Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar En iyi 10 çocuk kitabı uyarlaması

        Mehmet AÇAR / HABERTÜRK PAZAR

        1- Hugo 2011

        Yönetmen: Martin Scorsese

        Brian Selznick’in “The Invention of Hugo Cabret” (2007) adlı kitabı, 1930’lu yıllarda Paris tren garında yaşayan yetim çocuk Hugo’nun öyküsünü anlatır. Hugo, garda oyuncak satan yaşlı bir adamla tanışır. Oyuncakçı, sinema sanatının öncülerinden Georges Melies’tir. Küçük Hugo, “sihirbaz” Melies’te aradığı baba figürünü bulurken usta yönetmen Scorsese de ilk 3D filminde sinema sanatının sihirli ruhuna görkemli ve duygusal bir güzelleme yapıyor.

        2- Harry Potter ve Ölüm Yadigârları: Bölüm 1 2010 (Harry Potter and Deathly Hallows: Part 1)

        Yönetmen: David Yates.

        Serinin en karanlık ve en iyi filmi... Öykü, büyücüler dünyasının kötülüğe teslim olduğu karanlık bir dönemde geçiyor. Voldemort, büyücüler dünyasında ırkçı ve faşist bir lider olarak yükselirken Harry, Hermione ve Ron, daha önce hiç görmediğimiz kadar çaresizler. Üstelik akıl veren bir büyük de yok yanlarında. Büyücüler dünyasından önce kendilerini kurtarmaları ve bunun için de gerçekten büyüyüp olgunlaşmaları gerekiyor.

        3- Shrek 2001

        Yönetmen: Andrew Adamson, Vicky Jenson.

        William Steig’in 1990’da yayımlanan resimli kitabı, canavar görünümlü bir devin dünyayı dolaşmasını ve bir prensesi kurtarmasını anlatıyordu. Film ise hikâyeyi çirkin ve farklı diye ötekileştirdiğimiz yeşil devin cephesinden anlatarak çocukların kafasındaki önyargıları altüst etmeyi başardı. Kendisi gibi olmak isteyen bir devin ana karakter olduğu film, gişede büyük başarıya ulaşırken eleştirmenleri de mest etti.

        4- Oz Büyücüsü 1939 (The Wizard of Oz)

        Yönetmen: Victor Fleming, George Cukor

        L. Frank Baum’un 1900 tarihli “The Wonderful Wizard of Oz” adlı romanından uyarlanan film, kendini aniden yabancı bir diyarda bulunan Dorothy’nin serüvenlerini anlatıyor. Aslında her şey bir çocuğun ebeveynlerinin koruyucu kanatlarından uzakta kendi başının çaresine bakmasıyla ilgili... Dorothy, hiç tanımadığı bir dünyada yeni arkadaşlar edinerek ve sorunlara çözümler üreterek evine dönmeye çalışırken kendi ayaklarının üstünde durmayı öğreniyor.

        5- Gökten İnen Melek 1964 (Mary Poppins)

        Yönetmen: Robert Stevenson

        P. L. Travers’in Mary Poppins serisinden sinemaya adapte edilen “Gökten İnen Melek”, eğlenceli ve klasik bir Disney müzikali. Acil bir dadıya ihtiyaç duyan Banks ailesinin yardımına, şemsiyesiyle gökten inen Mary Poppins yetişir. Mary sihirli güçlere sahip özel bir dadıdır... Bu filmden sonra, romanın sinema haklarını nasıl alındığının hikâyesini anlatan “Saving Mr. Banks”i (2013) de mutlaka seyredin. Filmden aldığınız tat ikiye katlanırken filmin hikâyesinin ardındaki sırları da keşfedeceksiniz.

        6- Ejderhanı Nasıl Eğitirsin 2010 (How to Train Your Dragon)

        Yönetmen: Dean DeBlois, Chris Sanders.

        Cressida Cowell’in 12 kitaplık serisinden sinemaya uyarlanan film, ejderhalarla savaşan bir Viking adasında geçiyor. Kral babasına ve diğer Viking savaşçılarına benzemeyen çelimsiz Hiccup, avladığı ilk ejderhaya kıyamıyor ve onu gizlice yaşatmaya karar veriyor. Gerçek gücün ve bilgeliğin, “düşmanı”nı anlamaktan geçtiğini vurgulayarak barışın sırrını ifşa eden harika bir film... Üstelik çok eğlenceli ve sürükleyici.

        7- Aşırıcılar 2010 (Kari-gurashi no Arietti)

        Yönetmen: Hiromasa Yonebayashi

        Mary Norton’un “The Borrowers” adlı romanı 1997’de Hollywood tarafından uyarlanmış ama başarılı olamamıştı. Japonlar aynı romandan Hayao Miyazaki’nin yaptığı daha serbest bir uyarlamayla daha etkili bir sonuca ulaşmayı başardı. Evlerde insanlara görünmeden yaşayan minik insanlardan biri olan genç aşırıcı Shida, Kamiki adlı bir çocuğa görünür ve onunla arkadaş olur... Film, bir dostluk öyküsünü keyifle seyredilen harika bir serüvenle birleştiriyor.

        8- Fantastic Mr. Fox 2009

        Yönetmen: Wes Anderson.

        Roald Dahl’ın çocuk romanından yola çıkan “Fantastic Mr. Fox”, listemizin “bir büyük gözetimi”nde seyredilmesi gereken tek filmi. Aslında ince mizah duygusu ve tuhaf öyküsüyle çocuklardan ziyade yetişkinlere yönelik olduğu söylenebilir. Film de kitap gibi Tilki Bey’in ailesinin geçimini sağlamasını anlatıyor ama olaylar çok farklı şekilde gelişiyor. Stop-motion animasyon tekniğiyle çekilen film, daha önce benzerini pek görmediğiniz farklı bir görsel dünya vaat ediyor.

        9- Orman Çocuğu 2016 (The Jungle Book)

        Yönetmen: Jon Favreau.

        Rudyard Kipling’in 1894’te yayımlanan “The Jungle Book” adlı kitabı, hayvanların konuştuğu ve çocuklara ahlaki mesajların verildiği eski masalları hatırlatıyordu. Defalarca filme aktarıldı. En iyi uyarlaması ise geçtiğimiz aylarda karşımıza geldi. Film ormanda büyüyen Mowgli’nin arkadaşlık, takım duygusu gibi değerleri öğrenmesini anlatırken doğa – insan ilişkilerini de ele alıyor ve canlıların doğadaki uyumlu birlikteliğine vurgu yapıyordu.

        10- Koralin ve Gizli Dünya 2009 (Coraline)

        Yönetmen: Henry Selick

        Neil Gaiman’ın 2002’de yayımlanan ve birçok ödül kazanan romanı, oturma odasındaki gizli geçitin ardında yeni bir dünya bulan Coraline’in başına gelenleri anlatıyor. Coraline daha iyi bir dünya bulduğunu düşünse de bir süre sonra bu alternatif dünyanın barındırdığı tehlikelerle yüzleşiyor. Çocukları, internet ve video oyunları gibi sahte hayal dünyalarına karşı uyarırken ebeveynlerini daha iyi anlamaya yönlendiren bir film...

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ