Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Konser sezonu başlıyor

        Kabul, kültürsanat dünyası yaz mevsiminde hem yavaşladı hem de olaylar huzurumuzu kaçırdı, bazı konserler iptal edildi. Elimizdekilerle yetindik, hevesimiz kursağımızda kaldı. Haydi, yazın ve yaşadıklarımızın rehavetini üstümüzden atalım, sonbahar için hırkalarımızı kışlıkların arasından çıkarmaya hazırlanırken bir yandan da müzikle detoksa başlayalım. Ayağımızın alıştığı mekânların bir kısmı programlarını açıkladı. Ajandanızı yanınıza alın, seçmeye başlayın.

        KAÇMAMASI GEREKEN TEK ATIŞLIK KONSERLER

        -Tarkan 6 günlük konser serisini açıkladı. Eski ve yeni şarkılarını söyleyeceği konserlerinde dansla derdi tasayı unutabilirsiniz. Biraz Şıkıdım, biraz Cuppa! 3-4-6-7-9-10-11 Eylül tarihlerinde Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi’nde!

        -Bursa kültürsanat etkinliklerinde uzun zamandır atakta. 1 günlük Nilüfer Müzik Festivali 2 Eylül’de, kaçırmayın. Dinleyebileceğiniz isimler: Oscar and The Wolf, Athena, Duman, Kultur Shock, Mashrou’ Leila, La Chiva Gantiva, İlhan Erşahin’s İstanbul Sessions, Babazula ft. Seyyal Taner, Ceyl’an Ertem, Kaan Tangöze, Gaye Su Akyol, La Sra. Tomasa, Shefita, Pinhani, Kolektif İstanbul, Mydy Rabycad, Flört, Can Gox, Kalben, Kabus Kerim, Hey! Douglas, The Ringo Jets, Deniz Tekin, Yökş, Ayyuka, Sena Şener, Palmiyeler, Manuş Baba...

        - Herkes konserini iptal edeceğini söylerken açık mektupla geleceğini açıklayıp gönlümüzü fetheden Elton John konserine gitmeden olur mu? 9 Eylül’de Expo 2016 Antalya’da.

        - Tadım ile Yaz Konserleri 26 - 30 Eylül tarihleri arasında Harbiye Açıkhava Tiyatrosu’nda. Konser biletleri tükenmek üzere. Nil Karaibrahimgil, Candan Erçetin ve Ziynet Sali’yi kaçırmayın.

        'SESLER ARASI BİR DENEYİM'E NE DERSİNİZ?

        Hevesimizi en çok kursağımızda bırakan isimlerin iptallerini açıklayan, caymalardan mustarip olmasına rağmen yılmayan Zorlu Performans Sanatları Merkezi gıcır gıcır 2 günlük bir festivalle karşımızda, MIX: Seslerarası bir deneyim. Mekânın her yerinde müzik olacak. İster keşfedin isterseniz hayran olduğunuz isimlerin peşinden gidin, karar sizin. 30 Eylül - 1 Ekim tarihlerinde gerçekleşecek festivalde sadece müzik yok, plak pazarı, bitpazarı ve sergiler de olacak. Sahneye çıkacak isimleri merak ediyorsunuz, biliyorum.

        Sağ baştan sayalım: Müzikte bir kılıktan kılığa girme halindeki Büyük Ev Ablukada: Fırtınayt, reggae grubu Che Sudaka, reggae türünde ‘milli temsilcimiz’ Sattas, İngiliz grup Oi Va Voi, Sziget’te ortalağı yıkan Ceza, halk müziğinin değerli isimlerinden Erdal Erzincan, Anadolu müziğini batı enstrümanlarıyla harmanlayan Ahmet Aslan, Baba Zula, Hey! Douglas, Mode XL, The Ringo Jets, In Hoodies, Neophon Ensemble: Welcoming Maqam, Niyazi Koyuncu, Luxus, Kolektif İstanbul, Gökçe Kılınçer ve çok daha fazlası...

        SÜRPRİZLER YAKINDA

        1994’te kurulan kendine özgü olmasının ardında hayallerinden vazgeçmemiş ikilinin olduğu Empyrium, Türkiye’ye ilk kez geliyor. Hazır gelmişken bir performansla bırakmayacağız, 2-3 Eylül akşamlarında sahnede olacaklar. Piyanist Volker Bertelmann projesi Hauschka ile imkânsızlıklar hakkında yeniden düşündürtecek bir performansla 6 Ekim’de gelecek. Mekân asıl programını 2 hafta sonra açıklayacak, sürprizleri var. Hatta birini dayanamayıp açıkladılar. Bu yıl Primavera Sound’daki en iyi performanslardan birini gerçekleştiren efsane Moderat, 11 Kasım’da İstanbul’da. Elektronik müzik sevenlere duyurusu bile ilaç gibi geldi.

        MÜZİKSEVERLER HASRET GİDERMEYE SALONA

        6 yılda çok hızlı yol aldı, müzikseverlerin gönlünü getirdikleri sanatçılarla fethetti, çok özel müzik türlerini keşfetmemizi sağladı. Her sezonunu merakla beklediğimiz Salon İKSV’den söz ediyorum elbette. 24 Eylül’de sezona başlayacak mekân programını açıkladı, biletler de satışta. Konser maratonu New Yorklu grup Battles ile başlayacak. Warp Records’un sanatçıları arasına katılan grubun deneysel rock enerjisine 24 ya da 25 Eylül’de tanık olabilirsiniz. Salon, Battles’ın ardından 29 Eylül akşamı kendi ülkemizin caz sahnesinin en önemli vokallerinden Jehan Barbur’u ağırlayacak. 30 Eylül’deyse çağdaş alternatif Arap müziğine getirdikleri yenilikçi parçalarıyla tanınan Mashrou L’eila sahnede olacak.

        Eylül hızlı geçecek ama program asıl ekimde başlıyor kasımda yoğunlaşıyor. İzleyeceğimiz isimler arasında darkwave ve synthpop gibi ender rastlanan türleri üreten Jakuzi, yöresel halk müziği eserlerini yorumlayan Mercan Erzincan, elektronik, etnik ve reggae grubu ANNA RF, indie rock’a yepyeni bir soluk getiren Local Natives, Ortadoğu ile Batı’nın müzikal dokularını bir araya getiren Avishai Cohen, beşinci albümleri Total Depravity’yi yayınladıktan hemen sonra dinleyiciyle buluşacak olan The Veils, Danimarka’nın popüler ismi Oh Land, groove-funk üreten The Comet Is Coming, synthpop’un Finlandiyalı müzisyenlerinden Jaakko Eino Kalevi, Kanada’nın indie rock külliyatının en değerli üyelerinden The Dears, Gaye Su Akyol ve saymaya sayfada yerimizin olmadığı nice sanatçı...

        KLASİKLEŞEN PROGRAM

        Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ve Borusan Quartet 2016-2017 sezonunda da renkli ve dopdolu bir programını açıkladı. BİFO’nun 13 Ekim’deki açılış konseri BİFO, günümüzün en sevilen opera solistlerinden, mezzosoprano Joyce DiDonato’ya emanet. Bu yılın diğer konserleriyse Borusan Quartet, Toshiyuki Shimada şefliğinde İdil Biret, Hemingway hikâyeleri eşliğinde Gürer Aykal şefliğinde viyolonselde Zuill Bailey, soprano Kate Royal konseri.

        MÜZİĞE, YENİ SESLERE, KEŞFE 'AÇIK OL'

        Babylon yaz boyunca deniz kıyılarında festivaller ve çeşitli konserler gerçekleştirdi. Geçen yıl teması “Babylon is on” idi, bu yılsa “Açık ol”... Müziğe, yeni seslere, farklı fikirlere, keşfe, ilhama, farklılıklara ve nicesine açık olmayı kastediyor. Bir nevi zihinsel detoksta ne gerekliyse onu yapacaksınız! Bomontiada’daki yeni yerinde kimleri dinleyeceğiz kimleri... Hollandalı elektro-funk grubu Kraak&Smaak, 23 Eylül’de sezonun açılışını yapıyor. Bu konsere mutlaka gitmeli, hem dev festivallerden sonra samimi konserlerinden olacak hem de sezonun açılışına gitmek âdettendir. Program ilerleyen zamanda daha çok şekillenecek ama bildiklerimizden yola devam edelim.

        1 Ekim’de İlhan Erşahin’in efsane İstanbul Sessions projesi’ni yeniden izleyebileceğiz, dansa açık olun. Müzisyen ve aktivist Michael Franti, 12 Ekim’de Babylon’da olacak. Karşınızda sadece bir müzik adamı değil, bir sinemacı da var, iyi kulak verin. Diğer isimlerse İsveçli şarkıcı ve söz yazarı Jäje Johansson nam-ı diğer bilinen sahne adıyla Jay-Jay Johanson, odasında kaydettiği parçaları birden herkesin diline dolayan Sophie Hunger, slowcore ve artpop’un öncülerinden Chinawoman, deep house ve elektronik müzik sahnesinin öne çıkan isimlerinden Noir, hip-hop ve mikslerde gittikçe ustalaşan Hey! Douglas, alternatif müziğin parlayan isimlerinden Kalben ve Gaye Su Akyol.

        SAHNEYE ‘GÜNEŞİN KADINLARI’ DOĞACAK

        Bu yıl özel bir seçki var, Güneşin Kadınları. Müziği ve düşünceleriyle kendilerine has duruşu olan kadın sanatçılar seçilmiş. Bu seçkinin ilk ismi yurtdışında düzenlenen festivallerdeki gururumuz, Times Dergisi’nin “Dünya Müziğinde Yaşayan Efsane ve Tarihi Kadın Şarkıcılar ve Rolling Stones Dergisi’nin “100 Yılın En İyi 100 Kadın Vokali” listelerinde kendine yer bulan Selda Bağcan. Üstelik Primavera Sound’da birlikte sahne aldığı Boom Pam ile 24 Eylül’de sahneye çıkacak. Seçkideki diğer isimler; 25 Ekim’de Arap Baharı’nın gayri resmi marşı “Kelmti Horra”nın sahibi Tunus asıllı şarkıcı Emel Mathlouthi, 2 Kasım’da sahnede kendini kaybetmeleriyle meşhur, Sonar 2016’da büyük beğeni toplayan İran-Hollanda karışımı Sevdaliza, 22 Kasım’da ise Kürt halk ezgilerini Batı ritimleri ile harmanlayan Aynur...

        ECE ULUSUM / HABERTÜRK CUMARTESİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ