Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Bilişim çetesi çökertildi! 13 göxaltı!

        Aralarında ünlü sanat, futbolcu ve siyasetçilerin de bulunduğu eş ve arkadaşlarını dinletmek isteyen müşterilerinin cep telefonlarına casus yazılım yükleyerek dinleme cihazı haline getirdikleri iddia edilen bilişim çetesi çökertildi. Yüzlerce kişinin birbirlerini dinlediklerini tespit eden polisin düzenlendiği operasyonda çetenin liderliğini yaptığı belirtilen yazılımcı Tamer K.'nın da aralarında bulunduğu 13 kişi gözaltına alındı.

        Nihat ULUDAĞ / AHT

        İstanbul'da cep telefonlarının dinlenmesine olanak sağlayan casus yazılım programı geliştirerek piyasaya satan 13 kişilik bilişim çetesi çökertildi. Liderliğini bilişim dünyasında tanınan ünlü bir yazılımcı olduğu belirtilen Tamer K.'nın yaptığı şebeke elemanlarının, bu programı bazı ünlü sanatçılar, futbolcular ile siyasetçilere dahi sattıkları belirlendi. Polis yüzlerce kişinin birbirlerini dinlediklerini tespit etti.

        HERKES BİRBİRİNİ DİNLEMİŞ

        İstanbul Bilişim Suçlar ve Sistemler Şube Müdürlüğü ile İstanbul İstihbarat Şube müdürlüğü ekipleri, bazı bilişim uzmanlarının insanların birbirlerinin cep telefonlarını dinlemelerine olanak sağlayan casus yazılımları piyasada sattıklarını tespit etti.

        Bilişim polisi, insanların birbirlerinin cep telefonlarının dinlenmesine olanak sağlayan casus yazılım programlarının piyasada satıldığının belirlenmesinin ardından, bu işi yürüten bilişim çetesini takibe aldı. Yaklaşık 9 aylık bir çalışmanın ardından, casus yazılımlar konusunda bazı medya kuruluşlarında açıklamalarda bulunan yazılımcı Tamer K. ve şebekesinin bu işi yürüttüğü belirlendi.

        CASUS PROGRAM E-POSTA YA DA HEDİYE TELEFONLA GELİYOR

        İzinsiz cep telefonu dinlenmesine olanak sağlayan casus yazılımları piyasada satan şebekeye yönelik yapılan eş zamanlı operasyonlarda, aralarında şebeke lideri Tamer K.'nın da bulunduğu 13 kişi yakalanarak gözaltına alındı. Yakalanan zanlıların bazı telefon dinleme kayıtlarını kendilerinde tuttuğu öğrenildi. Bilişim polisi, casus yazılım programının cep telefonlarına spam mail yoluyla ya da hediye edilen telefonların içerisine gizlice yerleştirildiğini belirledi.

        Yapılan soruşturmada dinlemeye olanak sağlayan casus yazılımlardan, bazı ünlü futbolcuların, sanatçıların ve hatta bazı siyasi kişilerin de şebekeden aldığı belirlendi. Bilişim polisi çalışmasını bu alanlara da kaydırdı. Yapılan teknik takip sonucunda casus yazılımların fiyat tarifesi de ortaya çıktı. Buna göre, eğer dinlenmek istenen cep telefonunun sadece mesajlarının gelmesi isteniyorsa 250 TL, telefon konuşması dinlenmek isteniyorsa 600 TL ve ortam dinlenmesi isteniyorsa 1000 TL'den satış yapıldığı öğrenildi.

        Öte yandan, insanların cep telefonlarının dinlenmesi ya da telefon görüşmelerinin kayda alınması suç unsuruna göre sadece mahkeme kararıyla izin veriliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ