Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Gripten korunmanın 10 yolu

        NeşeŞENOL / HABERTÜRK CUMARTESİ

        Her kış kapımızı çalmasın diye uğraşsak da gripten bazen toplu halde etkileniyoruz. Zaten bu sene de birçok insanı güçsüz bıraktı. Bizim de bir gripten korunma yazısı yazmamız şart oldu. Toplu ulaşımda, iş ortamında gribin kişiden kişiye geçebildiğini zaten biliyoruz, bu nedenle hijyenimize dikkat etmemiz şart. Peki başka?

        MASKE TAKIN

        Toplu taşıma araçlarında enfeksiyondan korunmak için maske takın. Ağzınızı ve burnunuzu kapatan maskelerle enfeksiyonların yüzde 95’inden korunmak mümkün.

        SAUNAYA GİRİN

        Almanya’da yapılan çalışmalarda haftada 2 kez saunaya giren kişilerin, salgınlardan daha az etkilendiği görüldü. Yüksek ısıda kan hücreleri arttığı için hastalıklara neden olan virüs, mikrop ve zararlı maddeleri vücuttan atıyor. Saunalarda kullanılan koku, sinir sistemi üzerinde etkili. Çam kokusu, limon veya mentol gibi çeşitleri bulunan sauna parfümleri, gribin atlatılmasında etkili. Sıcak hava, mentol ve çam kokusu, burun ve boğazdaki tıkanıklıkları açmaya yarıyor.

        EGZERSİZ YAPIN

        Dış etkenlere karşı daha güçlü olmak psikolojik olarak bağışıklık sistemini de güçlendirir. Rahatlama, vücudun virüslere karşı hareket mekanizmasını etkiler ve kan akışını hızlandırır. Egzersiz yapmaya özen gösterin. Egzersiz kalbin kan pompalamasını hızlandırır. Daha hızlı ve düzenli nefes alırsınız. Bu da, akciğerlere oksijenin hızlı taşınmasını sağlar. Dolayısıyla vücut ısısı artar ve terleme yapar. Sıcak hava, hücrelerde bulunan virüsleri öldürür.

        SİGARA İÇMEYİN

        Burunda, hem burnu hem de akciğerleri temizleyen tüyler ve sıvılar bulunur. Bu tüyler saniyede 10 kez hareket eder. Sigara dumanı bu yapışkan sıvıyı kurutur, hareket eden tüylerde felce yol açar. Bu da virüslerin temizlenmesini engeller, bu yüzden solunum yolları virüslere daha fazla maruz kalır. Bilimsel çalışmalar da zaten, sigara kullananların daha ağır ve sık soğuk algınlığına, gribe yakalandıklarını gösteriyor. Sigara dumanına maruz kalmak bile bağışıklık sistemine zarar veriyor.

        ODANIN ISISINI VE NEMİNİ AYARLAYIN

        Odanızın aşırı sıcak olmamasına özen gösterin. Havası kuru ise, bir buhar kaynağı yaratın. Bunun için yarım litre suyu kaynatın, sonra da başınıza havlu örterek buharını 5-10 dakika soluyun. Ardından bu suya 7-8 damla mentol damlatın. Sonra, suyu kaloriferin üzerine koyun ve odayı nemlendirin.

        BOĞAZ GARGARASI YAPIN

        Amerika’da önleyici tıp üzerine araştırmalar 60 gün boyunca, günde 3 kere gargara yapmanın bakteri ve virüsleri azaltıp kişiyi enfeksiyonlara karşı koruduğunu gösteriyor. Gargara, boğazı rahatlatır. Kaynatılmış ve ılıtılmış 1 çay bardağı suyun içine 1 çay kaşığı tuzu koyup eritin. Yaklaşık iki dakika boğaza gargara yaparak, tükürün. Her seferinde yeniden hazırlayın ve asla yutmayın.

        ELLERİNİZİ YIKAYIN

        Soğuk algınlığı ve grip virüslerinin büyük kısmı direkt temasla bulaşır. İnsanlar, hapşırdıktan sonra telefona, bardağa, kaleme dokunur, o nesneye dokunan başka kişiler de virüslere açık hale gelir. Bu yüzden ellerinizi sıkça yıkayın. Lavaboya gidemiyorsanız, yanınızda ıslak mendil, kolonya ve antibakteriyel jel bulunsun. Bir uyarımız daha var: Hapşırırken ağzınızı elinizle kapatmayın, bunun yerine kâğıt mendil kullanın.

        TUZLU SUYLA BURUN TEMİZLİĞİ

        Burnunuza tuzlu su çekip yıkarsanız, tıkanıklık hafifler, bakteriler etkisiz hale gelir. Bunun için çeyrek çay kaşığı tuz ve karbonatı, çeyrek litre ılık suya karıştırın, huni veya benzeri bir alet yardımıyla burnunuza çekin. Sağ tarafa uygularken sol tarafı kapatın, karışımın burnunuzun içinden geçerek akmasını bekleyin. Bu işlemi her burun deliği için dört beş kez tekrarlayın.

        YETERLİ UYUYUN

        Uykuda hücreler yenilenir, melatonin hormonu salgılanır. Günlük 7 saat uyumak organizmanın savunma sistemini güçlendirir. Stres ve aşırı yorgunluk bağışıklık sistemini zayıflatır. Stresi azaltacak meditasyon, gevşeme egzersizleri ve istirahat yararlıdır. Akşamları erken yatmaya özen gösterin.

        SIVI TÜKETİN

        Su içmek, virüsleri ve mikropları vücudunuzdan atmanızı sağlar. Enfeksiyonu atmak içinse bol su için. Vücut hastalık süresince sıvı kaybeder ve bu da kramplara neden olur. Sıvı alımı kasları rahatlatır. Günde 10 bardaktan fazla su içmek, zencefil, limon, tarçın, ekinezya, ıhlamur gibi çayları ve kefir gibi içecekleri tüketmek iyidir. Süt ve sütlü içecekler vücut salgılarını koyulaştıracağı için gripseniz içmeyin. Ama korunmak için, bol tarçınlı sahlep ve boza tüketmek etkili olabilir.

        NE YEMELİ?

        ■ Günde 50-60 gram kırmızı et tüketin.

        ■ Günde en az 10 bardak su tüketin.

        ■ Haftada 2-3 kez balık tüketin.

        BU YİYECEKLERİ EKSİK ETMEYİN

        ■ Elma: Günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 25’ini karşılar.

        ■ Sarmısak: İçerdiği sülfür gribe yakalanma riskini 2.5 kat azaltır, virüsü öldürür.

        ■ Kırmızı biber: Portakaldan iki kat fazla C vitamini içerir, gribin etkisini yüzde 80 azaltır.

        ■ Kırmızı et: Bağışıklık sistemini harekete geçirir.

        ■ Badem: E vitamini için her gün ara öğün olarak 24 badem yiyin.

        ■ Ceviz: Antioksidan selenyum soğuk algınlığı ve gribe karşı korur. Cevizdeki selenyum oranı diğer tüm gıdalardan 10 kat fazladır.

        ■ Yoğurt: Yoğurttaki bakteriler bağışıklık sistemini güçlendirir. Her gün 1 kâse yoğurt gribe karşı yüzde 25 korur.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ