Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Zafer Kozanoğlu, yeni çalışmalarını Habertürk'e anlattı

        Dilek BİRGEN/ HT Pazar

        Cemiyet hayatının ünlü kadınları, onun dernek organizasyonlarında boy gösterebilmek için can atıyor. Epsos7 Derneği Başkanı ve Türkiye Alzheimer Derneği üyesi Zafer Kozanoğlu, son olarak UNICEF tarafından yardım meleği seçildi. Kozanoğlu ile yeni çalışmalarını konuşmak için buluştuk.

        Sosyal sorumluluk projelerinin öncü ismi Zafer Kozanoğlu, nefes alacak zaman bulamıyor. Bir ayağı Epsos7’de diğer ayağı Türkiye Alzheimer Derneği’nde. Eee, tecrübesi sağ olsun, faaliyetten faaliyete koşuyor, toplum yararına elinden ne gelirse yapıyor.

        Öncesinde insanlara karşılıksız yardım etmeyi amaç edinen Uluslararası Lions’ta çeşitli başkanlıklar ve İngiliz sosyal sorumluluk topluluğu Inner Wheel’de bölge başkanlıklığı yaptı. Çalışmaları dikkat çekince UNICEF Zafer Kozanoğlu’nu yardım meleği seçti. İş böyle olunca biz de kapısını çaldık...

        İlk çalıştığınız dernek hangisiydi?

        Lions Derneği. İlk işim Beyoğlu Terzilik Meslek Lisesi’nin tanıtımıydı. Atatürk tarafından kurulmuş, terzi yetiştiriyor ama kimse bilmiyordu. Yıldırım Mayruk defile yapmayı kabul etti. Sonra her şey yolunda gitti.

        Şu an hangi derneklerde faalsiniz?

        Alzheimer Derneği ve Epos7’deyim. Bu yıl UNICEF Milli Komitesi’nin yardım meleği seçildim.

        Bu derneklerdeki göreviniz nedir?

        Epos7’nin başkanıyım, Arzu Sabancı da başkan yardımcısı. Arzu’yla birikimlerimizi hayata geçirebildik. Tarihimizle, kültürümüzle uğraşırken hem kendimiz de yeni bilgiler öğreniyoruz. İngiltere’de Türk eserleri sergileyeceğiz.

        Projelerinizden bahseder misiniz?

        Şu an üzerinde çalıştığımız iki büyük proje var; Stratonkia Antik Kenti tanıtımı ve bazı ihtiyaçlarının karşılanması. Diğer proje Arkeoloji Müzesi ile çocuklara yönelik bir çalışma. Bir de tarihi çeşme restorasyonu var. Geçen sene Silifke’de yaptık çok başarılı oldu, şu an İstanbul hazırlığını yapıyoruz.

        Suriyeli çocuklara yönelik projeleriniz var mı?

        Evet planlıyoruz. UNICEF olarak ilköğretmen açıklarını kapatmak ve Suriyeli çocuklara destek olmak istiyoruz. Bu yıl da birçok davet ve organizasyon düzenleyeceğiz.

        Alzheimer Derneği’ndeki çalışmalarınız neler?

        “Hasta yakınlarının sorunları nedir, neler yapılmalı, yurtdışında neler yapılıyor, yenilikler nedir, insanımıza nasıl uygulanır?” gibi sorulara yanıt arıyoruz. Bir de ikinci derece Alzheimer hastaları için ücretsiz gündüz bakımevimiz var. Bu hastalığın tanıtımında toplumda önemli bir rol üstlendim ve başarılı olduğuma inanıyorum.

        Masraflarını nasıl karşılıyorsunuz?

        Dernek karşılıyor. Gelir getirici aktiviteler düzenliyoruz; her hafta çay saatleri oluyor. Bu çay saati etkinliğinde hasta yakınları kendi sorunlarını uzmanlarla paylaşıyor. Her sene Alzheimer Kongresi düzenliyoruz. Tüm Türkiye’den Alzheimer konusunda çalışan, iyi doktorlar katılıyor ve hastalıkla ilgili son gelişmeler paylaşılıyor. Dernek gelirlerinin bir kısmı bu kongrelerden geliyor.

        ‘EN BÜYÜK TUTKUM KÜÇÜK AİLEM’

        Türkiye’de UNICEF’in çalışmalarından bahseder misiniz?

        Halk sadece çocuklar için çalışan, uluslararası bir kurum olarak biliyor. UNICEF Türkiye’nin yaptığı çalışmaları geniş bir kitleye duyurmak istiyoruz.

        Kızınız Burcu size yardım ediyor mu?

        Londra’da yaşıyor, bana oradaki dernek çalışmalarıyla ilgili bilgi veriyor. İngiltere’de Türk eserlerini sergilemeyi düşündüğümüz bir projemiz var.

        En büyük tutkunuz nedir?

        Benim en büyük tutkum küçük ailem. Eşim, çocuklarım ve torunlarım. Onlarla olmak benim için en büyük mutluluk.

        Seyahati seviyorsunuz, favori rotalarınız nereler?

        Londra, Roma, Paris. Her ay Londra’ya gidiyorum. Eşimin işi dolayısıyla çok seyahat ettim. Avrupa’nın birçok kentinde çok özel ağırlandık.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ