Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Fabrikaya 3 bin eşyalık ‘Su Müzesi’ kurdular

        İkitelli’de armatür ve vana üreten bir fabrikada kurulan ve Bizans ile Osmanlı dönemlerine ait eserlerin de bulunduğu müzede suyla ilgili 3 bin eşya sergileniyor.

        Müzenin bulunduğu fabrikanın Yönetim Kurulu Başkanı Recep Ali Topçu, “Koleksiyonumuz sadece suya odaklandı ve su kullanım bilinci ile geçmişten günümüze Anadolu’da yaşayan tüm güzel insanların yaşamlarının dokunduğu eserlerin bugüne gelmesiyle böyle bir koleksiyon oluştu” dedi. Topçu, antika eser merakı sayesinde şu anki müzeyi oluşturduklarını belirterek, “Koleksiyonumuzda ‘Adell Su Kültürü, Su Medeniyeti Koleksiyonu’ adı altında etkinlikleri, kitapları, yayınları, su kullanım bilinci ve geçmişten günümüze Anadolu’da yaşayan tüm güzel insanların yaşamlarının değdiği eserleri bir araya getirdik” dedi.

        BIZANS’TAN OSMANLI’YA...

        Müzede 3 binin üzerinde eser bulunduğunu anlatan Topçu, özel olarak seçilip, uzmanlar tarafından kontrol edilen eserlerin Kültür ve Turizm Bakanlığı onaylı olduğunu belirtti. Müzede, Bizans ve Osmanlı dönemlerinden kalan şifa tasları, Çanakkale ve Kütahya işi seramik eserler, zemzem suyu saklama testileri, güğümler, maşrapalar, su mataraları, hamam malzemeleri, mermer su küpleri, su testileri, ibrikler, kazanlar, musluk başları, su ile ilgili fermanlar, çeşme kitabeleri, minyatürler ve yağlı boya tablolar yer alıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ