Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Hıristiyan öğrenciye 'şahadet' dayağı iddiası

        Diyarbakır’da ailesi ile birlikte din değiştirip Protestan cemaatine katılan ilköğretim öğrencisi H.B.’nin, din dersinde “Kelime-i Şahadet” getirmediği için öğretmen tarafından dövüldüğü öne sürüldü. Hıristiyan ailenin şikâyeti üzerine Valilik soruşturma başlattı

        Ahmet YUKUŞ/GAZETE HABERTURK

        DİYARBAKIR’da ailesi ile birlikte 2008 yılında din değiştirip Güneydoğu’nun tek Protestan Kilisesi cemaatine katılan İlköğretim 5. sınıf öğrencisi H.B., 2009-2010 eğitim öğretim yılı başında merkez Bağlar İlçesi’nde bulunan Eczacılar İlköğretim Okulu’na kayıt yaptırdı. Nüfus cüzdanının din hanesine “İslam” yazıldığı için H.B. zorunlu olarak din kültürü ve ahlak bilgisi dersine tabi tutuldu. İddiaya göre dersi dinlemeyen ve yazılılarda başarısız olan H.B., din kültürü öğretmeni A.D’nin dikkatini çekti. Öğretmen A.D., yaklaşık 3 hafta önce, Hıristiyan olduğunu bilmediği öğrenciye sorduğu dini sorulara cevap veremediği için, H.B.’yi azarladı. Öğretmen A.D. bunun ardından, tüm sınıfın hep bir ağızdan 3 kez “Kelime-i Şahadet” getirmesini istedi. Ancak H.B. istenileni yapmadı.

        Öğretmenin “Neden arkadaşlarına eşlik etmiyorsun” sorusuna, “Öğretmenim ben kiliseye gidiyorum. Kelime-i şahadet bilmiyorum ve öğrenmek istemiyorum” yanıtını verdi. Öğretmen A.D.’nin bu cevap üzerine öğrenciyi tokatladığı öne sürüldü.

        YENİ NÜFUS CÜZDANI

        H.B. okulda yaşadıklarını ailesine anlatınca, 2008’de 7 çocuğu ve eşi ile birlikte din değiştirip Protestan cemaatine katılan baba Abdulhekim B., öğretmen ve okul idaresi hakkında Diyarbakır Valiliği ve Milli Eğitim Müdürlüğü’ne suç duyurusunda bulundu. Daha sonra Bağlar İlçe Nüfus Müdürlüğü’ne başvuran baba, İran doğumlu oğlu H.B.’nin din hanesindeki “İslam” ibaresini kaldırıp “Hıristiyan” yazdırdı. Çocuğun din dersinden muaf tutulması için de okula dilekçe verdi. H.B.’nin 3 haftadan bu yana din derslerine girmediği ifade edildi.

        ‘SIRA DAYAĞI ATTI’

        H.B., öğretmeninin sorduğu soruları bilmediği için kendisi ile birlikte bazı öğrencileri sıra ayağına çektiğini öne sürdü. Öğretmeninin sürekli kendisi ile alay ettiğini iddia eden H.B., “Ben din dersinde çok sıkıldığım için arkadaşlar ile konuştuğumda bana kızıp üst sınıfların sorularını yöneltiyordu. Cevap veremediğim için bana kızıyordu. Ben kiliseye gittiğimi söyleyince bu kez kilise ile ilgili sorular sorup ‘Haç nasıl çıkarılır’ diye alay ediyordu. ‘Diğer dinler ile ilgili bilgileri de üst sınıflarda göreceksiniz’ diyordu. Son olarak Kelime-i Şahadet sorusuna cevap veremediğim için beni ve bazı öğrencileri tokatladı” diye konuştu.

        Bağlar İlçe Kaymakamı Mehmet Cengiz Yücedal, konunun hassas bir olay olduğunu belirterek, “H.B.’nin ailesinin iddialarını ciddi bulduğumuz için çok yönlü soruşturma başlattık. Öğretmen ve okul yöneticilerinin ifadeleri alındı. Görevlendirdiğimiz müfettişlerin soruşturması devam ediyor” dedi.

        ‘Soruları bilmeyen öğrencileri azarladım, ama hiç dövmedim’

        HIRİSTİYAN öğrenciyi dövdüğü iddia edilen Eczacılar İlköğretim Okulu Din Kültürü Öğretmeni A.D. dayak olayını yalanlayarak “Öğrencinin başka bir dine mensup olduğunu bilmiyordum. Müfredat gereği kitaptaki konuları öğretiyorum. Konular üzerine zaman zaman sorular soruyorum. Dersi dinlemeyen ve ödevlerini yapmayan öğrencilerin başarısızlığını önlemek için bağırdığım oldu ancak dayak atmadım. Sonradan Hıristiyan olduğunu öğrendiğim öğrenci, nüfus cüzdanı değiştirdikten sonra zaten derslerime girmiyor” dedi.

        ‘Kızım gavurluğu bırak’

        DİYARBAKIR Protestan Kilisesi ruhani lideri Ahmet Güvener, son dönemlerde öğrencilere yönelik saldırıların artığını öne sürerek şunları söyledi: “Çocuklarımız öğrencilerin yanı sıra öğretmenlerden de baskı görüyorlar. İMKB Lisesi’nde okuyan kızım Sevinç’e, benim gözlerimin önünde öğretmeni yüksek sesle ‘Sevinç gâvurluğu bırak. Seni dine davet ediyorum’ şeklinde bağırdı. Çocuklarımız başka bir dinin mensupları olduğu için rencide edil

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ