyorsa bunda en büyük pay seksörün. Ben bu işi yapmayım mesela, civcivler çıkacak yumurtadan ve 45 gün bekleyecek. Onlara yem vereceksin, başında bekleyeceksin.

        Genelde tavuk mu fazla olur horoz mu?

        Yüzde 50’ye 50 çıkar, 48’e 52’yi geçmez oran. Horoz değersiz demiyorum ama asla yanlış anlaşılmasın. Sadece bir sonraki aşamaya geçmek için zaman kaybetmeyi önlemekten bahsediyorum. Yoksa piyasada markette satılan tavuklar, genelde horozdur. Genel adı tavuk.

        "BU HOROZDUR, BU TAVUKTUR DERİM AMA YEMEM"

        Döllü yumurta meselesine de açıklık getirelim. Daha makbulmüş ama nereden bulacağız?

        Tavuk horoz olmadan da yumurtlayabilir, o genelde yediğimiz yumurta. Civciv çıkan yumurta için horoz olması lazım ama marketlerden aldığımız bunlar değil. Uzmanlar “Döllü yumurta yiyin” der de bulmak zor. O yüzden köy yumurtaları makbul. Yoksa inek dışkısı yiyor onlar da, çiftliktekiler daha iyi besleniyor. İlla döllü yumurta yemek istiyorsanız ya köylere gideceksiniz ya da pazarda köy ürünleri satan yerlerden alışveriş edeceksiniz.

        Gezen tavukları seviyoruz değil mi hocam? Çift sarılı yumurta da onlardan geliyor...

        Aynen, özgür ruhlu, rahat... Stres çok önemli onlar için. Koyun mutlu ve huzurluysa ikiz yavrular. Fabrika ortamında çift sarılı yumurta olmaz. Çift sarılı çıktıysa yumurtanız, doğru yoldasınız...

        Başka?

        Kabuğu sert olan makbul. Bir de büyük seçerler ya, küçük hep daha tazedir, genç ve sağlıklı sürü yumurtlar. Sarı rengin bir önemi yok. En sağlıklısı yanında bekle, yumurtlayınca al altından, pişir ye...

        Siz öyle mi yapıyorsunuz?

        Ben pek sevmem yumurta.

        Haydaaaaaa...

        Bu horozdur, bu tavuktur derim ama yemem.

        "İLK YILLARIMDA UYUYAMADIM"

        İşin başka inceliklerine de hâkim misiniz?

        Tabii... Civcivin tam kıvamında çıkması çok önemli. Zamanı gelmediyse bakmayız. Yani cinsiyetini değil ölüp ölmeyeceğini de tahmin edebiliriz. “Iskarta” deriz onlara. Sakat kalıp kalmayacağını da biliriz...

        Sakat derken...

        Kardeş ırklar çiftleştiği zaman büyük oranda sakat doğar, dört ayaklı, gagası gözünün üstünde, iki başlı...

        Amanın... Peki nasıl oluyor bu?

        Kümese yandan tavuk atlıyor bir tane, gözden kaçıyor. Yapacak bir şey yok.

        Rüyanıza girdi mi iki kafalı?

        İlk yıllarda hiç uyuyamadım ki rüya göreyim. Cik cik sesi sürekli kulaklarımda... Koreliler işi daha rahat yapabilmek için deli gibi sallanır mesela. Vallahi zor iş. Seksöre kimse karışmaz, amuda kalkarak çalış CEO “Kolay gelsin” der, geçer. Karışılmayan tek adamdır seksör.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ